Αρχική | Απόλυτο Σύστημα | Απόλυτο Σύστημα - Ελεύθερη Πρόσβαση | Πίσω από τη φαινομενική ηρεμία της αγοράς, φαίνεται να υπάρχει μια νευρικότητα, η οποία συσχετίζεται με τις εκλογές

Πίσω από τη φαινομενική ηρεμία της αγοράς, φαίνεται να υπάρχει μια νευρικότητα, η οποία συσχετίζεται με τις εκλογές

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Κατά τις επόμενες μέρες, θα μας απασχολήσουν, για μία ακόμη φορά, τα επιτόκια, τόσο στις ΗΠΑ (3 Μαΐου), όσο και στην Ευρωζώνη (4 Μαΐου). Το ότι ο κύκλος αύξησης των επιτοκίων κλείνει (ή ότι θα κλείσει σύντομα) είναι γνωστό. Το ζήτημα είναι, τί αφήνει πίσω του. Αυτό δεν είναι ακόμη γνωστό. Θα το δούμε, μέσα σε βάθος χρόνου. Και πιθανότατα θα υπάρξει νευρικότητα.

Οι διεθνείς αγορές εξακολουθούν να προσπαθούν να βρουν σημεία ισορροπίας, μέσα από τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται στις επιχειρήσεις.

 

Στην ελληνική αγορά, πίσω από τη φαινομενική ηρεμία, φαίνεται να υπάρχει μια νευρικότητα, η οποία έχει να κάνει με το ζήτημα των εκλογών. Εκτιμούμε ότι η νευρικότητα αυτή θα αυξάνεται, όσο θα πλησιάζουμε προς την 21η Μαΐου.

 

 

Σήμερα, μία μέρα πριν από τη λήξη της περιόδου ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων, μόλις οι μισές έχουν ανακοινώσει τα μεγέθη τους για το 2022, ενώ πέντε, έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα (ή έστω βασικά μεγέθη) και για το α’ τρίμηνο του 2023.

Αυτό, μας δημιουργεί μια μεγάλη δυσκολία στην έκδοση, αφού, καθώς έχουμε προγραμματίσει να κυκλοφορήσουμε το τεύχος Μαΐου την Τετάρτη 3 Μαΐου, θα έχουμε προλάβει να καταχωρήσουμε τα στοιχεία στη database μας, όμως δε θα μπορούμε να τα επεξεργαστούμε -και βεβαίως δε θα προλάβουμε να διατυπώσουμε μία, έστω αρχική, πρόβλεψη για τη χρήση του 2023. Εκ των πραγμάτων, αυτά θα γίνουν μέσα στο Μάιο.

 

Όμως, ένα στοιχείο που παρατηρήσαμε και το οποίο μας ανησυχεί, είναι ότι, διακρίνουμε μία αρκετά “ύποπτη” επιδείνωση των μεγεθών κατά το δ’ τρίμηνο του έτους. Περισσότερα στοιχεία και πίνακες, θα έχουμε αύριο, ή κατά τη διάρκεια του τριημένου (από Σάββατο έως και Δευτέρα), όμως, από μία πρώτη επεξεργασία, γίνεται σαφές ότι, η “‘ενταση” της ανόδου των μεγεθών, πρέπει να κορυφώθηκε κάποια στιγμή στο γ’ τρίμηνο του 2022, ενώ στη συνέχεια υπήρξε επιδείνωση, που για πολλές εταιρίες, ήταν έντονη.

Σε μία εξέταση κερδοφορίας, για ένα μεγάλο σύνολο επιχειρήσεων, το ζήτημα δεν είναι να υπάρξουν μερικές μεγάλες που -συχνά και για συγκυριακούς λόγους- να καταγράψουν βελτίωση και λόγω του μεγέθους τους να δείξουν μια καλή εικόνα για το σύνολο των εισηγμένων. Το ζήτημα είναι να εμφανιστεί βελτίωση στη μεγάλη πλειοψηφία των επιχειρήσεων, όπως συνέβαινε μέχρι και το γ’ τρίμηνο.

Μία πιο προσεκτική και τεκμηριωμένη ανάλυση, θα  μπορέσουμε να έχουμε στο τεύχος Μαΐου.

Σε κάθε περίπτωση βέβαια, δεν τίθεται σε κίνδυνο η “μακροπρόθεσμη δομική φάση” της αγοράς. Αυτό είναι βέβαιο και ξεκάθαρο.

 

Η σημερινή συνεδρίαση ήταν “μία από τα ίδια”. Οι μετοχές κινούνται αρκετά ικανοποιητικά και οι τιμές προσαρμόζονται στην εξέλιξη των θεμελιωδών μεγεθών των εταιριών.

Μας έκανε εντύπωση η άνοδος των μετοχών του Ομίλου Viohalco (εδώ). Είχαμε αναφερθεί επιγραμματικά στη Cener στις αρχές του μήνα, ενώ στο τεύχος του Μαΐου ασχολούμαστε με τις μετοχές του Ομίλου που -επιτέλους- προσελκύουν μεγαλύτερο επενδυτικό ενδιαφέρον.

 

Οι συναλλαγές εξακολουθούν να υποχωρούν και ο Απρίλιος υπήρξε από τους πλέον υποτονικούς μήνες, εδώ και καιρό (δείτε εδώ).

Η σχέση ανοδικών και πτωτικών συνεδριάσεων εξακολουθεί να παραμένει υψηλά υπέρ των ανοδικών, όμως η δυναμική τείνει να κοπάσει. Δείτε εδώ.

 

Δεν αναμένουμε μεγάλη διαφοροποίηση στην αγορά κατά το επόμενο διάστημα, ενώ, παρά τους “κλυδωνισμούς” που μπορεί να υπάρξουν στο γ’ δεκαήμερο του μήνα, εκτιμούμε ότι η αγορά δε θα κινδυνέψει. Βέβαια, η κάλπη είναι κάλπη και ποτέ δε ξέρουμε.

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text