Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 252 | Η ιστορική οπτική των σημερινών διεργασιών στον τραπεζικό κλάδο

Η ιστορική οπτική των σημερινών διεργασιών στον τραπεζικό κλάδο

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Η ιστορική οπτική των σημερινών διεργασιών στον τραπεζικό κλάδο

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Η ιστορική οπτική των σημερινών διεργασιών στον τραπεζικό κλάδο

 

Μετά την αύξηση κεφαλαίου της Τράπεζας Αττικής (εδώ), το τραπεζικό τοπίο αρχίζει να μετασχηματίζεται. Βέβαια, για να εξυγιανθεί η συγκεκριμένη τράπεζα, ενδεχομένως να απαιτηθεί και νέα αύξηση κεφαλαίου, όμως, το πιο πιθανό είναι ότι, σύντομα θα εξυγιανθεί και θα μπορέσει να λειτουργήσει κανονικά, χωρίς περαιτέρω προβλήματα, ή τουλάχιστον, χωρίς μεγάλα προβλήματα.

Η Optima Bank, του Ομίλου Βαρδινογιάννη, λειτουργεί με επιτυχία, από το 2019,  δημιουργεί υποκαταστήματα, δημιουργεί χαρτοφυλάκιο καταθέσεων και δανείων και αναμένεται, πιθανότατα εντός του 2024- να εισαχθεί στο Χρηματιστήριο.

Παράλληλα, διάφορες συνεταιριστικές τράπεζες, συζητούν μεταξύ τους ή με άλλους επενδυτές για εξαγορές και συγχωνεύσεις.

Παρατηρούμε λοιπόν, ένα “άπλωμα” του τραπεζικού κλάδου, μετά από μια 15ετία “μαζέματος”.

Τί μπορεί να σημαίνει αυτό; Σημαίνει μία εκδήλωση της κίνησης ανάπτυξης της οικονομίας. Η ανάπτυξη μιας οικονομίας, είναι στενά συνυφασμένη με το τραπεζικό σύστημα. Η επέκταση του τραπεζικού συστήματος, υποδηλώνει την επεκτατική κίνηση μιας οικονομίας.

 

Ο κύκλος της “συρρίκνωσης” - “ανάπτυξης” του τραπεζικού κλάδου, έχει συμβεί και στο παρελθόν, στην ελληνική οικονομία και στη χρηματιστηριακή αγορά.

 

Ας δούμε την εξέλιξη αυτή, στο παρακάτω διάγραμμα (δείτε το διάγραμμα σε μεγαλύτερη ανάπτυξη, εδώ).

 

Το διάγραμμα αυτό, μας δείχνει: α) τον αριθμό των τραπεζών που διαπραγματεύονταν στο Χρηματιστήριο, από το 1880 έως και σήμερα (οι μπλε μπάρες) και β) την κεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ως ποσοστό της συνολικής κεφαλαιοποίησης του Χρηματιστηρίου (η γραμμή).

Σημειώνεται ότι σήμερα, ο κλάδος έχει 6 τράπεζες - τις τέσσερις συστημικές, την Τράπεζα Αττικής και την Τράπεζα της Ελλάδος.


Τί βλέπουμε από το διάγραμμα αυτό;

1) Η παρουσία των τραπεζών στο Χρηματιστήριο, ήταν πάντα καταλυτική. Η κεφαλαιοποίηση του κλάδου, έφτανε πάντα σε υψηλά επίπεδα, ενώ συχνά ξεπερνούσε και το 50%. Στην προηγούμενη δεκαετία, έφτασε στα χαμηλότερα ιστορικά επιπεδα, αφού στο τέλος του 2018, η κεφαλαιοποίηση των τραπεζών ήταν μόλις το 10% της συνολικής.

2) Ο αριθμός των τραπεζών, αυξομειώνεται διαρκώς. Έφτασε στις 18, το 1929, στην τότε κορύφωση της αγοράς. Μειώθηκε σε 8 κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1950. Έφτασε στις 11, στην κορύφωση του 1973. Στη συνέχεια, συνέχισε να αυξάνεται και έφτασε στις 17, στην κορύφωση του 1999. Στα μέσα της δεκαετίας του 2010, έφτασε στις 6, το χαμηλότερο αριθμό από το 1919. Σε λίγο θα αρχίσει να αυξάνεται. Και, σύμφωνα με την εκτίμησή μας, θα κορυφωθεί όταν θα κορυφωθεί η πορεία της χρηματιστηριακής αγοράς.

3) Σε εκείνη τη φάση, θα κορυφωθεί και το ποσοστό της κεφαλαιοποίησης του τραπεζικού κλάδου ως ποσοστό της συνολικής κεφαλαιοποίησης.

4) Σήμερα, η κεφαλαιοποίηση των τραπεζικών μετοχών, φτάνει στο 20,9% της συνολικής, παραμένοντας κοντά στα πιο χαμηλά ιστορικά επίπεδα. Κατά την άποψή μας, εφ’ όσον η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά κινηθεί ανοδικά, ο τραπεζικός κλάδος, θα αποκαταστήσει ένα μέρος των σημαντικότατων απωλειών της προηγούμενης δεκαετίας.

 

Συμπερασματικά, οι διεργασίες που γίνονται σήμερα στον τραπεζικό κλάδο, συμβαδίζουν με τη σταδιακή ανάρρωση και αναγέννηση της ελληνικής οικονομίας. Η αύξηση του μεγέθους του κλάδου, είναι φυσιολογική. Το ίδιο φυσιολογική -και συνεπώς προς την ιστορική εξέλιξη- θα είναι και η άνοδος της κεφαλαιοποίησης του τραπεζικού κλάδου, ως ποσοστό επί της συνολικής κεφαλαιοποίησης της χρηματιστηριακής αγοράς.

 

Το παρόν άρθρο, είναι τμήμα της ύλης του τεύχους 252 (Μάιος 2023) του περιοδικού ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ. Δείτε τα πλήρη περιεχόμενα του τεύχους 252, εδώ.



Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text