Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 252 | Οι παράγοντες “ανησυχίας” της αγοράς

Οι παράγοντες “ανησυχίας” της αγοράς

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Οι παράγοντες “ανησυχίας” της αγοράς

 

Ο παράγοντας του εκλογικού ρίσκου, αν και μειωμένος απ’ ότι είχε αρχικά εκτιμηθεί, παραμένει κυρίαρχος στην αγορά και -προς το παρόν- προσδιορίζει την καθημερινή της εξέλιξη. Κατά τα φαινόμενα, ο παράγοντας αυτός δε θα εκλείψει, αμέσως μετά τις εκλογές, αλλά θα παραμείνει, μέχρι την οριστική αποσαφήνιση του ζητήματος της διακυβέρνησης της χώρας, κάτι για το οποίο μπορεί να απαιτηθεί διάστημα ίσως και μερικών μηνών.

Από την πλευρά μας, διατηρούμε την άποψη ότι, παρά την ένταση που ενδεχομένως δημιουργηθεί, η αγορά δεν θα απολέσει την ανοδικότητά της.

 

Εξίσου μας ανησυχεί και η πορεία των διεθνών αγορών, οι οποίες μπορεί μεν να μην έχουν αναπτύξει κάτι συγκεκριμένο ακόμη, όμως, τα συμπτώματα μιας ύφεσης, είναι αρκετά έντονα και αρκετά κοντά. Κατά τα φαινόμενα, επαναλαμβάνεται το “σενάριο” της δεκαετίας του 1970, όταν, μετά το πληθωριστικό “επεισόδιο” της περιόδου 1973-1974, η αγορά κινήθηκε “πλάγια” για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, χωρίς ανοδική ισχύ.

 

Όμως, ο βασικός παράγοντας που θα κρίνει τις εξελίξεις και την πορεία της αγοράς, είναι τα αποτελέσματα των εισηγμένων. Μετά τις εντυπωσιακές επιδόσεις για το σύνολο του 2022, οι εκτιμήσεις είναι ότι, ο ρυθμός βελτίωσης θα μειωθεί. Ήδη, αυτό είναι μια τάση που εμφανίστηκε από το δ’ τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

 

Εν τούτοις, ακόμη και παρά την κάμψη του ρυθμού ανόδου των μεγεθών των επιχειρήσεων, εκτιμούμε ότι η αγορά, θα έχει τη δυναμική να κινηθεί ικανοποιητικά ανοδικά κατά το τρέχον έτος. Πέραν από την ήπια άνοδο των κερδών (θα μπορούσαμε να υπολογίσουμε σε μέση άνοδο κατά 10%), το θέμα της “επενδυτικής αναβάθμισης”, θα παίξει καταλυτικό ρόλο στις χρηματιστηριακές εξελίξεις του β’ εξαμήνου.

 

Το παρόν άρθρο, είναι τμήμα της ύλης του τεύχους 252 (Μάιος 2023) του περιοδικού ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ. Δείτε τα πλήρη περιεχόμενα του τεύχους 252, εδώ.


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text