Αρχική | Απόλυτο Σύστημα | Απόλυτο Σύστημα - Ελεύθερη Πρόσβαση | Η αγορά συνεχίζει στο ίδιο άτονο προεκλογικό μοτίβο - Στο 5,25% το επιτόκιο της FED

Η αγορά συνεχίζει στο ίδιο άτονο προεκλογικό μοτίβο - Στο 5,25% το επιτόκιο της FED

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Καθυστέρησα υπερβολικά να επιστρέψω από την Κορινθία και το σχόλιο άργησε πέραν του “επιτρεοπομένου”. Ζητώ συγνώμη. Η μέρα ήταν δύσκολη, λόγω του όγκου των ισολογισμών που δημοσιεύτηκαν στις δύο τελευταίες μέρες. Οι ισολογισμοί αυτοί έπρεπε να καταγραφούν στο αρχείο μας και να γίνει η πρώτη επεξεργασία. Αν δεν αλλάξουν οι προθεσμίες δημοσίευσης και οι πρακτικές των εταιριών, κάθε χρόνο θα έχουμε -όπως έχουμε μέχρι σήμερα- το ίδιο πρόβλημα.

 

Αύριο, μαζί με το περιοδικό -τελικά δε μπορέσαμε να το ολοκληρώσουμε σήμερα- θα δημοσιεύσουμε και τη λίστα των εταιριών, ταξινομημένες με βάση την ημερομηνία δημοσίευσης των ισολογισμών τους. Το έχουμε ξαναπεί. Αυτοί που καθυστερούν, καθυστερούν επειδή τρέχουν να μπαλώσουν αυτά που δεν μπαλώνονται. Οι καλές εταιρίες, δημοσιεύουν νωρίς. Δεν έχουν κάτι να κρύψουν ή να φοβηθούν.

Για παράδειγμα, διαβάστε την ανακοίνωση αποτελεσμάτων της ΛΑΜΔΑ, εδώ. Στις 18:38 χθες, δηλαδή, αφού είχε τελειώσει η εργάσιμη μέρα, της παράτασης που ζήτησαν και που πήραν, για την ανακοίνωση. Τριάντα τρία χρόνια σ’ αυτή τη δουλειά, δεν έχω δει πιο “αγχωμένη” ανακοίνωση. Δε μιλάμε για ειλικρινή. Η συγκεκριμένη εταιρία πάντα προσπαθεί να κάνει το άσπρο, μαύρο. Μιλάμε για άγχος. Άγχος να δείξουν ότι όλα πάνε καλά, τη στιγμή που όμως δεν πάνε.

Και τί μας λέει η ανακοίνωση; Αφού το γυρνούν απ’ εδώ και το ξαναγυρνούν από κει, στο τέλος, εμφανίζεται η ζημιά € 31,9 εκατομμύρια. Και τη συγκρίνουν με τα περσινά (“μαϊμού”) κέρδη των …€ 191 εκατομμυρίων -από αναπροσαρμογή των παγίων στην “εύλογη αξία”. Όμως, τα έχουμε πει για τη ΛΑΜΔΑ και τις εταιρίες αυτού του είδους. Και μάλιστα τα λέγαμε, όταν όλοι τους λιβάνιζαν, ελέω του διαφημιστικού προγράμματος που κυκλοφορούσε στην αγορά (κάτι σα τη “λίστα Πέτσα” δηλαδή). Εμείς, εκούσια παραμένουμε εκτός λιστών, επειδή θέλουμε να έχουμε ελεύθερη άποψη. Ζητούμε απλά, να είμαστε στη δική σας λίστα, καθόσον σας αντιμετωπίζουμε με εντιμότητα.

 

Όπως αντιλαμβάνεστε, γράφω για πολλά άλλα, καθόσον η κίνηση στην αγορά μας δεν έχει καθόλου ενδιαφέρον, αλλά και επειδή περίμενα την ανακοίνωση των επιτοκίων στις ΗΠΑ.

Στο 5,25% πάει τελικά το επιτόκιο της FED (+0.25% σήμερα), δηλαδή στο επίπεδο που, από τον περασμένο Οκτώβριο, υποστηρίζαμε ότι θα πάει, φέτος στην άνοιξη.

Η αντίδραση των αμερικανικών δεικτών είναι ουδέτερη, αλλά μένει να δούμε τί θα γίνει μέχρι το τέλος. Η ουσία είναι αυτή που υποστηρίζουμε. Μπορεί ο πληθωρισμός να τιθασεύεται, όμως, στις ΗΠΑ -και σε πολλές οικονομίες στην Ευρώπη- θα υπάρξουν πολλά “απόνερα” απ’ αυτή την περιπέτεια. Εξακολουθούμε να είμαστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί για τις αγορές των ΗΠΑ και για τις διεθνείς αγορές γενικότερα.

 

Παράλληλα, εξακολουθούμε να διατηρούμε την ίδια άποψη για τις ανησυχίες που κυριαρχούν σήμερα στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, με την πλέον εμφανή, την εκλογική ανησυχία. Διατηρούμε την άποψη ότι, τουλάχιστον μέχρι τις εκλογές, δεν θα υπάρξει κάτι σημαντικό ή ανατρεπτικό. Παράλληλα, υποστηρίζουμε ότι, ακόμη και αν τα αποτελέσματα δεν είναι αυτά που εύχεται η αγορά, η διακύμανση του Γενικού Δείκτη, δε θα είναι σημαντική. Ας μην ξεχνάμε ότι βρισκόμαστε σε μία “δομικά ανοδική φάση”, η οποία δεν ακυρώνεται τόσο εύκολα.

Θέλω να επανέλθω, εν συντομία, στη μετοχή της Mevaco, την οποία επισημαίνουμε εδώ και αρκετό καιρό και η οποία σήμερα έφτασε στο € 3,50, αλλά με ελάχιστο όγκο συναλλαγών (μόλις 4.860 τεμάχια). Δεν είναι για μεγάλη θέση, όμως αν κάποιος θέλει να πάρει και να κρατήσει λίγα (επαναλαμβάνουμε, λίγα) τεμάχια, νομίζουμε ότι δε θα χάσει. Όμως θέλει υπομονή και προσεκτικές συναλλαγές, όπως κάθε μετοχή χαμηλής κεφαλαιοποίησης και συναλλακτικότητας. Εκτιμώ ότι, μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα θα έχουμε κάτι περισσότερο να πούμε για την εταιρία.

Παράλληλα, αρχίσαμε να παρακολουθούμε και τη ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ. Και αυτή μπορεί να διακριθεί φέτος, όμως, έχει -και αυτή- μεγάλο πρόβλημα εμπορευσιμότητας, χειρότερο απ’ αυτό της ΜΕΒΑ. Πάντα είχε πρόβλημα εμπορευσιμότητας η Βιοκαρπέτ.

 

Λίγο πριν κλείσω και δημοσιεύσω το παρόν σχόλιο, οι αμερικανικοί δείκτες  (εδώ) παραμένουν σε στασιμότητα, κάτι που νομίζω ότι δεν είναι για καλό. Θα δούμε όμως.

 

Θα τα ξαναπούμε αύριο. Καλό σας βράδυ.

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text