Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 252 | Χρηματιστηριακές επισημάνσεις

Χρηματιστηριακές επισημάνσεις

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Χρηματιστηριακές επισημάνσεις

Η δημοσίευση του μεγαλύτερου μέρους των ισολογισμών των εισηγμένων εταιριών κατά τις τελευταίες μέρες του Απριλίου, αλλα και για 22 εταιρίες, την πρώτη εργάσιμη μέρα του Μαΐου, δεν επέτρεψε την επαρκή επεξεργασία τους (δείτε εδώ την ημερομηνία δημοσίευσης αποτελεσμάτων από κάθε εταιρία). Αυτό βέβαια θα γίνει κατά τη διάρκεια του Μαΐου, οπότε θα καταγραφούν και οι πλήρεις εκτιμήσεις μας για την εξέλιξη των μεγεθών κατά το τρέχον έτος. Όμως, έχουμε ήδη ενημερώσει τα “αρχεία στοιχείων ανάλυσης” κάθε εταιρίας (εδώ), ενώ -όπως έχετε διαπιστώσει- τα αρχεία αυτά, αναμορφώνονται πλήρως, ώστε να καθίστανται βασικά, για κάθε επενδυτή, στην εξέταση μιας εταιρίας.

Η διαδικασία αναμόρφωσης των αρχείων είναι μεγάλη και θα διαρκέσει αρκετούς ακόμη μήνες. Όμως, σταδιακά, μεταφέρουμε στα αρχεία αυτά, πλήθος στοιχείων για την ιστορία, τη δραστηριοποίηση, τα οικονομικά στοιχεία και τις αποδόσεις της εταιρίας. Στο χώρο αυτό, θα βρίσκονται δεκάδες σύνδεσμοι με άρθρα που γράψαμε (ή που έγραψαν άλλοι για την εταιρία), με τα οικονομικά τους δελτία και τους ισολογισμούς τους, σε βάθος χρόνου. Στόχος μας, στα αρχεία αυτά, ο κάθε επενδυτής να μπορεί να βρει κάθε στοιχείο που θα τον ενδιέφερε, ώστε να “μάθει” την εταιρία, από τη στιγμή της δημιουργίας της, μέχρι και σήμερα.

 

x

 

Ένα στατιστικό που εκδίδει, κάθε μέρα, η στατιστική υπηρεσία του Χρηματιστηρίου, είναι ο ημερήσιος συνολικός αριθμός “κινηθέντων” μετοχών (δηλαδή, πόσες μεμονωμένες μετοχές, σημειώνουν, έστω και μία πράξη συναλλαγής, κάθε μέρα). Θελήσαμε, έτσι από περιέργεια, να δούμε σε πόσες -κατά μέσο όρο- μετοχές, γίνονταν συναλλαγές, κάθε μέρα. Ο αριθμός αυτός, κατά το μήνα Απρίλιο, έφτασε στις 128. Θελήσαμε, πάλι από περιέργεια, να δούμε ποιός ήταν ο αριθμός αυτός, 5 χρόνια νωρίτερα, δηλαδή, τον Απρίλιο του 2018. Υπολογίσαμε και βρήκαμε ότι ήταν 137. Συνεχίσαμε την έρευνα, ακόμη πιο πίσω, στον Απρίλιο του 2013. Το μήνα εκείνο, ο μέσος όρος των μετοχών που είχαν έστω και μία συναλλαγή, είχε φτάσει στις 166. Με περισσότερη ανησυχία, παρά από περιέργεια, πήγαμε ακόμη πιο πίσω. Κατά τον Απρίλιο του 2008, ο αριθμός αυτός έφτανε στις 361! Και τον Απρίλιο του 2003, στις 351. Στη συνέχεια, ψάξαμε όλη την περίοδο για την οποία έχουμε στοιχεία, δηλαδή από το 1989 έως και σήμερα. Δείτε το αποτέλεσμα, σε διάγραμμα, εδώ.

Το διάγραμμα αυτό, συνιστά μία ακόμη απεικόνιση της “ένδειας” της χρηματιστηριακής αγοράς, μετά τη δραματική μείωση του αριθμού των διαπραγματευόμενων μετοχών. Σημειώστε ότι, σε κάθε ανάλυση που κάνουμε για τη μακροχρόνια εξέλιξη της αγοράς (την οποία εκτιμούμε ως ανοδική) θέτουμε ως βασική προϋπόθεση την ανάπτυξη ενός νέου “κύματος εισαγωγών” εταιριών και την αύξηση του αριθμού τους. Αν δεν υπάρξει αύξηση του αριθμού των εταιριών, η όποια άνοδος θα είναι μικρότερη της δυνητικής και η χρονική διάρκειά της θα είναι σημαντικά μικρότερη.

 

 

Μετά τη διαγραφή των ΛΥΚ, ΔΙΟΝ, ΑΕΓΕΚ, ΒΑΡΓ και ΜΠΟΚΑ, ο αριθμός των εισηγμένων εταιριών στο Χρηματιστήριο έφτασε στις 141. Πρόκειται για το χαμηλότερο αριθμό μετοχών, από το 1989, δηλαδή, πριν από την είσοδο του Χρηματιστηρίου, στη νέα, σύγχρονη, φάση του. Όμως, το πιο ανησυχητικό είναι ότι, η μείωση του αριθμού των εταιριών, από τον υψηλότερο αριθμό αριθμό εισηγμένων (350 εταιρίες στα τέλη του 2001), φτάνει στο 59,7%.

Στο παρελθόν, έχουμε δύο περιπτώσεις μεγάλων μειώσεων του αριθμού των εισηγμένων. Η πρώτη, μεταξύ του 1929 (υπήρχαν 98 εισηγμένες εταιρίες) και του 1934, οπότε είχαν απομείνει 76 εταιρίες. Η μείωση ήταν 22,4%. Η δεύτερη, μεταξύ του 1954 (121 εισηγμένες) και του 1966, οπότε είχαν απομείνει 66 εταιρίες. Η μείωση ήταν 38,8%.

Το ζήτημα αυτό, το επισημαίνουμε από την πρώτη μέρα επανακυκλοφορίας του Χ&Α, στο 2018. Επί χρόνια, ακούμε για προσπάθειες και για πρωτοβουλίες για την προσέλκυση νέων εταιριών. Και όμως, οι εταιρίες, αντί να αυξάνονται, εξακολουθούν να μειώνονται.



Έχουμε σταματήσει να παρακολουθούμε και να γράφουμε για τις εταιρίες τύπου ΜΕΖΖ. Οι λόγοι είναι δύο: α) Δεν υπάρχει τρόπος να παρακολουθήσουμε την εξέλιξη των εργασιών τους. Δε γνωρίζουμε λεπτομέρειες από το περιεχόμενο των χαρτοφυλακίων τους (παρά μόνο τη γενική κατηγοριοποίησή τους), δεν έχουμε στοιχεία εισπραξιμότητας των απαιτήσεών τους, δεν έχουμε στοιχεία που προσδιορίζουν την “εύλογη αξία” τους. Συνεπώς, δεν υπάρχει κάποιος τρόπος να παρακολουθήσουμε την εξέλιξη των θεμελιωδών μεγεθών τους, κατά τη διάρκεια του έτους, ενώ, δεν υπάρχει κάποιος για να μας δώσει κάποιες επεξηγήσεις ή πληροφόρηση. β) Οι διακυμάνσεις τους είναι μεγάλες και συχνές και αδυνατούμε να τις συνδυάσουμε ή να τις εξηγήσουμε στη βάση κάποιων γενικών ή εξειδικευμένων γεγονότων. Πάγια πρακτική μας είναι να αποφεύγουμε να αναφερόμαστε σε κάτι, το οποίο κάποιος συνδρομητής ή αναγνώστης μας, ενδεχομένως θα χρησιμοποιήσει, μεταξύ άλλων, ως στοιχείο για να καταλήξει σε μία επενδυτική απόφαση, εφ’ όσον δεν έχουμε σαφή και ξεκάθαρη αντίληψη γι αυτό. Άλλωστε, αντιλαμβανόμαστε ότι το πρόβλημα της αδυναμίας παρακολούθησης, είναι γενικό. Απλά, εμείς το παραδεχόμαστε.



Στις σελίδες 193-194 (σημείωση 26) του Οικονομικού Δελτίου της Frigoglass (εδώ), εξηγούνται οι χρηματοοικονομικές πράξεις που έγιναν πέρυσι το Δεκέμβριο και οι οποίες, στις αρχές του έτους, οδήγησαν το 85% της εταιρίας στους ομολογιούχους (τους οποίους ποτέ δε μάθαμε ποιοί είναι). Στις σελίδες 118-119, εμφανίζονται τα νέα μεγέθη του ισολογισμού και των αποτελεσμάτων της εναπομείνασας εταιρίας, η οποία στην ουσία ελέγχει το υπόλοιπο 15% των παλαιών δραστηριοτήτων.

Η Frigoglass, είναι πλέον μια “τελειωμένη” ιστορία. Η εταιρία θα παραμείνει -άλλωστε αποτελεί μία βασική μονάδα στο ευρύτερο σχήμα της Coca Cola HBC, αλλά και ένα μεγάλο σχήμα στη διεθνή βιομηχανία συσκευασίας αναψυκτικών και ποτών. Και πιθανότατα, κάποια στιγμή θα εξυγιανθεί και θα ευημερήσει. Και ίσως κάποτε μάθουμε τί ακριβώς συνέβη.

Από την άλλη πλευρά, δε βλέπουμε κανένα  λόγο για να συνεχίσει να παραμένει στο Χρηματιστήριο. Εκτίμησή μας είναι ότι, κάποια στιγμή, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα επικαλεσθεί την πολύχρονη παρουσία της σε καθεστώς επιτήρησης, θα τη θέσει σε αναστολή διαπραγμάτευσης και θα κινήσει τις διαδικασίες διαγραφής της.

Το ότι, η τιμή της μετοχής βρίσκεται σήμερα στα € 0,06, δε σημαίνει ότι δεν υπάρχει ρίσκο. Απεναντίας μάλιστα.



“Η DIMAND δεν έχει ορίζοντα εξαμήνου και  οι κύκλοι των αποδόσεων απαιτούν τουλάχιστον τρία  χρόνια. Αυτός είναι ο χρόνος απολογισμού για την επενδυτική  κοινότητα που σήμερα διαθέτει στα χαρτοφυλάκια μετοχές της εταιρείας”, ανέφερε ο κ. Δ. Ανδριόπουλος, στην πρόσφατη παρουσίαση της εταιρίας του στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Επίσης ανέφερε ότι, μία μερισματική απόδοση στα επίπεδα του 3% σε ετήσια  βάση δεν μπορεί να ικανοποιεί τους επενδυτές, οι οποίοι πρέπει να κατανοήσουν ότι ο κύκλος των αποδόσεων περιλαμβάνει την ωρίμανση του έργου  που κυμαίνεται από 3 έως 5 χρόνια  για να συμπληρωθεί η συνολική εικόνα της  εταιρίας.

Το πρόβλημα είναι ότι, αυτά, ο κ. Ανδριόπουλος, τα αναφέρει τώρα. Δεν τα ανέφερε όταν πουλούσε τις μετοχές της εταιρίας του προς € 15,00, τιμή που δεν την “έπιασε” ποτέ στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου. Το άλλο πρόβλημα είναι ότι, ουδείς από τους παρευρισκόμενους θεσμικούς αντέδρασε (με βάση τα στοιχεία της 31/3/2023, 8 Αμοιβαία Κεφάλαια, κατέχουν το 1,81% του μετοχικού κεφαλαίου της Dimand - δείτε εδώ). Ένα ακόμη πρόβλημα είναι το πώς, η εταιρία εξακολουθεί να έχει υποστηρικτές στα διάφορα χρηματιστηριακά ΜΜΕ, τα οποία εξακολουθούν να τον λιβανίζουν. Και βέβαια, το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι, με βάση τα στοιχεία που δημοσιεύονται στο ετήσιο δελτίο της εταιρίας (εδώ), ουδείς μπορεί να αντιληφθεί τις σχέσεις και τη ροή των κεφαλαίων, μέσα στο πολυδαίδαλο επιχειρηματικό σχήμα της εισηγμένης. Διατηρούμε την αρνητική μας άποψη για την εταιρία.

Το παρόν άρθρο, είναι τμήμα της ύλης του τεύχους 252 (Μάιος 2023) του περιοδικού ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ. Δείτε τα πλήρη περιεχόμενα του τεύχους 252, εδώ.


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text