Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 252 | IDEAL HOLDINGS: Υπάρχουν θετικές προοπτικές για το 2023 - Εξακολουθεί να υπάρχει ασάφεια στα μεγέθη

IDEAL HOLDINGS: Υπάρχουν θετικές προοπτικές για το 2023 - Εξακολουθεί να υπάρχει ασάφεια στα μεγέθη

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
IDEAL HOLDINGS: Υπάρχουν θετικές προοπτικές για το 2023 - Εξακολουθεί να υπάρχει ασάφεια στα μεγέθη

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

IDEAL HOLDINGS

 

Υπάρχουν θετικές προοπτικές για το 2023 - Εξακολουθεί να υπάρχει ασάφεια στα μεγέθη

 

Στα € 129,2 εκατομμύρια διαμορφώθηκε ο κύκλος εργασιών της εταιρίας Ideal, το 2022 έναντι € 46,1 εκατ. το 2021. Στα συνολικά έσοδα και για τις δύο περιόδους, δεν συμπεριλαμβάνεται η συνεισφορά του τομέα εμπορίας premium mixers & tonics (της Three Cents), τον οποίο πούλησε η εταιρία την 21/10/2022. Εντούτοις, στην ανάλυση των εσόδων ανά τομέα δραστηριοποιήσεις (σελίδες 120 της οικονομικής έκθεσης, εδώ) αναφέρεται ότι η συνεισφορά της Three Cents, διαμορφώνει τα έσοδα του Ομίλου στα € 138,5 εκατ. έναντι € 51,8 εκατομμύρια το 2021.

Όσον αφορά την καθαρή κερδοφορία από συνεχιζόμενες και διακοπείσες δραστηριότητες, διαμορφώθηκε στα € 33,4 εκατομμύρια έναντι € 922 χιλιάδων το 2021. Σημειώνεται ότι η καθαρή κερδοφορία του Ομίλου, είναι επωφελημένη κατά € 28,9 εκατομμύρια, από την πώληση της Three Cents σε θυγατρική του Ομίλου της Coca Cola. Δείτε αναλυτικά, σελ. 123, εδώ.

 

Η πρακτική που ακολουθεί η διοίκηση, όσον αφορά την δημοσίευση των οικονομικών μεγεθών, τόσο με τα proforma μεγέθη (διαβάστε παλαιότερο σχολιασμό μας, εδώ), όσο και με την παρουσίαση των εσόδων στην οικονομική έκθεση του 2022, κατά την άποψη μας είναι είναι αρκετά πολύπλοκη και ενδεχομένως να δημιουργεί ασάφειες όσον αφορά την πραγματική εικόνα του Ομίλου. Μια ετήσια οικονομική έκθεση έχει την ιδιότητα να “φωτογραφίζει” την οικονομική κατάσταση της εταιρίας όπως αυτή είχε διαμορφωθεί κατά την διάρκεια του έτους.

Δηλαδή στην προκειμένη περίπτωση, τα έσοδα θα πρέπει να διαμορφώνονται από τις προϋπάρχουσες πηγές εσόδων, συν τα έσοδα των εταιριών Netbull, Coleus και BYTE από την ημερομηνία εξαγοράς τους και ύστερα, συν τα έσοδα της Three Cents μέχρι και την τελευταία μέρα που συνεισέφερε στον Όμιλο, πριν πουληθεί.

 

Παρά των ανωτέρω, τα μεγέθη του 2023 εκτιμούμε ότι θα κινηθούν ανοδικά, καθώς οι τρεις εξαγορές του 2022 (Coleus, Netbull και BYTE) πρόκειται να συνεισφέρουν πλήρως στα ενοποιημένα μεγέθη του Ομίλου. Στην οικονομική έκθεση, η διοίκηση αναφέρει ότι το πλήθος έργων ψηφιοποίησης και κυβερνοασφάλειας, θα κινηθεί αυξητικά -παρά την εκλογική περίοδο που ενδεχομένως να καθυστερήσει την υλοποίηση κάποιων έργων- κυρίως λόγω του ότι τα έργα πληροφορικής και τεχνολογίας χρηματοδοτούνται κατά ένα μεγάλο ποσοστό από το Ταμείο Ανάκαμψης και έχουν ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2025.

 

Η πρόβλεψη των μεγεθών της Ideal, είναι δύσκολη, λόγω των συχνών μεταβολών στο χαρτοφυλάκιό της. Βασιζόμαστε σε κατά καιρούς δηλώσεις της διοίκησης και (χωρίς να υπολογίζουμε σε μεγέθη μιας πιθανής νέας εξαγοράς) αναμένουμε  πωλήσεις ύψους € 195 εκατομμυρίων και κέρδη κοντά στα € 6,0 εκατομμύρια.

 

Χρηματιστηριακά, η τιμή της μετοχή από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα, έχει πετύχει άνοδο +22,8% και την 31/3/2023, βρέθηκε σε 27 χαρτοφυλάκια Αμοιβαίων Κεφαλαίων, έναντι 24 την 31/12/2022. Δείτε το διάγραμμα με την εξέλιξη της διακράτησης της μετοχής από Θεσμικούς Επενδυτές, εδώ.

Δείτε τον πίνακα στοιχείων, εδώ.

Το παρόν άρθρο, είναι τμήμα της ύλης του τεύχους 252 (Μάιος 2023) του περιοδικού ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ. Δείτε τα πλήρη περιεχόμενα του τεύχους 252, εδώ.


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text