Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 252 | FED: Ήρθε η ώρα να σημάνει τη λήξη του “συναγερμού”;

FED: Ήρθε η ώρα να σημάνει τη λήξη του “συναγερμού”;

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
FED: Ήρθε η ώρα να σημάνει τη λήξη του “συναγερμού”;

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

FED: Ήρθε η ώρα να σημάνει τη λήξη του “συναγερμού”;

 

Μετά την, κατά 0,25% άνοδο του επιτοκίου της FED, την 3/5/2023, θεωρούμε ότι η διακοπή του ανοδικού κύκλου των επιτοκίων, είναι η πιο πιθανή εξέλιξη.

Η άνοδος της 3/5/2023, ήταν η 10η συνεχής άνοδος και σημειώθηκε μέσα σε 10 συνεδριάσεις. Ξεκίνησε την 14/3/2022, δηλαδή πριν από περίπου 14 μήνες. Πρόκειται για την πιο βίαιη μεταβολή του επιτοκίου, στη νομισματική ιστορία των ΗΠΑ, με βάση το ποσοστό της συνολικής μεταβολής.

Όταν ο κ. Powell, ανακοίνωσε την πρώτη αύξηση του επιτοκίου, ο πληθωρισμός βρισκόταν στο 8,4% και συνέχιζε την ανοδική του κίνηση. Το επιτόκιο του 10ετούς ομολόγου βρισκόταν στο 2,14% και το επιτόκιο του 2ετούς ομολόγου στο 1,87%. Η διαφορά των δύο, βρισκόταν στο +0,27% και η μεταξύ τους “ψαλίδα” έκλεινε, υποδηλώνοντας ότι ήταν πολύ πιθανό, η αμερικανική αγορά να βρεθεί σε ύφεση. Δείτε εδώ την εξέλιξη των παραπάνω μεγεθών.

 

Την 3/5/2023, ο πληθωρισμός βρισκόταν στο 5,00% και είχε πτωτική τάση, το επιτόκιο του 10ετούς στο 3,40% (αφού είχε φτάσει στο 4,25% κατά τον Οκτώβριο του 2022) και του 2ετούς, στο 3,94% (αφού είχε φτάσει στο 5,07% στις 8/3/2023). Με βάση τα προηγούμενα “επεισόδια” πληθωρισμού και την αντίστοιχη κίνηση των επιτοκίων, μπορούμε να θεωρήσουμε ότι, η απειλή του πληθωρισμού έχει απομακρυνθεί, ενώ είναι ακόμη νωρίς για να εκτιμήσουμε ότι έχουν μειωθεί οι πιθανότητες για την εμφάνιση μιας ήπιας ή έντονης ύφεσης στην οικονομία των ΗΠΑ.

 

Η λογική λέει -και η ιστορία το επιβεβαιώνει- ότι, μετά από μία τόσο μεγάλη αναστάτωση στο χρηματοοικονομικό τομέα, κάπου θα υπάρξουν προβλήματα. Ήδη, κάποια προβλήματα εμφανίστηκαν, στο χώρο που -σχεδόν πάντα- εμφανίζονται πρώτα. Στον τραπεζικό κλάδο. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα εμφανιστούν και αλλού. Το ερώτημα είναι κατά πόσο θα επηρεάσουν, ή καλύτερα, κατά πόσο θα ανακόψουν την ανοδική ορμή που εκδηλώνεται στην αμερικανική οικονομία επί περισσότερο από μία δεκαετία.

 

Η χρηματιστηριακή αγορά, τουλάχιστον μέχρι σήμερα, “λέει” ότι, η επίδραση θα είναι ήπια και ότι δε θα ωθήσει την οικονομία σε μία έντονη ύφεση, η οποία θα μπορούσε να ανατρέψει σημαντικά την εντυπωσιακή κερδοφορία που συνεχίζουν να πετυχαίνουν οι αμερικανικές επιχειρήσεις. Ήδη, οι αμερικανικοί δείκτες, κατέγραψαν τα “χαμηλά” σημεία αυτής της περιόδου, τον Οκτώβριο του περασμένου έτους, ενώ έχουν ανακάμψει σημαντικά από τότε (δείτε εδώ).

 

Μέχρι σήμερα, κατά τα φαινόμενα, φαίνεται ότι η κατάληξη θα είναι, να ξεπεραστεί αυτό το πολύ σοβαρό “οικονομικό επεισόδιο”, μέσα από μία ελαφρά και “εξισορροπητική” ύφεση. Όμως, ουδείς γνωρίζει την τελική απάντηση. Θα τη μάθουμε μέχρι το φθινόπωρο.

 

Το παρόν άρθρο, είναι τμήμα της ύλης του τεύχους 252 (Μάιος 2023) του περιοδικού ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ. Δείτε τα πλήρη περιεχόμενα του τεύχους 252, εδώ.


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text