Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 252 | Μοτοδυναμική: Πρώτη ενημέρωση αναλυτών από τον κ. Πάρι Κυριακόπουλο

Μοτοδυναμική: Πρώτη ενημέρωση αναλυτών από τον κ. Πάρι Κυριακόπουλο

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Μοτοδυναμική: Πρώτη ενημέρωση αναλυτών από τον κ. Πάρι Κυριακόπουλο

Το παρόν άρθρο, για πρώτη φορά δημοσιεύθηκε στις συνδρομητικές σελίδες του "απόλυτου συστήματος" την 24/04/2023.

 

 

 

 

 

Μοτοδυναμική: Πρώτη ενημέρωση αναλυτών από τον κ. Πάρι Κυριακόπουλο

 

Η ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ, πραγματοποίησε την πρώτη ενημέρωση αναλυτών στην ιστορία της. Αυτό είναι κάτι θετικό, αφού δείχνει ότι, η εταιρία, προσαρμόζεται στις απαιτήσεις και τους τρόπους λειτουργίας των μεγαλύτερων εταιριών.

 

Το κυριότερο τμήμα της ενημέρωσης έγινε από τον κ. Πάρι Κυριακόπουλο, γιό του εκλιπόντος Οδυσσέα Κυριακόπουλου. Παρά το ότι κατέχει, από το 2015, τη θέση του Προέδρου του ΔΣ, ο κ. Πάρις Κυριακόπουλος, μέχρι πρόσφατα, δε συμμετείχε την καθημερινή διοίκηση της εταιρίας. Ο κ. Κυριακόπουλος, 43 ετών σήμερα, έχει μία 10ετή εμπειρία στη διοίκηση επιχειρήσεων.

Με ενδιέφερε να “δω” και να “ψυχολογήσω” το νέο Διευθύνοντα Σύμβουλο, αφού, λόγω του συγκεκριμένου μεγέθους της εταιρίας, αυτός θα είναι πλέον ο άνθρωπος που θα παίρνει τις αποφάσεις. Άλλωστε, στο χρηματιστηριακό χώρο λένε ότι “όταν αγοράζεις τη μετοχή μιας εταιρίας, στην ουσία αγοράζεις τη διοίκησή της” (when you buy a company, you buy the management).

Οι πρώτες εντυπώσεις μου είναι θετικές, αν και προσπαθώ να είμαι επιφυλακτικός. Σε κάθε περίπτωση όμως, ο νέος Διευθύνων Σύμβουλος, πέραν του ότι έχει έναν περισσότερο “διεθνή” και “κοσμοπολίτικο” αέρα, σε σχέση με τον προκάτοχό του κ. Χατζίκο, έχει τη δυνατότητα να αποφασίζει πιο γρήγορα και να αναλαμβάνει μεγαλύτερο ρίσκο.

Περισσότερα στοιχεία από την παρουσίαση, θα έχουμε στο περιοδικό, στο τεύχος του Μαΐου. Θέλω να αναφερθώ λίγο στο πώς, διαφαίνονται, στα δικά μου μάτια, οι προοπτικές της εταιρίας, μετά τη σημερινή παρουσίαση από τον βασικό μέτοχό της.

 

Κατ’ αρχάς, για το 2023. Αναμένεται μία βελτίωση των πωλήσεων στους τομείς της Yamaha και της Porsche, αλλά ενδεχομένως, με χαμηλότερα περιθώρια κέρδους. Αναμένεται βελτίωση των πωλήσεων και στην Sixth, πλην όμως, με χαμηλότερα περιθώρια κέρδους. Γενικά, το 2023, θα είναι μια πολύ καλή χρονιά, με περισσότερα κέρδη, όμως, σε καμία περίπτωση δε μπορούν να επαναληφθούν τα ποσοστά αυξήσεων του 2022.

Κατά το 2022, οι πωλήσεις έφτασαν στα € 132 εκατομμύρια (+39,4% σε σχέση με το 2021) και τα κέρδη (μφ) στα € 10,5 εκατομμύρια (115,4% σε σχέση με το 2021). Κατά την άποψή μας, κατά το 2023, θα πρέπει να αναμένουμε πωλήσεις γύρω στα € 150 εκατομμύρια (η αρχική μας πρόβλεψη ήταν € 155 εκατ., αλλά τη μειώνουμε) και κέρδη (μφ), γύρω στα € 11,5 εκατ., σε σχέση με τα € 12,3 σε σχέση με την αρχική μας πρόβλεψη. Δείτε περισσότερα, εδώ.

 

Ο κ. Κυριακόπουλος, απέφυγε να μιλήσει για έναν μακροπρόθεσμο σχεδιασμό. Δείχνει να θέλει να “πατήσει” γερά η εταιρία στα πόδια της (και ο ίδιος σ’ αυτή) και να προσαρμοστεί στα νέα μεγέθη που ήδη κινείται. Απέφυγε να κάνει προβλέψεις ή να δώσει νούμερα και δε μίλησε για το μέλλον.

Έχοντας της “στόφα” του “παλαιού τζακιού”, εκτιμούμε ότι οι επιχειρηματικές του κινήσεις θα είναι αργές και καλά μετρημένες, χωρίς πολλές κουβέντες σε δημοσιογράφους και αναλυτές. Έδειξε να αντιλαμβάνεται όμως ότι, η Μοτοδυναμική, καθώς μεγαλώνει πλέον, μπορεί να γίνει το “όχημα” για πολλά επιχειρηματικά εγχειρήματα.

Βέβαια, θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι, η Μοτοδυναμική, δεν είναι το “μαγαζί” από το οποίο ο κ. Κυριακόπουλος θα περιμένει να βγάλει τα προς το ζην. Η οικογένειά του, κατέχει ποσοστό 5% στον γαλλικό κολοσσό Imerys, έχει “family office” (σχήμα το οποίο κατέχει και επενδύει την οικογενειακή περιουσία) και μία σειρά άλλων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.

 

Όλα αυτά, θα τα αξιολογήσουμε και σταδιακά, θα αποκτήσουμε άποψη. Προς το παρόν, περιοριζόμαστε στην άποψή μας για τη Μοτοδυναμική, η οποία παραμένει θετική και για την οποία πιστεύουμε ότι βρίσκεται στην πρώτη φάση ενός μακροχρόνιου αναπτυξιακού κύκλου, που μπορεί να κρατήσει αρκετά ακόμη χρόνια.

 

Το παρόν άρθρο, είναι τμήμα της ύλης του τεύχους 252 (Μάιος 2023) του περιοδικού ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ. Δείτε τα πλήρη περιεχόμενα του τεύχους 252, εδώ.


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text