Αρχική | Απόλυτο Σύστημα | Απόλυτο Σύστημα - Ελεύθερη Πρόσβαση | Η επενδυτική αξιολόγηση. Τα σενάρια, οι ημερομηνίες και η πιθανή αντίδραση.

Η επενδυτική αξιολόγηση. Τα σενάρια, οι ημερομηνίες και η πιθανή αντίδραση.

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Νωρίτερα σήμερα, το bankingnews, δημοσίευσε ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο, στο οποίο νομίζω ότι θα πρέπει να σταθούμε. Ο τίτλος του άρθρου είναι:
Morgan Stanley: Πως θα κινηθούν χρηματιστήριο και τράπεζες όταν η Ελλάδα ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα (δείτε εδώ).

Με δυο λόγια, το άρθρο (θα συνιστούσα να το διαβάσετε) αναφέρει ότι, σε προηγούμενες περιπτώσεις αναβάθμισης μιας οικονομίας, η χρηματιστηριακή αγορά της οποίας ήταν “αναδυόμενη” (emerging market), όπως δηλαδή είναι και η ελληνική, ο χρηματιστηριακός δείκτης, αυξήθηκε κατά 22% (μέσος όρος της ανόδου) κατά το διάστημα από 8 μήνες προ της αναβάθμισης, μέχρι και την ημέρα της αναβάθμισης, ενώ αυξήθηκε μόλις κατά 2%, στο διάστημα των έξι μηνών μετά την αναβάθμιση (χαρακτηριστική περίπτωση προεξόφλησης των επερχόμενων από τη χρηματιστηριακή αγορά).
Παράλληλα, αναφέρει ότι ο κλάδος στον οποίο δείχνουν -και που θα δείξουν- προτίμηση οι διεθνείς επενδυτές, στην Ελλάδα, είναι ο τραπεζικός και εξηγεί το γιατί.

Και βέβαια, το άρθρο αυτό, έρχεται προς επίρρωση πολλών υποθέσεων που έχουμε διατυπώσει εδώ και πάρα πολύ καιρό, για το ζήτημα της αναβάθμισης, ενώ υποστηρίζει τη θεωρία που αναπτύσσουμε (έχουμε αναπτύξει εδώ και χρόνια και επαναφέρουμε στο προσκήνιο στο τελευταίο τεύχος).

Πότε μπορεί να επιτευχθεί η “επενδυτική βαθμίδα”;

Στο ερώτημα αυτό, η πάγια θέση μας ήταν (ήδη εδώ και χρόνια), ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί μόνο μετά τις εκλογές και υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει σταθερή κυβέρνηση. Δε νομίζουμε ότι έχει σημασία τόσο ποιά ή “τί είδους” κυβέρνηση, αλλά θα πρέπει να υπάρχει σταθερή κυβέρνηση.

Σήμερα, η ελληνική αξιολόγηση, απέχει μόλις μία βαθμίδα για τις εταιρίες S&P, Fitch και DBRS και τρεις βαθμίδες για τη Moody’s. Δείτε εδώ.

Το πρόγραμμα των αξιολογήσεων, έχει ως εξής:
9/6/2023: Fitch - Εκτιμούμε ότι δε θα συμβεί κάτι, αν τελικά γίνει αξιολόγηση.
8/9/2023: DBRS - Η ημερομηνία αυτή, είναι πολύ πιθανή για την κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Η τελευταία αναβάθμιση από την DBRS έγινε στις 21/3/2022 και η προ-προηγούμενη, στις 17/9/2021. Όμως, ένα πρόβλημα με την DBRS είναι ότι η “εγγυρότητά” της είναι χαμηλή στις διεθνείς αγορές.
15/9/2023: Moody’s - Καθώς απέχουμε τρεις βαθμίδες στην κλίμακα της Moody’s (δείτε τον παραπάνω σύνδεσμο) εκτιμούμε ότι δύσκολα θα μπορούσε να γίνει ένα τέτοιο “άλμα”. Η τελευταία αναβάθμιση από τη Moody’s έγινε στις 7/11/2020.
20/10/2023: S&P - Και η ημερομηνία αυτή, είναι πολύ πιθανή για την κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Η τελευταία αναβάθμιση από την S&P έγινε στις 22/4/2022 και η προ-προηγούμενη, στις 26/4/2021.

Συνεπώς, αν προκύψει κυβέρνηση από τις πρώτες ή τις δεύτερες (εφόσον υπάρξουν δεύτερες) εκλογές, τότε η πιο πιθανή ημερομηνία είναι, είτε η 8/9/2023, είτε η 20/10/2023, ή διαφορετικά, θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι τον Ιανουάριο.

Δείτε την εξέλιξη της αξιολόγησης της Ελλάδας, από το 1999 μέχρι και σήμερα, εδώ.


Η χρηματιστηριακή αγορά και σήμερα έδειξε αρκετά ισχυρή. Με αυξημένο όγκο, σε σχέση με τις προηγούμενες μέρες, αλλά χαμηλό σε σχέση με το παρελθόν (δείτε την εξέλιξη του μ.ο. της αξίας συναλλαγών, μέχρι σήμερα, εδώ), ο Γενικός Δείκτης πέτυχε τη δεύτερη καλύτερη τιμή κλεισίματος, για φέτος.
Πραγματικά μας εντυπωσιάζει η εξέλιξη αυτή, αφού είναι αρκετά ασυνήθιστο για προεκλογική περίοδο, ιδίως όταν -κατά τα φαινόμενα- δεν επίκειται κυβερνητική μεταβολή.

Οι ανοδικές συνεδριάσεις φτάνουν πλέον στο 65,1% για το έτος, και αυτή είναι επίδοση, ελάχιστα μικρότερη σε σχέση με το 2019 -δείτε εδώ.
Παράλληλα, έχουμε ένα ανοδικό σερί 7 συνεδριάσεων. Είναι το 4ο αξικόλογο ανοδικό σερί μέσα στο 2023 (2 σερί 6  ημερών, 1 επτά ημερών και 1 ένδεκα ημερών), κάτι που είναι αρκετά σπάνιο, για διάστημα μόλις 4,5 μηνών. Αυτό είναι πολύ σημαντικό.

Θέλουμε να παρουσιάσουμε και ένα ακόμη στατιστικό. Το πόσο επέδρασε η κάθε μετοχή στην κατά 21,6% άνοδο του Γενικού Δείκτη, από την αρχή του έτους.
Θέλουμε να κάνουμε σύγκριση με την 28/2/2023, επειδή, εκείνη τη μέρα, ο ΓΔ σημείωνε παραπλήσια άνοδο (+21,4% από την αρχή του έτους).
Δείτε τον πίνακα εδώ.
Όπως θα θυμόμαστε, τον Φεβρουάριο, η συμμετοχή των τραπεζών στη μεταβολή του ΓΔ ήταν υψηλότατη. Συμμετείχαν με το 9,86% από το σύνολο του 21,4%. Σημερα, η συμβολή των τραπεζών έχει μειωθεί στο 8,17% από το 21,6%. Δείτε και τη μεταβολή της συμβολής των υπολοίπων μετοχών. Βεβαίως, εξακολουθούμε να εκτιμούμε ότι, στο τέλος του έτους, με την προϋπόθεση ότι η αγορά θα είναι ιδιαίτερα ανοδική (άνω του 30% ή 35%), η συμβολή των τραπεζών θα ανέρχεται κοντά μεταξύ 40% και 50% (της ετήσιας μεταβολής του ΓΔ), από 37,8% σήμερα ή από 46% κατά το μήνα Φεβρουάριο.

Αυτά προς το παρόν. Οι ανησυχίες μας είναι μειωμένες, όμως, στις αγορές, κάποιος ποτέ δε ξέρει τί θα συμβεί και για το λόγο αυτό, θα πρέπει να έχει προγραμματισμένες αντιδράσεις.

Καλό σας βράδυ.

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text