Αρχική | Εταιρίες | Ελληνικές Εταιρίες | Οι έξι «ανοιχτές πληγές» του κατασκευαστικού κλάδου

Οι έξι «ανοιχτές πληγές» του κατασκευαστικού κλάδου

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Οι έξι «ανοιχτές πληγές» του κατασκευαστικού κλάδου

Με κεντρικό θέμα «Έργα με πραγματικές αναθεωρήσεις και επίκαιρες τιμές», στο πλαίσιο των εργασιών του 77ου Τακτικού Συνεδρίου της Πανελλήνιας Ένωσης Συνδέσμων Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (ΠΕΣΕΔΕ) υπογραμμίστηκαν τα έξι βασικά θέματα, που είτε δεν μεταρρυθμίζονται προς την σωστή κατεύθυνση, είτε δεν μεταρρυθμίζονται, καθόλου. Επιγραμματικά, αναφέρθηκαν τα παρακάτω:

  • Η άμεση εξόφληση του εργολαβικού ανταλλάγματος.
  • Η επαναφορά του θεσμού της αναθεώρησης και η επικαιροποίηση των τιμολογίων των δημόσιων έργων.
  • Η άμεση ολοκλήρωση του νέου Εθνικού Μητρώου Εργοληπτικών Επιχειρήσεων με όρους που θα εξασφαλίζουν συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού, διάχυση της εμπειρίας, ενίσχυση  της πρόσβασης της μικρομεσαίας επιχείρησης στις Δημόσιες Συμβάσεις σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Οδηγία και με όρους προσαρμοσμένους στην ελληνική πραγματικότητα.

  • Η αναβάθμιση της Δημόσιας Διοίκησης με εφαρμογή διαδικασιών εκσυγχρονισμού
  • Ο εξορθολογισμός των προθεσμιών των ενεργειών της Διοίκησης και του Αναδόχου κατά την υποβολή και την έγκριση των Επιμετρήσεων, των Λογαριασμών, των Ανακεφαλαιωτικών Πινάκων και των λοιπών αιτημάτων του Αναδόχου.
  • Η κατάργηση της καταχρηστικής «σιωπηρής απόρριψης».

Στο πλαίσιο αυτό τονίστηκε πως, εάν δεν δρομολογηθούν οι αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές και εκσυγχρονιστικές παρεμβάσεις, το αναπτυξιακό αποτύπωμα, που θα αφήσει αυτή η εισροή κεφαλαίων, θα είναι για ακόμη μία φορά ισχνό και πρόσκαιρο.

Το κρίσιμο ζήτημα του μονοπωλιακού χαρακτήρα της αγοράς των μεγάλων έργων

Επιπρόσθετα, στο συνέδριο υπογραμμίστηκε  το κρίσιμο ζήτημα του μονοπωλιακού χαρακτήρα της αγοράς των μεγάλων έργων. Πρόσφατα, η Επιτροπή Ανταγωνισμού κατέγραψε στην κανονιστική της παρέμβαση για τον κλάδο των κατασκευών και συγκεκριμένα για τον υποκλάδο των εταιριών κατασκευής δημοσίων έργων, ότι η αγορά των δημοσίων έργων, όσο αφορά τους «μεγάλους» του χώρου, χαρακτηρίζεται από ολιγοπώλιο. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στα συμπεράσματα του συνεδρίου : «Ειδικότερα για τις εταιρείες της 7ης τάξης και με όσα έχουμε δει να διαδραματίζονται στην μετοχική σύνθεση των δύο επικρατέστερων εταιρειών, η αγορά τείνει να χαρακτηρισθεί μονοπωλιακή με ότι αυτό συνεπάγεται για την εξασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος. Για την αποτελεσματική συμμετοχή όλων των εργοληπτικών επιχειρήσεων Κατασκευών στο επιδιωκόμενο νέο αναπτυξιακό πρότυπο της χώρας απαιτείται  ένας προσεκτικός σχεδιασμός που θα αφορά το σύνολο του Κλάδου και όχι μόνο τους πέντε μεγάλους κατασκευαστικούς ομίλους. Η ανάπτυξη είναι για όλους!»

Στην παρέμβασή του, ο Κώστας Βουγιουκλής, ηλεκτρολόγος μηχανικός και  μέλος Δ.Σ. ΠΕΣΕΔΕ πρότεινε, συνοπτικά την αύξηση των ορίων των τάξεων  των εργοληπτικών επιχειρήσεων, την προώθηση του θεσμού της υπεργολαβίας με δίκαιους όρους, την άρνηση της προτεινόμενης κατάργησης του θεσμού της δάνειας εμπειρίας καθώς και της τροποποίησης του Άρθρου 53 του Προεδρικού Διατάγματος.

Τέλος, ο Γιάννης Δερμεντζόγλου, πολιτικός μηχανικός και γενικός γραμματέας του ΔΣ ΠΕΣΕΔΕ υπογράμμισε τα θέματα που «καίνε» τον κλάδο αναφερόμενος στα εξής: στον νόμο 4938/2022, στο άρθρο 153 του Ν4412/2016, οφειλές προς τις εργοληπτικές επιχειρήσεις, στην επικαιροποίηση των τιμολογίων, στη διαχείριση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και τέλος, στις δημόσιες συμβάσεις ιδιωτικού – δημοσίου τομέα, ΣΔΙΤ.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου υλοποιήθηκε και ο διοικητικός απολογισμός του Δ.Σ. της ΠΕΣΕΔΕ για την περίοδο Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2022 που η πρόεδρος της ένωσης Μαρία Τσιομπάνου χαρακτήρισε ως «μία χρόνια συνεχούς προσπάθειας για την αξιοπρεπή εκπροσώπηση των Εργοληπτών». Η Πρόεδρος σημείωσε, παρουσιάζοντας τις δράσεις και πρωτοβουλίες της περασμένης χρονιάς πως «νομίζω ότι η αίσθηση που έχουμε όλοι όσοι δραστηριοποιούμαστε σε αυτόν τον κλάδο είναι  ότι έχουν γίνει μικρά βήματα ανάκαμψης του κλάδου. Αλλά, εάν πράγματι επιδιώκουμε να πετύχουμε ένα υγιές και κυρίως σταθερό επιχειρηματικό περιβάλλον στον Κατασκευαστικό κλάδο, θα πρέπει με συνέπεια και επιμονή, Πολιτεία και Ιδιώτες, να εφαρμόσουμε μία σειρά μεταρρυθμίσεων. Εκτιμώ ότι ένας προσεκτικός σχεδιασμός, προγραμματισμός και χρηματοδότησης έργων υποδομής και ανάπλασης με παράλληλες μεταρρυθμίσεις στο θεσμικό πλαίσιο θα οδηγήσουν σχετικά σύντομα στη μόνιμη βελτίωση της εικόνας του κλάδου. Και δε θα κουρασθώ να το επαναλαμβάνω για την ανάγκη ενός ισχυρού θεσμικού πλαίσιου που να προωθεί τον υγιή ανταγωνισμό και να εξασφαλίζει το δημόσιο συμφέρον. Ο κατασκευαστικός κλάδος, ως παραδοσιακό «θεμέλιο» ανάπτυξης όλων σχεδόν τον τομέων της οικονομίας, πρέπει να τύχει μιας προσέγγισης με στρατηγικό σχεδιασμό και στοχεύσεις, ώστε η αναπτυξιακή του πορεία να αποκτήσει μόνιμο χαρακτήρα».

 

Πηγή: reporter.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text