Αρχική | Απόλυτο Σύστημα | Απόλυτο Σύστημα - Ελεύθερη Πρόσβαση | Ας απολαύσουμε αυτό που έρχεται -μας το χρωστούσε η αγορά.

Ας απολαύσουμε αυτό που έρχεται -μας το χρωστούσε η αγορά.

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Είναι πολύς κόσμος που δεν έχει δει το δείκτη του Χρηματιστηρίου πάνω από τις 1.200 μονάδες. Πρόκειται για όσους ασχολήθηκαν με τις χρηματιστηριακές επενδύσεις, μετά από το 2014. (Σημείωση: τελευταία φορά που ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε πάνω από τις 1.200 μονάδες, ήταν στις 28/7/2014).

Παλαιότερα και πιο συγκεκριμένα, μεταξύ του 1997 και του 2011, υπήρχε πολύς κόσμος που δεν είχε δει το δείκτη του Χρηματιστηρίου κάτω από τις 1.200 μονάδες. Αυτό, επειδή, κατά το διάστημα αυτό, ο Γενικός Δείκτης, ουδέποτε είχε υποχωρήσει κάτω από το επίπεδο αυτό.

 

Η χώρα πέρασε μια μεγάλη περιπέτεια, μεταξύ των ετών 2009 και 2016 -τα απόνερα της οποίας εξακολουθούμε να ζούμε -σε πολλούς τομείς της πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής ζωής- έως και σήμερα. Μια περιπέτεια που ανέτρεψε τα πάντα.

 

Σήμερα, η χώρα σταδιακά επανέρχεται και, σιγά σιγά, ξαναπιάνει το νήμα, από εκεί που “κόπηκε” πριν από 14 χρόνια.

 

Ας μην μας παραξενεύει που ο Γενικός Δείκτης σήμερα, από το άνοιγμα της αγοράς, βρέθηκε με τόσο μεγάλη άνοδο, τόσο υψηλό όγκο και με τόσο μεγάλες μεταβολές.

 

Θέλησα να δω τη συμπεριφορά της αγοράς μετά από το εντυπωσιακό άνοιγμα. Θα υποχωρούσε στη συνέχεια, μετά από ένα γρήγορο “profit taking”; Ο δείκτης, λίγα λεπτά μετά το άνοιγμα, βρέθηκε στις 1.203 μονάδες, μετά υποχώρησε μέχρι τις 1.198, μετά ξαναβρέθηκε στις 1.203 και σταδιακά ανέβηκε μέχρι τις 1.217 (στις 12:32 μμ), ενώ αυτή τη στιγμή (12:59 μμ) βρίσκεται στις 1.213,35 μονάδες.

 

Θέλησα να παρακολουθήσω τη συμπεριφορά συγκεκριμένων μετοχών, οι οποίες, από το άνοιγμά τους, κινήθηκαν έντονα ανοδικά, όπως για παράδειγμα όλες οι τραπεζικές μετοχές, τα λεγόμενα blue chips (ΜΥΤΙΛ, ΜΠΕΛΑ, ΤΙΤC, ΟΤΟΕΛ, κλπ). Οι μετοχές αυτές, συμπεριφέρθηκαν το ίδιο ακριβώς, όπως συμπεριφέρθηκε και ο Γενικός Δείκτης.

 

Τί συμβαίνει; Όπως έγραφα νωρίτερα σε κάποιον συνδρομητή (σήμερα είχα αρκετά μηνύματα και προσπάθησα να απαντήσω, έστω και με συντομία, σε όλα), εκτιμώ ότι, από σήμερα, η αγορά, ανέβηκε μία ακόμη “πίστα” (χρησιμοποιώ την έκφραση που είχα χρησιμοποιήσει και όταν “έσπασε” το όριο των 1.000 μονάδων). Δηλαδή, αλλάζει επίπεδα τιμών.

Και αλλάζει επίπεδα τιμών, για τους δύο λόγους που ανέφερα στο πρωινό μου σχόλιο: α) μειώνεται δραματικά το επίπεδο του πολιτικού κινδύνου και β) η αναβάθμιση της οικονομίας, είναι πλέον πολύ κοντά.

Αυτά -και ιδίως το δεύτερο- θα φέρουν πολλά κεφάλαια στην αγορά. Ήδη, στις 12:59 μμ, η αξία των συναλλαγών είναι € 188 εκατομμύρια. Και αυτά είναι μόνο η αρχή.

 

Οι παλαιότεροι, θα θυμούνται ότι, όταν έρχεται το “θεσμικό χρήμα” από το εξωτερικό, το πόσο κάνει μια μετοχή, δεν έχει τόση σημασία.

 

Ο επόμενος στόχος της αγοράς, είναι οι 1.369,56 μονάδες. Αυτό το είχαμε αναφέρει και πριν μερικές μέρες -οι 1396,56 μονάδες, είναι το υψηλοτερο κλείσιμο του Γ.Δ, επί Κυβερνήσεως Σαμαρά και μάλιστα, είναι το υψηλότερο σημείο του ΓΔ καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης χρέους της Ελλάδας. Είχαμε αναφέρει ότι, θα μπορούσε αυτό να ξεπεραστεί μέχρι το τέλος του έτους. Σήμερα, αναπροσαρμόζουμε την εκτίμησή μας και λέμε ότι, είναι πολύ πιθανό να συμβεί εντός του θέρους.

 

Αν κάποιος βρίσκεται εκτός αγοράς, είναι λάθος. Και αποδεικνύει, για ακόμη μία φορά, ότι κατά τη διάρκεια μιας δομικά ανοδικής κίνησης της αγοράς (όπως αυτής που διανύουμε από το 2016), είναι μάταιο να κυνηγούμε το Γενικό Δείκτη ή να προσπαθούμε να εκμεταλλευθούμε κάθε πιθανή διακύμανσή του. Κατά την άποψή μας, είτε θα πρέπει να παραμένουμε στην αγορά καθ’ όλο το διάστημα, είτε να ακολουθούμε, με πειθαρχία, τα σήματα ενός μακροχρόνιου συστήματος συναλλαγών -εμείς κάνουμε το δεύτερο, ακολουθώντας τα σήματα του “απόλυτου συστήματος συναλλαγών”.

 

Και ένα σχόλιο επί του εκλογικού αποτελέσματος: Δεν έχει σημασία ποιό θεωρούμε εμείς (δηλαδή, ο κάθε ένας από εμάς) ως το καλύτερο κόμμα για να κυβερνήσει μια χώρα. Σημασία έχει ποιό θεωρούν οι περισσότεροι ως το καλύτερο -και ειδικότερα για το Χρηματιστήριο, ποιό κόμμα θεωρούν ως καλύτερο, αυτοί που βάζουν τα χρήματά τους στη χρηματιστηριακή αγορά.

 

Ας απολαύσουμε αυτό που έρχεται -μας το χρωστούσε η αγορά.

 

Διαβάστε άρθρο που ανέβασα νωρίς το πρωί, όταν άνοιγε η αγορά, εδώ.

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text