Αρχική | Απόλυτο Σύστημα | Απόλυτο Σύστημα - Ελεύθερη Πρόσβαση | Η σημερινή μέρα, μας βάζει σε μία νέα φάση, της ευρύτερης ανοδικής περιόδου της αγοράς

Η σημερινή μέρα, μας βάζει σε μία νέα φάση, της ευρύτερης ανοδικής περιόδου της αγοράς

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Καλησπέρα σας. Παρακαλώ, πριν διαβάσετε αυτό το άρθρο, διαβάστε τα δύο σύντομα άρθρα που δημοσιεύσαμε το πρωί: α) Ταχεία άνοδος προς τις 1.350 μονάδες (εδώ) και β) Ας απολαύσουμε αυτό που έρχεται -μας το χρωστούσε η αγορά (εδώ).

 

Το κύριο σημείο της σημερινής μέρας, δεν ήταν η κατά 6,09% άνοδος του Γενικού Δείκτη. Το κύριο σημείο της σημερινής μέρας, ήταν τα € 364 εκατομμύρια συναλλαγών του Γενικού Δείκτη. Πρέπει να πάμε πίσω 14 περίπου χρόνια για να δούμε τέτοια αξία συναλλαγών, σε μία “συνηθισμένη” μέρα χωρίς rebalancing δεικτών η χωρίς κάποια μεγάλη και προσυνεννοημένη μεταβίβαση.

Τί σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι, νέο χρήμα εισέρχεται στην αγορά. Και ελληνικό, αλλά και ξένο. Και, όπως συμβαίνει πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις (οι οποίες είναι αρκετά σπάνιες), όταν μπαίνει νέο χρήμα στην αγορά, μπαίνει χωρίς να κοιτά τιμές. Κοιτά το κλίμα, την ψυχολογία, τις προοπτικές και ξέρει ότι θα υπάρξουν, πιθανότατα για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα και άλλοι, που θα μπουν αργότερα και θα δώσουν περισσότερα χρήματα για να πάρουν τις ίδιες μετοχές.

 

Γράφαμε το μεσημέρι ότι, από σήμερα, ο Γενικός Δείκτης και οι τιμές των μετοχών γενικότερα, αλλάζουν επίπεδο -για μία ακόμη φορά. Η προηγούμενη φορά που άλλαξαν επίπεδο, ήταν πολύ πρόσφατα, όταν ο Γενικός Δείκτης, μετά από 11,5 χρόνια, ξαναβρέθηκε πάνω από τις 1.000 μονάδες.

 

Τα πράγματα εξελίσσονται ακριβώς όπως τα περιγράφουμε -επί χρόνια- με τη “θεωρία” που έχουμε αναπτύξει για την είσοδο της οικονομίας και της χρηματιστηριακής αγοράς (ήδη από το 2016), σε μία νέα ιστορική περίοδο, της οποίας η πρώτη φάση (η οποία διαρκεί κάποια χρόνια) είναι πάντα ανοδική και οδηγεί σε μία κορύφωση (ξαναδιαβάστε τα, στο τελευταίο τεύχος, εδώ, ή -με ακόμη περισσότερες λεπτομέρειες- στο τεύχος 199, εδώ).

 

Τί μπορεί να γίνει αύριο;

Σε μελέτη που δημοσιεύσαμε πριν από 16 περίπου μήνες (δείτε εδώ), αναλύαμε τη συμπεριφορά του Γενικού Δείκτη, μετά από μεγάλες μεταβολές.

Αύριο, θα επικαιροποιήσουμε τα στατιστικά στοιχεία των πινάκων (στο άρθρο, εμφανίζονται με επικαιροποίηση έως 2/3/2022). Μπορούμε όμως να δούμε ότι:

α) Κατ’ αρχάς, ήδη από το Μάρτιο του 2020 -δηλαδή, μετά τη μεγάλη πτώση των πρώτων ημερών της πανδημίας- ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται σε ανοδική φάση, δηλαδή, δεν έχει σημειώσει υποχώρηση κατά -20% από το υψηλότερο κλείσιμο που πέτυχε μετά το Μάρτιο 2020.

β) Από το 1988 μέχρι και σήμερα, επί συνόλου 8.875 συνεδριάσεων, έχουν υπάρξει 55 περιπτώσεις ανόδου +6,0% ή και μεγαλύτερες (δείτε εδώ).

γ) Σε μια πιο “στενή” θεώρηση, έχουν υπάρξει 19 περιπτώσεις ανόδου μεταξύ +6,0% έως +7,0%. Από τις 19 αυτές περιπτώσεις, οι 12 συνέβησαν σε ανοδικές φάσεις της αγοράς και οι 7, σε πτωτικές.

δ) Στις 12 περιπτώσεις που υπήρξε άνοδος μεταξύ +6,0% έως +7,0%, σε ανοδικές φάσεις της αγοράς, έχουμε τα παρακάτω στατιστικά:

- Μία μέρα μετά την άνοδο, ο ΓΔ υποχώρησε σε 4 περιπτώσεις και ανέβηκε σε 8. Ο μέσος όρος πτώσεις στις 4 περιπτώσεις που υποχώρησε ήταν -1,4% και ο μέσος όρος ανόδου στις 8 περιπτώσεις που ανέβηκε, ήταν +3,0%.

- Μία βδομάδα μετά την άνοδο, ο ΓΔ είχε υποχωρήσει σε μόλις 1 περίπτωση (μ.ο. πτώσης: -1,1%) και είχε ανέβει στις 11 περιπτώσεις (μ.ο. ανόδου: 4,0%).

- 1 μήνα μετά από την άνοδο, ο ΓΔ είχε υποχωρήσει σε 3 περιπτώσεις (μ.ο. πτώσης: -1,6%) και είχε ανέβει στις 9 περιπτώσεις (μ.ο. ανόδου: 6,9%).

- 3 μήνες μετά από την άνοδο, ο ΓΔ είχε υποχωρήσει σε 5 περιπτώσεις (μ.ο. πτώσης: -9,7%) και είχε ανέβει στις 7 περιπτώσεις (μ.ο. ανόδου: 30,4%).

 

Παρατηρούμε συνεπώς ότι, με βάση την προϊστορία της αγοράς, οι πιθανότητες να είναι ανοδικός ο ΓΔ κατά τις επόμενες μέρες, είναι σημαντικά μεγαλύτερες σε σχέση με τις πιθανότητες να είναι πτωτικός. Μάλιστα, αν λάβουμε υπόψη ότι, η παρούσα άνοδος είναι η πρώτη, μετά από ένα πολύ σημαντικό γεγονός, τότε πιστεύουμε ότι οι πιθανότητες υποχώρησης του ΓΔ, τουλάχιστον στο διάστημα του επόμενου μήνα, είναι πολύ χαμηλές. (Σημείωση, όταν χαρακτηρίζουμε το χθεσινό γεγονός της εκλογικής αναμέτρησης ως “σημαντικό”, δε το κάνουμε επειδή κέρδισε κάποιο συγκεκριμένο κόμμα, αλλά επειδή κέρδισε με μία πρωτοφανή διαφορά και κυρίως επειδή έτσι, λήγει η όποια “πολιτική αβεβαιότητα” που ενδεχομένως είχε σχηματιστεί).

 

Σήμερα, έγινα δέκτης πολλών μηνυμάτων από συνδρομητές, τα οποία θέλω να σχολιάσω σε συντομία:

- Το βασικό ερώτημα ήταν: “Ποιές μετοχές να αγοράσω”.
Γενικά αποφεύγουμε να απαντούμε σε εξειδικευμένες παρόμοιες ερωτήσεις. Τις εντυπώσεις μας και τις απόψεις μας για τις μετοχές, τις δημοσιεύουμε στην ύλη του περιοδικού, στα σχόλιά μας και, συνοπτικά και συγκεντρωτικά, στον πίνακα των επενδυτών μας επιλογών, εδώ.

Όλα αυτά τα χρόνια, προσπαθούμε να αναπτύξουμε μια φιλοσοφία για το πώς επιλέγουμε τις μετοχές, πώς τις διατηρούμε και τί ζητάμε απ’ αυτές. Θα ήταν σα να αρνούμαστε όσα γράφουμε, αν δεχόμασταν να μηδενίσουμε την αξία που δίνουμε και στη δουλειά μας, αλλά και στον κάθε συνδρομητή μας, αν απαντούσαμε, στα βιαστικά, “να, πάρε τη ΧΧΧ, την ΑΑΑ, και τη ΒΒΒ” μετοχή”. Σεβόμαστε τον κάθε πελάτη μας και το κεφάλαιό του. Και επειδή τον σεβόμαστε, δεν έχουμε ούτε “γρήγορα”, ούτε “τσιτάτα”, ούτε “πιάτο ημέρας”. Έχουμε συνείδηση και, καλώς ή κακώς, θυμόμαστε αυτά που λέμε και νιώθουμε πολύ άσχημα όταν κάτι πάει στραβά -το γνωρίζετε αυτό. Και επειδή θέλουμε να μειώνουμε, όσο είναι δυνατό, τις περιπτώσεις λάθους, έχουμε καταργήσει τα “πιάτα ημέρας”. Δουλεύουμε πολύ και παραθέτουμε άπειρα στοιχεία, ώστε ο συνδρομητής μας, να έχει σχηματίσει άποψη για το τί θα πάρει, πολύ πριν έρθει η ώρα να το πάρει.

 

- Το δεύτερο πιο “δημοφιλές” ερώτημα ήταν, να μπω να αγοράσω σ’ αυτές τις τιμές και μετά από τέτοια άνοδο;

Νομίζω ότι και σ’ αυτό το ερώτημα προσπαθήσαμε να απαντήσουμε όοολο αυτό το διάστημα, χρησιμοποιώντας πάρα πολλά επιχειρήματα, για τη μακροχρόνια φάση της αγοράς, για τη “δομική” άνοδο, για τα αναμενόμενα κέρδη, για το χαμηλό Ρ/Ε, για τους ρυθμούς ανάπτυξης. Και στο κάτω - κάτω, έχουμε και μεις ένα χαρτοφυλάκιο, η πορεία του οποίου μας νοιάζει και μας πονά πάρα πολύ, το οποίο έχουμε “φορτωμένο” με μετοχές (στο 100%) από τα μέσα Δεκεμβρίου. Οι κινήσεις αυτές, δε γίνονται για να αποδείξουμε αν είμαστε “καλοί” ή “κακοί”. Γίνονται για να περάσουνε παραδείγματα προς τα έξω.

 

- “Να βγω να πουλήσω σήμερα”; “Να αγοράσω τράπεζες”; “Να πουλήσω τράπεζες”; Αυτά ήταν μερικά ακόμη “δημοφιλή” ερωτήματα.

 

Αγαπητοί συνδρομητές. Δεν κρατάμε μυστικά. Δεν υπάρχει κάτι που το έχουμε πει σε κάποιους και δεν το έχουμε πει σε κάποιους. Και αν σκεφτούμε κάτι και το πούμε σε κάποιον, να είστε βέβαιοι ότι θα το γράψουμε, είτε εδώ, είτε στο περιοδικό. Δεν υπάρχει περίπτωση να αγοράσουμε μετοχή, για προσωπικά μας χαρτοφυλάκια (τα οποία άλλωστε δεν είναι μεγάλου μεγέθους), πριν καταγράψουμε ό,τι γνωρίζουμε για την εταιρία ή τη μετοχή, στις σελίδες αυτές.

 

Θα επαναλάβω: Προσπαθήστε να κάνετε το Χρηματιστήριο κομμάτι της ζωής σας, χωρίς όμως αυτό να σας καταναλώνει μεγάλο μέρος του χρόνου, της ενέργειας και του κεφιού σας.

Πάρε για παράδειγμα το “εκπαιδευτικό χαρτοφυλάκιο του απόλυτου συστήματος”. Το χαρτοφυλάκιο αυτό έχει πετύχει απόδοση  45,02% από την 19/12/2022, έναντι απόδοσης 31,8% του ΓΔ. Χωρίς κινήσεις, χωρίς άγχος και χωρίς ενασχόληση. Και -πλέον το γνωρίζετε όλοι ότι- όταν “ζορίσουν” τα πράγματα, το χαρτοφυλάκιο θα βγει (θα μας βγάλει το απόλυτο σύστημα) χωρίς μεγάλο άγχος και κατορθώνοντας να διατηρήσουμε ένα μεγάλο μέρος των τότε κερδών. Δείτε την πορεία και τα στατιστικά των αποδόσεων, εδώ.

 

Έτσι βλέπουμε το Χρηματιστήριο και αυτή τη “φιλοσοφία” προσπαθούμε να μεταδώσουμε προς εσάς. Ένα Χρηματιστήριο που δεν το “κυνηγάμε”, που δε μας αγχώνει και δε μας οδηγεί σε ζημιές.

 

Τέλος, σήμερα, για πρώτη φορά από την έναρξη της λειτουργίας του (26/2/2019), το Χαρτοφυλάκιο πέρασε το όριο του +100% σε απόδοση. Είχαμε φτάσει στο σημείο αυτό το 2020 και μας τα χάλασε ο Covid και το 2022, και τότε μας τα χάλασε ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Σήμερα, διασπάσαμε με “φόρα” το επίπεδο του 100% και για πρώτη φορά βρεθήκαμε στο +112,79%. Με βάση την επίδοση αυτή και το χρόνο επένδυσης, η μέση ετήσια απόδοσή μας, υπολογίζεται πλέον σε 19,53%. Εξακολουθούμε να απέχουμε από το στόχο μας, που γνωρίζετε ότι είναι μέση ετήσια απόδοση μεταξύ 20% έως 30%. Δείτε πάλι, τί σημαίνουν αυτές οι μέσες ετήσιες αποδόσεις (δείτε εδώ) και αναλογιστείτε το πόσο σημαντικό είναι να επιτυγχάνονται. Αποδόσεις που είναι μέσα στα όρια της λογικής, αλλά και των δυνατοτήτων όλων μας.

 

Συμπερασματικά, ήταν μια πολύ καλή μέρα για τη χρηματιστηριακή αγορά. Εκτιμούμε ότι η μέρα αυτή, μας βάζει σε μία νέα φάση, της ευρύτερης ανοδικής περιόδου. Περισσότερα επ’ αυτού, θα συζητήσουμε τις επόμενες μέρες.

 

Αύριο το πρωί, πριν από το άνοιγμα της αγοράς, θα δημοσιευθεί σύντομο σχόλιο που θα εξετάζεται η πορεία ορισμένων μετοχών και σκέψεις για το πώς θα μπορούσαν να κινηθούν στην παρούσα φάση.

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text