Αρχική | Απόλυτο Σύστημα | Απόλυτο Σύστημα - Ελεύθερη Πρόσβαση | Η “έκρηξη” της αγοράς. Η σημερινή μέρα. Οι βασικές μας θέσεις και επιλογές.

Η “έκρηξη” της αγοράς. Η σημερινή μέρα. Οι βασικές μας θέσεις και επιλογές.

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Καλημέρα σας.

 

Δημοσιεύουμε ένα σύντομο σχόλιο για τις εξελίξεις στην αγορά.

 

Η βασική υπόθεση εργασίας

 

Επί χρόνια, ως βασική υπόθεση εργασίας, αναφέρουμε την, από το 2016, είσοδο της οικονομίας και της χρηματιστηριακής αγοράς, σε μία νέα ιστορική περίοδο. Επ’ αυτού αναφερόμαστε συχνά και στοιχεία της υπόθεσης αυτής, υπάρχουν σε πολλά σημεία του περιοδικού και του site.

 

Η πορεία της οικονομίας και της χρηματιστηριακής αγοράς, σ’ αυτή την ιστορική περίοδο, διακρίνεται σε φάσεις. Έχουμε εξηγήσει, ότι βρισκόμαστε στην πρώτη φάση και έχουμε εξηγήσει γιατί αυτή η φάση είναι πάντα ανοδική.

 

Η κάθε φάση, διακρίνεται σε τμήματα. Και επί αυτών έχουμε αναφερθεί. Για παράδειγμα, η περίοδος της πανδημίας, ήταν ένα τμήμα. Η προσπάθεια της αγοράς για τη διάσπαση των 900 μονάδων (θυμάστε πόσο μας ταλαιπώρησε και τί λέγαμε ότι θα συμβεί μετά τη διάσπασή της; ), ήταν ένα άλλο τμήμα.

 

Από χθες, η αγορά εισήλθε σε ένα καινούργιο τμήμα της ανοδικής της πορείας και της πορείας προς την κορύφωση. Το είχαμε εκφράσει πιο “λαϊκά” λέγοντας ότι η αγορά άλλαξε “επίπεδο” ή “πίστα”. Η ουσία είναι ότι, από χθες, άλλαξαν τα δεδομένα. Μία άλλη φάση αυτής της αλλαγής, θα είναι η επίτευξη της αξιολόγησης της επενδυτικής βαθμίδας. Η χώρα θα αξιολογηθεί, για πρώτη φορά μετά τις εκλογές, από τον οίκο Fitch (δείτε εδώ τη σημερινή θέση της χώρας).

 

Στα επόμενα χρόνια, μέχρι την κορύφωση της αγοράς, αυτή θα περάσει και από άλλα τμήματα.

 

Οι βασικές εκτιμήσεις

 

Η βασική εκτίμησή μας είναι ότι, στις 23 Ιουνίου (δηλαδή, την Παρασκευή πριν από τις επόμενες εκλογές), ο Γενικός Δείκτης θα βρίσκεται σε ψηλότερο επίπεδο σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο. Θα μπορούσαμε να εκτιμήσουμε ότι θα βρίσκεται περί τις 1.300 μονάδες, κάτι που βέβαια έχει να κάνει και με την αξιολόγηση της Fitch, στις 9 Ιουνίου.

 

Η δεύτερη βασική μας εκτίμηση είναι ότι ο μέσος όρος της αξίας συναλλαγών στο Χρηματιστήριο, κατά το διάστημα από σήμερα, μέχρι την 23 Ιουνίου, θα κινηθεί υψηλότερα από τα € 120 εκατομμύρια.

Σημειώνουμε ότι, από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα, η μέση αξία συναλλαγών υπολογίζεται σε € 104 εκατομμύρια. Ήταν € 101,1 μέχρι την Παρασκευή.  Δείτε εδώ το σχετικό διάγραμμα.

 

Δε μπορούμε να γνωρίζουμε πώς θα συμπεριφερθεί σήμερα η αγορά. Η λογική, αλλά και τα ιστορικά στατιστικά (σε περιπτώσεις ανόδου μεταξύ +6% έως +7%) όπως τα εξηγήσαμε στο χθεσινό σχόλιο (εδώ), αναφέρουν ότι μάλλον θα είναι ανοδική. Όμως, η αγορά είναι πάντα απρόβλεπτη.

 

Η επενδυτική στρατηγική

 

Το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο του Χ&Α, μετά από έγκαιρα και κατάλληλα σήματα του “απόλυτου συστήματος”, είναι τοποθετημένο στην αγορά, σε ποσοστό 100%. Κατά τα φαινόμενα, θα αργήσει να υπάρξει σήμα εξόδου.

 

Κατά την άποψή μας, ήταν λάθος να βρισκόταν κάποιος ολοκληρωτικά εκτός αγοράς, ή να βρίσκεται εκτός αγοράς με μεγάλο ποσοστό, την προηγούμενη Παρασκευή.

Εξακολουθεί να είναι λάθος, η παραμονή εκτός αγοράς και η προσδοκία ή αναμονή για είσοδο σε χαμηλότερες τιμές ή σε μία πτωτική μέρα.

 

Χθες, γράφαμε ότι, δε δώσαμε τόση σημασία στην ποσοστιαία μεταβολή του ΓΔ, όσο στην αξία των συναλλαγών.

Η χθεσινή αξία των συναλλαγών σήμαινε μία μεγάλη είσοδο στην αγορά, μία αιφνίδια μεταστροφή αντιλήψεων, ένα μεγάλο γεγονός.

 

Σε τέτοιες καταστάσεις, η αγορά συνήθως κινείται επιθετικά ανοδικά (το αντίστροφο συμβαίνει στους μεγάλους όγκους, σε κάποιο πτωτικό γεγονός).

 

Οι μετοχές

 

Στο επόμενο διάστημα, θα δούμε μια πλήρη εφαρμογή της ρήσης ότι “στην πλημμυρίδα, όλες οι βάρκες ανεβαίνουν”.

Είμαστε στην φάση της μη αναμενόμενης ανατρεπτικής εξέλιξης. Στη φάση αυτή, ανεβαίνουν -και ανεβαίνουν αρκετά- οι μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης (αυτά τα έχουμε γράψει αρκετές φορές). Όταν η άνοδος των μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης κορεστεί (γι’ αυτή τη φάση), η άνοδος θα μεταφερθεί και στις υπόλοιπες μετοχές, ανάλογα με την εξέλιξη των οικονομικών τους μεγεθών και την εμπορευσιμότητά τους.

 

Γι’ αυτά όμως θα έχουμε καιρό να γράψουμε.

 

Για αυτές τις μέρες, η προτίμηση των επενδυτών (κυρίως των μεγάλων) θα εξακολουθεί να κατευθύνεται στις τράπεζες. Ως την πλέον “υποτιμημένη” θεωρούμε την ΑΛΦΑ. Δείτε την εξέλιξη των τραπεζικών μετοχών από το τέλος του 2021, εδώ και από το τέλος του 2022, εδώ.

Όμως, ουδείς γνωρίζει σε ποιά μετοχή τελικά θα εισρεύσουν τα περισσότερα χρήματα. Κατά την άποψή μας μάλιστα, δεν έχει και τόση σημασία αν κάποιος κερδίσει 2% ή 5% λιγότερα ή περισσότερα.

 

Άλλες μετοχές στις οποίες πιστεύουμε ότι θα κατευθυνθούν κεφάλαια, είναι:

CENER

ΕΧΑΕ

ΑΡΑΙΓ

ΔΕΗ

ΕΛΧΑ

ΕΝΤΕΡ

ΙΝΚΑΤ

ΜΟΤΟ

ΜΠΕΛΑ

ΜΥΤΙΛ

ΟΤΟΕΛ

ΟΠΑΠ

ΦΡΛΚ

TCI

 

(Στις προσωπικές μας προτιμήσεις, συμπεριλαμβάνουμε και τις ΣΑΡ, ΣΠΕΙΣ, ΜΕΒΑ, όμως, δε γνωρίζουμε εάν αυτές, είναι ανάμεσα στις προτιμήσεις και των άλλων, που διαθέτουν το “ισχυρό” -και όχι κατ’ ανάγκη “έξυπνο”- χρήμα.)

 

Αυτά προς το παρόν. Λογικά, θα υπάρξει ένα σχόλιο το απόγευμα. Δε γνωρίζουμε ακόμη εάν θα υπάρξει κάτι ακόμη μέσα στο πρωί.

 

Γιάννης Σιάτρας

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text