Αρχική | Απόλυτο Σύστημα | Απόλυτο Σύστημα - Ελεύθερη Πρόσβαση | Δε μας ανησυχεί η σημερινή πτώση στην αγορά.

Δε μας ανησυχεί η σημερινή πτώση στην αγορά.

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Δε μας ανησυχεί η σημερινή πτώση στην αγορά. Δεν άλλαξε κάτι από τη Δευτέρα. Η σημερινή πτώση, κατά τα φαινόμενα, προκλήθηκε: α) από την αρνητική πορεία των αγορών του εξωτερικού και β) από την  κατοχύρωση κερδών από βραχυπρόθεσμους traders.

 

Η πορεία των αγορών του εξωτερικού, είναι κάτι που, διαρκώς, επισημαίνουμε με επιφύλαξη. Εν τούτοις, εξακολουθούμε να  υποστηρίζουμε ότι, για λόγους που έχουμε εξηγήσει ήδη από πέρυσι, οι αγορές των χωρών της νότιας Ευρώπης, θα  μπορέσουν να έχουν βελτιωμένες επιδόσεις, κάτι που άλλωστε, συμβαίνει ήδη - εδώ.

Η αγορά της Αθήνας, καταγράφει άνοδο κατά 28,2% από την αρχή του έτους και, επίσης, άνοδο, κατά 33,4% από το τέλος του 2022.

 

Το κύριο στοιχείο “αγωνίας” στις αγορές του εξωτερικού, φαινομενικά, είναι το πρόβλημα του “ορίου” του δημοσίου χρέους των ΗΠΑ. Όμως, αυτό είνα κάτι που γνωρίζουμε ότι, έστω και δύσκολα και μετά από μεγάλα “παζάρια” μεταξύ του Λευκού Οίκου και των Ρεπουμπλικάνων, αλλά και εκατέρωθεν οπισθοχωρήσεις, θα επιλυθεί.

Το βασικό πρόβλημα είναι η πτώση των ρυθμών ανάπτυξης και οι προβληματισμοί για την εξέλιξη των επιχειρηματικών κερδών.

 

Κατά το διάστημα αυτό, όπως έχουμε εξηγήσεις, δίνουμε πολύ μεγάλη σημασία στην αξία των συναλλαγών. Τη Δευτέρα, έφτασε στο εντυπωσιακό μέγεθος των € 359 εκατομμυρίων, που ήταν η μεγαλύτερη αξία συναλλαγών, σε μία “συνηθισμένη” μέρα, μετά από το 2010. Την Τρίτη, η αξία έφτασε στα € 222 εκατομμύρια. Και σήμερα, υποχώρησε στο “φυσιολογικό” επίπεδο των € 146 εκατομμυρίων. Το ότι, η αξία των συναλλαγών, υποχώρησε τόσο πολύ, σε μία πτωτική συνεδρίαιση, είναι αναμφισβήτητα θετικό.

Και κατά τις επόμενες μέρες, η προσοχή μας θα είναι στραμμένη στην αξία των συναλλαγών. Θα ήταν αρνητικό να δούμε την αξία, κάτω από € 90 - 100 εκατομμύρια, σε μία ανοδική μέρα. Γενικά δε θα πρέπει να δούμε την αξία κάτω από € 90 - 100 εκατομμύρια. Δείτε την εξέλιξη του καθημερινού μέσου όρου της αξίας των συναλλαγών (εδώ).

 

Γίνεται μεγάλη συζήτηση για το θέμα της επενδυτικής αναβάθμισης. Στο θέμα αυτό έχουμε αναφερθεί αρκετές φορές, ήδη εδώ και δυο χρόνια και πάντα προσδιορίζαμε την αναβάθμιση, μετά το τέλος των εκλογικών ζητημάτων του 2023.

Καθώς ο σχηματισμός κυβέρνησης έχει ήδη κριθεί, κάποιος θα μπορούσε να υποθέσει ότι θα μπορούσε να υπάρξει αναβάθμιση από τη Fitch στις 9 Ιουνίου. Κάναμε μια τέτοια αναφορά στο κείμενό μας της Δευτέρας. Πιο ώριμες σκέψεις, μας οδηγούν να υποστηρίξουμε την αρχική μας άποψη για επίτευξη της αναβάθμισης, προς το φθινόπωρο του 2023, αφού οι οίκοι αποφεύγουν να εμπλέκονται στα εκλογικά ζητήματα των χωρών που παρακολουθούν. Αν κάτι γίνει το Ιούνιο, θα είναι μια θετική έκπληξη. Η οποία όμως δε θα μεταβάλλει ουσιωδώς την πορεία της αγοράς, αφού αυτή, σε μεγάλο βαθμό, είναι προδιαγεγραμμένη -πάντα με την προϋπόθεση της μη ύπαρξης εκπλήξεων και αστάθειας από το εξωτερικό.

 

Ποιό είναι το ζητούμενο για την περίοδο έως τις εκλογές; Το ζητούμε βεβαίως είναι να κρατήσει η αγορά την ανοδική της ορμή -η τάση είναι ούτως ή άλλως ανοδική και δε κινδυνεύει ιδιαίτερα. Τί σημαίνει αυτό; α) Να διατηρηθεί τουλάχιστον γύρω από την περιοχή των 1.200 μονάδων. β) Να διατηρήσει ένα υψηλό επίπεδο αξίας συναλλαγών -το σχολιάσαμε παραπάνω. γ) Να μην υπάρξει κάποιο αρνητικό γεγονός ή κάποια έκπληξη και υπάρξει κάθετη πτώση σε κάποιον κλάδο ή σε κάποια από τις blue chips, εμπορεύσιμες, μετοχές.

Για να επιτευχθεί αυτό, θα απαιτηθούν: α) Μια ομαλή εξέλιξη της προεκλογικής περιόδου, η οποία δε θα προϊδεάζει για ανατροπές. β) Μία σχετικά ομαλή εξέλιξη στις αγορές του εξωτερικού, που σημαίνει ότι δε θα θέλαμε μία μεγάλη και απότομη πτώση. γ) Να υπάρξουν θετικές ανακοινώσεις στα οικονομικά μεγέθη της χώρας (ανεργία, πληθωρισμός, ισοζύγια συναλλαγών και εξέλιξη δημοσίων εσόδων).

 

Θα θυμάστε που πέρυσι παρακολουθούσαμε την εξέλιξη της πορείας και της κλίσης του Κινητού Μέσου Όρου 200 ημερών και “γκρινιάζαμε” επειδή αυτός παρέμενε “flat” (επίπεδος) και δεν έδινε μια “ξεκάθαρη” τάση; Δείτε τα σχετικά διαγράμματα:

ΓΔ - ΚΜΟ-200 (52 εβδομάδες) - εδώ

ΓΔ - ΚΜΟ (από 2014) - εδώ

 

Τότε, γράφαμε ότι, παρόμοια στασιμότητα είχε παρατηρηθεί και στο έτος 1996 και ότι, στα χρόνια που ακολούθησαν, η εικόνα ήταν πολύ διαφορετική, αφού η αγορά “πετάχτηκε” ανοδικά, σαν ελατήριο. Δείτε τον πίνακα στατιστικών (εδώ) και προσέξτε την τελευταία στήλη όπου αναφέρεται το “Εύρος διακύμανσης”. Το 1996, μια στάσιμη χρονιά, το εύρος (μεταξύ της υψηλής και της χαμηλής τιμής του ΚΜΟ-200) ήταν μόλις 4,5%. Και ξεπετάχτηκε στο 67% κατά το 1997.

Το εύρος ήταν 4,5% και κατά το 2022. Ήδη, βρίσκεται στο 11,3% σήμερα. Εκτίμησή μας είναι ότι, θα κινηθεί μεταξύ 25% έως 28% φέτος, δηλαδή, η τιμή του ΚΜΟ-200, θα φτάσει μεταξύ 1060 και 1100 μονάδων -και η εκτίμηση αυτή ίσως είναι συντηρητική.

Τί σημαίνει αυτό όμως; Με βάση την εμπειρία που έχουμε στην κίνηση του ΚΜΟ-200, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι, ο ΓΔ θα ξεπεράσει φέτος τις 1350 μονάδες. Ο ΚΜΟ-200 θα κινείται σε μια απόσταση περί το 15% έως 18%, απόσταση που είναι η κλασική απόσταση που τηρεί ο ΚΜΟ από τον Γενικό Δείκτη, σε μία ομαλή και σταθερή άνοδο, δίνοντας παράλληλα περιθώρια για διακυμάνσεις, χωρίς να υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για την παραγωγή σήματος πώλησης.

 

Τέλος, αναφορικά με την κίνηση του ΚΜΟ-200, θέλουμε να επαναλάβουμε ότι, εφ’ όσον ο ΓΔ κινηθεί προς τις 1350 μονάδες και υπάρχει ο σχηματισμός των καμπυλών που περιγράφουμε πιο πάνω, ένα σήμα πώλησης που θα μπορούσε να σχηματιστεί σε μια δύσκολη στιγμή, θα είναι έγκυρο και θα αποδειχθεί πετυχημένο. Όμως, έχουμε ακόμη πολύ χρόνο για να αναλύσουμε όλα αυτά.

Το μήνυμα που εμείς θέλουμε να περάσουμε είναι ότι, τα λάθη που έκανε το “απόλυτο σύστημα” στο 2022 (με τον ίδιο τρόπο “ταλαιπωρήθηκαν” όλα τα τασικά συστήματα), τα οποία άλλωστε είχαν μικρή επίπτωση και ούτε καθυστέρησαν σημαντικά την είσοδο του συστήματος στην αγορά δε μπορούν να επαναληφθούν στην επόμενη διετία. Κυρίως όμως, το απόλυτο σύστημα, θα μπορέσει να αποτελέσει έναν αξιόπιστο οδηγό για την πορεία ενός επενδυτή στην αγορά. Ας μην ξεχνάμε ότι, το “timing” είναι -σχεδόν πάντα- πιο σημαντικό από την επιλογή μετοχών.

(Δείτε τον πίνακα σημάτων πράξεων  από το Απόλυτο Σύστημα Συναλλαγών - εδώ ).

 

Το επόμενο σχόλιο θα δημοσιευθεί αύριο το απόγευμα.




 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text