Αρχική | Οικονομία | Ευρωπαϊκή Οικονομία | Ευρωπαϊκές τράπεζες: Θετικά τα αποτελέσματα στα stress tests της EBA

Ευρωπαϊκές τράπεζες: Θετικά τα αποτελέσματα στα stress tests της EBA

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ευρωπαϊκές τράπεζες: Θετικά τα αποτελέσματα στα stress tests της EBA

«Χρηματοοικονομική υγεία» δείχνουν πολλές μεγάλες τράπεζες στην Ευρώπη, κατά τη διαδικασία των stress tests της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής, ωθώντας τις ρυθμιστικές αρχές να ανεβάσουν ψηλότερα τον πήχη.

Πιο συγκεκριμένα, όπως ανέφεραν πηγές στο Bloomberg, τα αρχικά αποτελέσματα δείχνουν ότι οι δείκτες κεφαλαίου αρκετών τραπεζών είναι υψηλότεροι από ό,τι σε προηγούμενες ασκήσεις στο λεγόμενο δυσμενές σενάριο.

Υπενθυμίζεται, ότι η αξιολόγηση της ΕΒΑ προκύπτει από τη δοκιμασία των αντοχών των τραπεζών με ορίζοντα το 2025, πραγματοποιείται με βάση τα στοιχεία ισολογισμού μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2022 και με βάση δύο σενάρια: το βασικό και το δυσμενές.

Τα stress test της EBA καλύπτουν περίπου τα τρία τέταρτα των τραπεζικών περιουσιακών στοιχείων στην ΕΕ και στη Νορβηγία, με 70 τράπεζες να δίνουν δείγματα για την ετοιμότητά τους απέναντι σε μια υποθετική επιδείνωση των γεωπολιτικών εξελίξεων, τις υψηλότερες τιμές των εμπορευμάτων και την αναζωπύρωση της πανδημίας.

«Ο ευρωπαϊκός τραπεζικός τομέας φαίνεται ανθεκτικός στις προκλήσεις που έχει αντιμετωπίσει μέχρι τώρα», δήλωσε η Ανέλι Τουομίνεν, μέλος του Εποπτικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, σε ομιλία της την περασμένη εβδομάδα. «Παρόλα αυτά, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι υπάρχει ακόμα μεγάλη αβεβαιότητα» πρόσθεσε.

Η ΕΚΤ και άλλες εποπτικές αρχές χρησιμοποιούν τα αποτελέσματα των προσομοιώσεων ακραίων καταστάσεων για τον καθορισμό των κεφαλαιακών απαιτήσεων των τραπεζών. Μια κακή απόδοση μπορεί να μειώσει την ικανότητα μιας επιχείρησης να πραγματοποιεί πληρωμές ή να αντιμετωπίζει ρυθμιστικές πιέσεις για να τις μειώσει.

Τέλος, όπως σημειώνει το Bloomberg, ενώ οι κεντρικές παραδοχές των σεναρίων παραμένουν αμετάβλητες, ορισμένοι τραπεζίτες μεταφέρουν την αίσθηση ότι οι ρυθμιστικές αρχές περίμεναν να διαπιστώσουν μεγαλύτερο πλήγμα στους δείκτες κεφαλαίου.

 

Πηγή: Reporter.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text