Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Lamda Malls: «Τρέχουν» οι διαδικασίες για εισαγωγή στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Lamda Malls: «Τρέχουν» οι διαδικασίες για εισαγωγή στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Lamda Malls: «Τρέχουν» οι διαδικασίες για εισαγωγή στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Με το χαρτοφυλάκιο των σε λειτουργία εμπορικών της κέντρων να αποτιμάται σε 1,033 δις. και τη μέση απόδοση του (yield) στο 7,5%, η Lamda Development σχεδιάζει την εισαγωγή της Lamda Malls στο Χρηματιστήριο.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι σκοπεύει να εκκινήσει την προετοιμασία της εισαγωγής της θυγατρικής της στο ΧΑΑ, με προοπτική η διαδικασία να ολοκληρωθεί ίσως και εντός του έτους.

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Οδυσσέας Αθανασίου, είχε δηλώσει πρόσφατα μιλώντας στους αναλυτές με αφορμή τα αποτελέσματα του 2022, ότι έως το τέλος του πρώτου εξαμήνου της επόμενης οικονομικής χρήσης η Lamda Malls θα διαπραγματεύεται στο Χρηματιστήριο.

Η προσδοκία ότι η χώρα θα αποκτήσει σταθερή κυβέρνηση και συνακόλουθα το θετικό κλίμα που διαμορφώνεται στις αγορές φαίνεται ότι δίνουν την αναγκαία ώθηση στα σχέδια της Lamda.

Βάσει της τελευταίας αποτίμησης των ανεξάρτητων εκτιμητών (31.12.2022) η συνολική αξία χαρτοφυλακίου (GAV) των Εμπορικών Κέντρων της εν λόγω εταιρείας διαμορφώθηκε σε 1,033 δις μετά την ενοποίηση του νεοαποκτηθέντος Designer Outlet Athens (από 06.08.2022).

Αναλυτικότερα, η αξία του The Mall Athens είναι 454 εκατ., του Med Cosmos (Θεσσαλονίκη) 191 εκατ. του Golden Hall 272 εκατ. και του Designer Outlet Athens 116 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα επίσης με στοιχεία που παραθέτει η Lamda στην πιο πρόσφατη παρουσίασή της (Μάϊος 2023) η μέση απόδοση των εμπορικών της κέντρων διαμορφώνεται σε 7,5%, όταν στις χώρες της ΕΕ η μέση απόδοση στα εμπορικά κέντρα κινείται στο 5,5%.

Ο συνολικός κύκλος εργασιών των καταστημάτων στα εμπορικά κέντρα, The Mall Athens, Golden Hall και Med Cosmos το 2022 διαμορφώθηκε σε 604 εκατ. (ιστορικά υψηλό) έναντι των 595 εκατ. το 2019 (η σύγκριση δεν γίνεται με το 2021 λόγω της πανδημίας). Για το Designer Outlet Athens, την περίοδο Αύγουστος – Δεκέμβριος 2022 αυξήθηκε 14% έναντι του 2019.

Ο συνολικός αριθμός των επισκεπτών στα The Mall Athens, Golden Hall και Med Cosmos πέρσι μειώθηκε 26% έναντι του 2019, ωστόσο η μέση δαπάνη ανά επισκέπτη αυξήθηκε 38%, καταδεικνύοντας ότι ο βασικός λόγος των επισκέψεων είναι οι αγορές αγαθών.

Η Lamda απέκτησε τον πλήρη έλεγχο της Lamda Malls ακριβώς πριν ένα χρόνο (Μάιος 2022) όταν εξαγόρασε το μειοψηφικό ποσοστό (31,7%) που κατείχε η Värde Partners, έναντι τιμήματος 109 εκατ. ευρώ.

Στη Lamda Malls σήμερα ανήκουν το Golden Hall και το Med Cosmos. Η θυγατρική της Lamda, LOV έχει τα TheMall Athens και το Designer Outlet Athens, ενώ στη νεοσύστατη Ellinikon Malls Holding έχουν περάσει το Vouliagmenis Mall και το Riviera Galleria.

Τα δύο τελευταία βρίσκονται στη φάση των αδειοδοτικών διαδικασιών και παράλληλα είναι σε εξέλιξη οι συζητήσεις για τις μισθωτικές συμφωνίες. Βάσει του σχεδιαγράμματος που παραθέτει η Lamda στην τελευταία παρουσίαση της δραστηριότητάς της όλα τα εμπορικά της κέντρα, σε λειτουργία και υπό κατασκευή, θα μπουν κάτω από μια εταιρεία την οποία ονομάζει Malls Newco.

Το Vouliagmenis Mall θα είναι το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο της χώρας με 90 χιλ. τ.μ. εκμισθώσιμη επιφάνεια. Οι κύριες εργασίες κατασκευής του εκτιμάται ότι θα ξεκινήσουν το 2024 και έχουν υπογραφεί – συμφωνηθεί Heads of Terms (HoT) για το 52% επιφάνειας του (GLA). Στα τέλη του 2023 αναμένεται να έχουν υπογραφεί HoT για το 70% του GLA. Η έναρξη υπογραφής Συμφωνιών Εμπορικής Συνεργασίας (CCA) αναμένεται στο τέλος του 2023.

Early Contractor Involvement (ECI) για το VouliagmenisMall Complex – VMC (εμπορικό κέντρο και γραφειακοί χώροι) επένδυση ύψους 400 εκατ. (capex) έχει επιλεγεί η κοινοπραξία των Άβαξ – Rizzani de Eccher.

Για το Riviera Galleria, πολυτελές εμπορικό κέντρο στο παραλιακό μέτωπο του Ελληνικού, εκτιμώμενου κόστους 100 – 120 εκατ. (βάσει παλαιότερων αναφορών) έχουν υπογραφεί HoT για το 21% του GLA και μέχρι τα τέλη του έτους θα έχουν υπογραφεί για το 50%. Η υπογραφή των συμβάσεων εμπορικής συνεργασίας αναμένεται να ξεκινήσει από τα τέλη του 2023. Η εκκίνηση πρόδρομων εργασιών τοποθετείται τον προσεχή Δεκέμβριο και η έναρξη των βασικών έργων τον Μάρτιο 2024.

 

Τέτη Ηγουμενίδη

Πηγή: naftemporiki.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text