Αρχική | Απόλυτο Σύστημα | Απόλυτο Σύστημα - Ελεύθερη Πρόσβαση | Τί σημαίνει η έντονη άνοδος μερικών μετοχών;

Τί σημαίνει η έντονη άνοδος μερικών μετοχών;

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Λόγω απουσίας μου από το γραφείο, στο μεγαλύτερο διάστημα της ημέρας, το σχόλιο θα είναι σύντομο.

Θέλω κυρίως να επισημάνω τη σημασία των έντονων ανοδικών μεταβολών σε μία σειρά από μετοχές. Παρατηρήσαμε ότι καταγράφηκαν οι παρακάτω άνοδοι: ΑΡΑΙΓ (+6,14%), ΒΙΟ (+8,71%), ΕΛΧΑ (+4,16%), ΙΝΚΑΤ (+6,75%), ΙΝΤΚΑ (+5,38%), ΚΡΙ (+7,08%), ΛΑΜΔΑ (+4,79%)  καθώς και άλλες μικρότερες.

Οι κινήσεις αυτές δείχνουν ότι κάποιοι, με κάποιες αφορμές (ή και μερικές φορές χωρίς αφορμή), τοποθετούνται. Αυτό είναι σύνηθες χαρακτηριστικό σε δομικές ανοδικές φάσεις των αγορών, όπου γίνονται τοποθετήσεις σε μετοχές που θεωρούνται ότι “έχουν μείνει πίσω”, με στόχευση για το μελλοντικό διάστημα. Τέτοιοι είδους κινήσεις, επιβεβαιώνουν ότι η αγορά όντως έχει εισέλθει σε ένα νέο τμήμα της ανοδικής της φάσης -ή, όπως έχουμε πει, έχει “αλλάξει επίπεδο”.

 

Δε μπορούμε παρά να είμαστε ικανοποιημένοι από την εξέλιξη αυτή, η οποία συνάδει με όλη της θεωρία της “εισόδου σε μια νέα ιστορική περίοδο της οικονομίας και του Χρηματιστηρίου”, που επί χρόνια αναπτύσσουμε και στην οποία βασίζουμε την επενδυτική μας στρατηγική.

 

Συμφέρει να “κυνηγούμε” τις μετοχές που νομίζουμε ότι “έχουν μείνει πίσω”; Μπορεί να συμφέρει για όσους νομίζουν ότι μπορούν να εντοπίσουν τις μετοχές και που -κυρίως- μπορούν να πετύχουν το timing για την τοποθέτηση και μετά τη ρευστοποίησή τους;

Σταθερά απαντούμε πως όχι.Τουλάχιστον με βάση τη δική μας φιλοσοφία επενδύσεων. Δε συμφέρει επειδή: α) απαιτεί συνεχή παρακολούθηση, β) είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί το σωστό timing, ακόμη και γι’ αυτούς που ισχυρίζονται ότι έχουν γνωστούς στην αγορά, ή “μεγάλα αυτιά” που ακούν τα πάντα, αφού τα σενάρια αυτά, πιο πολλές φορές καταρρίπτονται παρά επιτυγχάνουν, γ) η δουλειά αυτή έχει τεράστιο άγχος και πολλές απογοητεύσεις.

Αύριο, θα δημοσιεύσουμε ορισμένα στατιστικά της λίστας των επιλογών μας, ή καλύτερα, της λίστας όπου κατατάσσουμε τις μετοχές. Θα διαπιστώσουμε ότι, η επιτυχία της λίστας top 25, είναι πολύ υψηλή, έτσι ώστε να αποδειχθεί, οι σταθερές επιλογές, μπορούν να μας οδηγήσουν σε κέρδη χωρίς άγχος, χωρίς κόπο και χωρίς να κινδυνεύουμε να βλέπουμε πάντα τις “άλλες” μετοχές να ανεβαίνουν και οι δικές μας, που μόλις αγοράσαμε για να προλάβουμε το “παιχνίδι” που μας είπαν ότι γίνεται ή ότι θα γίνει, να μένουν στάσιμες ή να υποχωρούν.

 

Συνεπώς, να προσπαθείτε να πετύχετε το timing, ακολουθώντας μια μικρή λίστα επιλογών. Κοντά στα 35 χρόνια στο χώρο, δεν έχω βρει κάποια καλύτερη μέθοδο για κέρδη σταθερά καλύτερα από αυτά του Γενικού Δείκτη και καθόλου (ή έστω, ελάχιστες ζημιές).

 

Λίγα πράγματα για το Γενικό Δείκτη. Μας ικανοποίησε η σημερινή άνοδος, ενώ θα πρέπει να έχουμε υπόψη ότι, σε όλη την Ευρώπη οι δείκτες έκλεισαν στο κόκκινο.

Η αξία των συναλλαγών κινήθηκε λίγο πιο ψηλά από χθες (€ 116 εκατομμύρια σήμερα, έναντι € 114 χθες) και γύρω από το “όριο” των € 120 εκατομμυρίων που έχουμε θέσει ως “ικανοποιητικό” για να διατηρήσει την ανοδική τάση. Μια υπέρβαση του ορίου αυτού, τώρα, καθώς μειώνονται οι εντυπώσεις της θριαμβευτικής ανόδου της Δευτέρας 22/5/2023, θα ήταν κάτι πολύ καλό.

 

Περισσότερα αύριο. Συνεχίζετε να απολαμβάνετε την ανοδική περίοδο που βρισκόμαστε, χωρίς κίνδυνο και χωρίς άγχος. Να μην ξεχνάτε ότι, αυτό που βιώνουμε σήμερα, δε το έχουν βιώσει οι έλληνες επενδυτές, για περίπου 15 χρόνια. Μην περιμένετε να γίνετε πλούσιοι ξαφνικά από το Χρηματιστήριο. Μάθετε τη λογική και την “τέχνη” του να κερδίζετε κάτι, κάθε χρόνο και κυρίως, να μην βγάζετε ζημιές. Αυτή είναι η φιλοσοφία του Χ&Α, αυτή θα συνεχίσουμε να ασπαζόμαστε και θα αφήσουμε για άλλους τα “γρήγορα”, τα “παιχνίδια” και τα “κόλπα”.

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text