Αρχική | Οικονομία | Ευρωπαϊκή Οικονομία | Ευρωπαϊκές Τράπεζες: Γιατί κανείς δεν αγοράζει τις μετοχές τους;

Ευρωπαϊκές Τράπεζες: Γιατί κανείς δεν αγοράζει τις μετοχές τους;

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Πολλοί αναλυτές επιμένουν το τελευταίο χρονικό διάστημα ότι οι Ευρωπαϊκές Τράπεζες επέστρεψαν. Γιατί λοιπόν κανείς δεν αγοράζει τις μετοχές τους;

Η αμερικανική Pacific West έχασε 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε ένα τρίμηνο, είδε τη μετοχή της να βυθίζεται 89% σε δύο μήνες , σε αντίθεση για παράδειγμα, με την Deutsche Bank που κατέγραψε τους πιο κερδοφόρους τελευταίους 12 μήνες από το 2007, σύμφωνα με το Bloomberg.

Απέχουν οι αγοραστές

Η μετοχή της PacWest εξακολουθεί να διαπραγματεύεται με το υψηλότερο premium από τις δύο.

Το κενό αποτίμησης στην γερμανική τράπεζα — ο οποίος είχε μόλις τους πιο κερδοφόρους 12 μήνες από το 2007 — είναι χαρακτηριστικό της πρόκλησης που αντιμετωπίζουν πολλές μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες. Ενώ έχουν αποφύγει σε μεγάλο βαθμό τα ζητήματα των αντίστοιχων των ΗΠΑ, οι επενδυτές εξακολουθούν να μην αγοράζουν.

«Είμαστε δυσαρεστημένοι με την τιμή της μετοχής μας», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank, Christian Sewing, στην ετήσια γενική συνέλευση της εταιρείας στη Φρανκφούρτη την περασμένη εβδομάδα, δεσμευόμενος να «κάνουμε περισσότερα για να πείσουμε την αγορά για τα πλεονεκτήματά μας».

Η απογοήτευση των CEO’s

Η απογοήτευση επαναλαμβάνεται από τους CEO’s των τραπεζών σε όλη την Ευρώπη, οι οποίοι αγωνίζονται να φέρουν πίσω τους επενδυτές, ακόμη και σε μια περίοδο που καρπώνονται τα οφέλη από την αύξηση των επιτοκίων και την παγκόσμια άνθηση των συναλλαγών. Ο Frederic Oudea, ο οποίος παραιτήθηκε από τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου της Societe Generale αυτή την εβδομάδα μετά από 15 χρόνια, εξέφρασε τη λύπη του που η τιμή της μετοχής της γαλλικής εταιρείας είναι σημαντικά χαμηλότερη τώρα από ό,τι όταν ανέλαβε.

Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με τον Sewing της Deutche Bank. Ανέλαβε την κορυφαία θέση πριν από μόλις πέντε χρόνια, όταν η τράπεζα βρισκόταν σε σοβαρή κρίση εμπιστοσύνης. Έκοψε χιλιάδες θέσεις εργασίας, επικεντρώθηκε εκ νέου στα ιστορικά δυνατά σημεία της τράπεζας και αποκατέστησε την κερδοφορία και την αύξηση των εσόδων. Ωστόσο, η μετοχή εξακολουθεί να διαπραγματεύεται περίπου 15% χαμηλότερα από τότε που ανέλαβε το ρόλο.

Αυτό αποτιμά τη μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας στο ένα τρίτο περίπου των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων στα βιβλία της. Η PacWest, παρά τα προβλήματά της, διαπραγματεύεται περίπου στο 40%.

Διαπραγματεύονται χαμηλά

Η εικόνα είναι παρόμοια και σε άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες. Πολλές έχουν υποστεί επώδυνες ανακατατάξεις τα τελευταία χρόνια. Έχουν επίσης αποφύγει σε μεγάλο βαθμό τη μετάδοση από την τραπεζική κρίση των ΗΠΑ, με υψηλότερα κεφαλαιακά αποθέματα ασφαλείας από ποτέ, και δείχνουν να ανταποκρίνονται στα φετινά stres tests. Ωστόσο, οι μετοχές τους συνεχίζουν να διαπραγματεύονται με έκπτωση στη λογιστική τους αξία, ενώ πολλοί από τους μεγάλους ομοτίμους τους στις ΗΠΑ διαπραγματεύονται με premium.

Οι δισταγμοί των επενδυτών

Ορισμένοι δισταγμοί των επενδυτών μπορoύν να εξηγηθούν από μια παραδοσιακή επιφυλακτικότητα που δημιουργήθηκε την τελευταία δεκαετία περίπου. Ο τραπεζικός κλάδος της Ευρώπης είναι εμφανώς κατακερματισμένος σε σύγκριση με την τεράστια αγορά των ΗΠΑ, αποτελώντας διαρθρωτικό εμπόδιο για υψηλότερα κέρδη.

Χρόνια αρνητικών επιτοκίων που μείωσαν σοβαρά την κερδοφορία, αυστηροί κανονισμοί, περιορισμοί στις πληρωμές των μετόχων κατά τη διάρκεια της πανδημίας και ακριβές αναδιαρθρώσεις είναι επίσης φρέσκα στη μνήμη. Πολλές τράπεζες των ΗΠΑ έχουν πραγματοποιήσει σημαντικά σχέδια επαναγοράς και αυξήσεις μερισμάτων, με τις ομότιμες τράπεζες της ΕΕ να αρχίζουν τώρα να καλύπτουν τη διαφορά.

Η Deutsche Bank είδε δύο κορυφαίους θεσμικούς μετόχους να αποχωρούν πέρυσι όταν η Cerberus Capital Management και η Capital Group μείωσαν τα μερίδιά τους. Και παρά την ανάκαμψή της, η τράπεζα παραμένει ευάλωτη σε κρίσεις νευρικότητας των επενδυτών.

Οι μετοχές υποχώρησαν έως και 15% στις 24 Μαρτίου, όταν η  κατάρρευση της Credit Suisse αντήχησε σε όλες τις αγορές, αναζωπυρώνοντας τους φόβους για μια γενικευμένη κρίση.

Σύσταση buy

Οι αναλυτές βλέπουν πλέον σχεδόν ομόφωνα τις ευρωπαϊκές τράπεζες ως ευκαιρία. Οι πέντε μεγαλύτερες τραπεζικές μετοχές της ΕΕ έχουν 93 συστάσεις αγοράς, σε σύγκριση με μόλις 6 προτάσεις πώλησης, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg. Αλλά για να πειστούν οι επενδυτές μπορεί να χρειαστεί περισσότερος χρόνος.

«Στο τέλος, φεύγω με μια μόνο απογοήτευση, την τιμή της μετοχής και την αποτυχία να κατακτήσω το buy-in της αγοράς», είπε ο Oudea σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Le Monde κατά την τελευταία του εβδομάδα στην ηγεσία της Societe Generale.

 

 

Βασίλης Κάλτσας

Πηγή: www.ot.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text