Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Ποιες εισηγμένες ψηφίζουν οι ξένοι με βάση τα κέρδη ανά μετοχή

Ποιες εισηγμένες ψηφίζουν οι ξένοι με βάση τα κέρδη ανά μετοχή

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ποιες εισηγμένες ψηφίζουν οι ξένοι με βάση τα κέρδη ανά μετοχή

Θετικά σινιάλα στέλνουν οι ξένοι οίκοι για τις ελληνικές μετοχές μετά την πρώτη εκλογική διαδικασία, παρότι δεν βγήκε κυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή.

Η σχετική βεβαιότητα που διακατέχει τους ξένους διαχειριστές και αναλυτές ότι στις 25 Ιουνίου η χώρα θα έχει νέα σταθερή κυβέρνηση, δίνει πόντους για συνέχιση της υπεραπόδοσης της εγχώριας αγοράς. Το στοιχείο, ωστόσο, που δίνει σαφές προβάδισμα στις ελληνικές μετοχές είναι οι θετικές αναθεωρήσεις στα κέρδη ανά μετοχή τους τελευταίους δώδεκα, τρεις αλλά και έναν μήνα.

Οι ελληνικές μετοχές συνεχίζουν… ακάθεκτες την πορεία τους στο Χ.Α., με +33% από τις αρχές του έτους, βρίσκοντας μάλιστα και καταλύτη στο αποτέλεσμα των πρόσφατων εθνικών εκλογών. Οι αποτιμήσεις των ελληνικών μετοχών είναι σύμμαχος για την υπεραπόδοση τους τους επόμενους μήνες, ενώ οι θετικές αναθεωρήσεις των κερδών ανά μετοχή είναι το… κερασάκι στην τούρτα. Συνεπώς, η σχέση κινδύνου και απόδοσης δείχνει θετική, δεδομένων των ακόμη συμπιεσμένων αποτιμήσεων, ιδίως ενόψει της συνεχιζόμενης βελτίωσης των θεμελιωδών θέσεων και της πιθανής επιστροφής της Ελλάδας σε καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας στα τέλη του 2023 ή στο πρώτο εξάμηνο του 2024.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι πολύ πρόσφατα, και μετά τις εκλογές αν έχει κάποια σημασία, οι αμερικανικές επενδυτικές τράπεζες Goldman Sachs και Morgan Stanley, εκτιμούν ότι η εγχώρια αγορά είναι η κορυφαία της επιλογή από την αναδυόμενη Ευρώπη, ενώ ειδικά οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν από τα ισχυρότερα stories εντός της Ευρωζώνης για τα επόμενα έτη.

Οι αναθεωρήσεις στα κέρδη ανά μετοχή των μη τραπεζικών μετοχών

Από τις πιο σημαντικές παραμέτρους για την θετική πορεία μια μετοχικής αγοράς είναι οι αναθεωρήσεις των κερδών ανά μετοχή.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα, οι πιο κερδισμένες μετοχές σε όρους αναθεώρησης των κερδών ανά μετοχή είναι οι τίτλοι της ΔΕΗ και της HelleniQ Energy (πρώην Ελληνικά Πετρέλαια) με +61% αύξηση στα κέρδη ανά μετοχή για φέτος και +56% αντίστοιχα για τον τίτλο των ΕΛ.ΠΕ. Δεν είναι τυχαίο ότι η μετοχή της ΔΕΗ είναι πρωταγωνίστρια στο ταμπλό του ΧΑ με απόδοση της τάξεως του +26%.

Ο τίτλος των ΕΛ.ΠΕ., η οποία επίσης σημειώνει ισχυρή άνοδο στις αναθεωρήσεις για τα κέρδη ανά μετοχή, σημειώνει παραπλήσια κέρδη που δεν ξεπερνούν την αγορά για την ώρα.

Η μετοχή της Mytilineos, που το τελευταίο δωδεκάμηνο οι αναθεωρήσεις για τα κέρδη φτάνουν το 54%, η πορεία της μετοχής είναι +72% αλλά και +45% από τις αρχές τους έτους.

Για την Jumbo, το τελευταίο έτος οι αναθεωρήσεις του τελευταίου έτους κινούνται με +40% και η απόδοση ξεπερνά το 40% το τελευταίο έτος. Αντίθετα, το πιο ‘σφικτό’ outlook στις αναθεωρήσεις του ΟΤΕ μπορεί να έχει παίξει το ρόλο του για την πορεία υποαπόδοσης της μετοχής στο ταμπλό του ΧΑ. Ο τίτλος του ΟΤΕ υποαποδίδει με αρνητική απόδοση -18% το τελευταίο ένα έτος και -2% από τις αρχές του 2023.

Για τη Motor Oil, με θετικές αναθεωρήσεις +137% το τελευταίο έτος, η μετοχή υπεραποδίδει με +50% για το ίδιο χρονικό διάστημα.

 

Γιώργος Α. Σαββάκης

Πηγή: euro2day.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text