Αρχική | Οικονομία | Ευρωπαϊκή Οικονομία | Ντε Κος (ΕΚΤ): Πιο κοντά στο τέλος ο κύκλος σύσφιξης αλλά υπάρχει δρόμος ακόμα

Ντε Κος (ΕΚΤ): Πιο κοντά στο τέλος ο κύκλος σύσφιξης αλλά υπάρχει δρόμος ακόμα

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ντε Κος (ΕΚΤ): Πιο κοντά στο τέλος ο κύκλος σύσφιξης αλλά υπάρχει δρόμος ακόμα

Τη θέση ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πλησιάζει όλο και πιο κοντά στο σημείο που θα σταματήσει να αυξάνει το κόστος δανεισμού, αλλά έχει όμως ακόμα δρόμο να διανύσει για να θέσει υπό έλεγχο τον πληθωρισμό, εξέφρασε το μέλος του ΔΣ της Τράπεζας Πάμπλο Ερνάντες ντε Κος.

"Πιστεύουμε ότι έχουμε ακόμη κάποιο δρόμο να διανύσουμε στη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής, αν και πιστεύουμε επίσης ότι είμαστε πιο κοντά στο τέλος της", δήλωσε σήμερα Δευτέρα ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Ισπανίας σε διαδικτυακή εκδήλωση, σύμφωνα με το Bloomberg.

Υπενθυμίζεται ότι από πέρυσι το Ιούλιο η ΕΚΤ έχει αυξήσει απότομα το κόστος δανεισμού κατά συνολικά 375 μονάδες βάσης (3,75%) ενώ αναμένεται ότι θα προχωρήσει και σε δύο ακόμα αυξήσεις 25 μονάδων (0,25%) σε καθεμία από τις επόμενες δύο συνεδριάσεις της.

Τα στοιχεία άλλωστε για τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη που θα δημοσιευθούν εντός της εβδομάδας εκτιμάται ότι θα δείξουν απογοητευτικά αργή πρόοδο σε σχέση με το στόχο του 2% της ΕΚΤ.

Σύμφωνα με τη μέση πρόβλεψη οικονομολόγων στο Bloomberg ο δείκτης τιμών καταναλωτή αναμένεται να υποχωρήσει μεν από το 7% του Απριλίου αλλά να παρουσιάσει ακόμα μία ισχυρή ετήσια αύξηση 6,3% τον Μάιο. Την ίδια ώρα, οι υποκείμενες πληθωριστικές πιέσεις εκτιμάται ότι θα παραμείνουν αμετάβλητες, με τον δομικό πληθωρισμό στο 5,5% ετησίως όσο και τον Απρίλιο.

 

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text