Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | Σε νέο ιστορικό χαμηλό η τουρκική λίρα: Σε ποιον θα αναθέσει ο Ερντογάν τη στήριξή της;

Σε νέο ιστορικό χαμηλό η τουρκική λίρα: Σε ποιον θα αναθέσει ο Ερντογάν τη στήριξή της;

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Σε νέο ιστορικό χαμηλό η τουρκική λίρα: Σε ποιον θα αναθέσει ο Ερντογάν τη στήριξή της;

Δεν έχει τέλος ο κατήφορος της τουρκικής λίρας. Μετά και την επανεκλογή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που έσπευσε να διαμηνύσει ότι θα συνεχίσει την ανορθόδοξη πολιτική του με τη φράση «ο πληθωρισμός θα υποχωρεί όσο θα υποχωρούν και τα επιτόκια», το τουρκικό νόμισμα δέχεται συνεχές σφυροκόπημα.

Σήμερα, Τρίτη, καταγράφει νέα πτώση. Η ισοτιμία υποχώρησε νωρίς έως και τις 20,2 λίρες ανά δολάριο – σε νέο ιστορικό ναδίρ και εξακολουθεί να διαπραγματεύεται χαμηλότερα σε σχέση με χθες, στις 20,15 λίρες ανά δολάριο. Έχει χάσει το 7% της αξίας της από τις αρχές του έτους, ύστερα από ένα άκρως επώδυνο 2022.

Αναλυτές σχολίαζαν στο CNBC πως εάν ο Ερντογάν θέλει να βάλει ένα φρένο στη διολίσθηση της λίρας και να αποφύγει μία οξεία νομισματική κρίση – που δεν θα αργήσει να μετατραπεί σε κοινωνική- θα πρέπει να κινηθεί γρήγορα και  να διορίσει κάποιον όπως ο Μεχμέτ Σίμσεκ στο υπουργείο Οικονομικών. Ο Σίμσεκ είχε διατελέσει και στο παρελθόν υπουργός Οικονομικών και ήταν γνωστός για τις φιλικές στην αγορά πολιτικές του. Από το 2015 έως το 2018 ήταν μάλιστα και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Το ερώτημα είναι εάν ένα τέτοιο πρόσωπο θα έχει αρκετή ελευθερία για να υλοποιήσει τις οικονομικές πολιτικές που απαιτούνται.

Κανείς δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξος. «Υπάρχει διάχυτη η εκτίμηση πως η λίρα θα αποδυναμωθεί περαιτέρω τους επόμενους μήνες» δήλωσε στο CNBC ο Στίβεν Ινγκλάντερ της Standard Chartered. Πρόσθεσε ότι η Τουρκία «έχει πολλά οικονομικά προβλήματα» τα οποία και οξυνθούν με την επιστροφή του Ερντογάν στην εξουσιά και την αίσθηση της παντοδυναμίας που έχει αποκτήσει.  Υπενθυμίζεται ότι η Morgan Stanley προβλέπει υποτίμηση του τουρκικού νομίσματος στις 28 λίρες ανά δολάριο έως τα τέλη του έτους.

 

Πηγή: naftemporiki.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text