Αρχική | Απόλυτο Σύστημα | Απόλυτο Σύστημα - Ελεύθερη Πρόσβαση | Χαρακτηριστική περίπτωση "λογιστικοποίησης κερδών" σήμερα, στο Χρηματιστήριο.

Χαρακτηριστική περίπτωση "λογιστικοποίησης κερδών" σήμερα, στο Χρηματιστήριο.

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Η σημερινή συνεδρίαση ήταν μία κλασική συνεδρίαση “λογιστικοποίησης κερδών” για μια μερίδα επενδυτών, η οποία αρέσκεται σε βραχυχρόνιες πράξεις.

Η πρακτική αυτή, ίσως (καλύτερα να βάλουμε ένα μεγάλο ΙΣΩΣ) αποδίδει σε κάποιους, όμως, δεν αποδίδει για όλους. Θα πρέπει κάποιος να πετύχει να πουλήσει στην υψηλότερη τιμή, για να αγοράσει συνέχεια στη φάση διόρθωσης -αν υπάρξει διόρθωση- και να κερδίσει κάτι τις (αν θα κερδίσει). Αυτός που κερδίζει βέβαια, είναι ο χρηματιστής, ο οποίος πάντα (βρέξει - χιονίσει, κερδίσει  - χάσει ο πελάτης του) καταγράφει προμήθειες.

Και τελικά, συνήθως καταλήγει κάποιος να αγοράζει τις ίδιες μετοχές ακριβότερα. (Αν γνωρίζετε το ανέκδοτο με το βάζο που τοποθετούσαν καθημερινά στις βιτρίνες τους, ο Γιωρίκας και ο Κωστίκας, καταλαβαίνετε τί εννοώ).

 

Τέλος πάντων. Παρακολουθήσαμε την εξέλιξη των τιμών κατά το μεγαλύτερο διάστημα της μέρας. Καμία ανησυχία. Οι μικρές πτωτικές διορθώσεις είναι συχνές και υγιές φαινόμενο σε μία ανοδική αγορά.

 

Όπως είχαμε αναφέρει και πριν από τις εκλογές, σε περίπτωση νίκης του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, στο διάστημα μεταξύ των δύο εκλογικών αναμετρήσεων, η αγορά θα κινείται προς νέα ανώτερα επίπεδα, αντανακλώντας έτσι την επιδοκιμασία των εγχώριων και διεθνών επενδυτών.

Βέβαια, λόγω του εύρους της νίκης, τα πράγματα εξελίχθηκαν ταχύτερα απ’ ότι εκτιμούσαμε, όμως, αυτό δεν έχει σημασία. Η κίνηση της αγοράς παραμένει προς την κατεύθυνση που είχαμε εκτιμήσει.

 

Με ενδιαφέρον αναμένουμε την αξιολόγηση της Fitch στις 9/6/2023, αν και όπως έχουμε αναφέρει, εκτίμησή μας είναι ότι, οι οίκοι αυτοί, αποφεύγουν να στέλνουν πολιτικά μηνύματα σε προεκλογικές περιόδους.

 

Τί θα γίνει αν υπάρξει “εμπλοκή” στις επόμενες εκλογές και το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, δεν πετύχει αυτοδυναμία; Εδώ, θα υπάρχει ένα θέμα. Όχι σοβαρό, αλλά θα υπάρχει ένα θέμα, που ίσως δημιουργήσει ένα προσωρινό πρόβλημα στην αγορά.

Από την πλευρά μας πάντως, καθώς ακολουθούμε το απόλυτο σύστημα, θα παραμείνουμε τοποθετημένοι, ως έχουμε σήμερα, αφού εκτιμούμε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει κάποιο σήμα, έως την 25/6/2023 -ενώ εκτιμούμε ότι ούτε αργότερα θα υπάρξει, όμως αυτό μένει να το εξετάσουμε εκείνες τις μέρες.

 

Παρατηρήσατε σήμερα τη σημαντική πτώση της μετοχής της ΕΧΑΕ (-3,21%, στα € 5,12). Η μετοχή βεβαίως, μετά τα πολύ μεγάλα κέρδη της, είχε περιθώριο να υποχωρήσει. Όμως, το σημαντικό είναι ότι τα μεγέθη που ανακοίνωσε απογοήτευσαν. Όχι από την πλευρά των εσόδων, άλλωστε αυτά μπορούμε να τα εκτιμήσουμε, με αρκετή ακρίβεια, παρακολουθώντας την καθημερινή αξία συναλλαγών. Απογοήτευσε από την πλευρά των κερδών, αφού η εταιρία εμφανίζει σημαντικά αυξημένα κόστη λειτουργίας. Δείτε το σχετικό δελτίο τύπου, εδώ.

Μετά τη δημοσίευση των μεγεθών του α’ τριμήνου, αναπροσαρμόσαμε τις προβλέψεις μας για ιτο σύνολο του έτους. Το κείμενο (θα το διαβάσετε στο τεύχος του περιοδικού, την άλλη βδομάδα) έχει ως εξής:

ΕΧΑΕ: Η μέση αξία συναλλαγών, κατά το α’ τρίμηνο του έτους ήταν € 111,7 εκατομμύρια, έναντι των € 90,9 εκατομμυρίων του α’ τριμήνου του 2022 και € 74,2  εκατομμυρίων του 2021. Αν υποθέσουμε ότι, για το σύνολο του έτους, η μέση αξία συναλλαγών θα κυμανθεί περί τα € 130 εκατομμύρια (είναι ένα μάλλον “ευμενές” σενάριο), έναντι € 72,5 εκατομμυρίων και € 70,2 εκατομμυρίων, για το σύνολο του 2022 και 2021, αντίστοιχα, τότε, η υπέρβαση των εσόδων από συναλλαγές, κατά το 2023, θα είναι της τάξης των 10 εκατομμυρίων περίπου, σε σχέση με το 2022. Συνεπώς, στην περίπτωση αυτή, τα έσοδα θα κυμανθούν μεταξύ € 62 και € 65 εκατομμυρίων. Με δεδομένη τη (σημαντική) αύξηση του κόστους λειτουργίας της εταιρίας (κυρίως λόγω μισθολογικών αυξήσεων και άλλων δαπανών προσωπικού), εκτιμούμε ότι μεγάλο μέρος της αύξησης των εσόδων θα κατευθυνθεί στις αυξημένες δαπάνες. Εκτιμούμε ότι τα κέρδη μετά από φόρους, θα κυμανθούν περί τα € 12,5 εκατομμύρια. Η επίδοση αυτή, θα είναι κατά 52% αυξημένη σε σχέση με το 2022.

Δείτε τον πίνακα στοιχείων εδώ. Δείτε την εξέλιξη της μέσης ημερήσιας αξίας συναλλαγών, εδώ.

 

Ναι, δε μας ενθουσίασε η κερδοφορία, όμως εκτιμούμε ότι η μετοχή έχει περιθώρια βελτίωσης στο χρηματιστηριακό ταμπλό. Απλά, πρέπει να σταθεροποιηθεί η αξία των συναλλαγών σε επίπεδα πάνω από τα € 100 εκατομμύρια, τουλάχιστον.

 

Συμπερασματικά. Ας μην ανησυχούμε για κάτι. Όλες οι βάρκες ανεβαίνουν, σιγά σιγά. Η σημερινή φάση, δεν έχει καμία σχέση με το παρελθόν.

 

Καλό σας βράδυ.

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text