Αρχική | Οικονομία | Ευρωπαϊκή Οικονομία | Ευρωζώνη: Νέα επιδείνωση στο οικονομικό κλίμα τον Μάιο

Ευρωζώνη: Νέα επιδείνωση στο οικονομικό κλίμα τον Μάιο

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ευρωζώνη: Νέα επιδείνωση στο οικονομικό κλίμα τον Μάιο

Ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ευρωζώνη κατέγραψε νέα πτώση 2.5 μονάδων τον Μάιο, λόγω του αναιμικού οικονομικού περιβάλλοντος στη βιομηχανία, τον τομέα των υπηρεσιών και το λιανεμπόριο. Ο δείκτης της εμπιστοσύνης στον κλάδο των κατασκευών παρέμεινε αμετάβλητος, σε γενικές γραμμές, σύμφωνα την έκθεση της Κομισιόν, που αποτυπώνει το οικονομικό περιβάλλον στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στο μεταξύ, η καταναλωτική εμπιστοσύνη συνέχισε να ανακάμπτει από τα ιστορικά χαμηλά του περασμένου Σεπτεμβρίου, όμως, η βελτίωση συμβαίνει σε εξαιρετικά βραδύ ρυθμό.

Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά τον δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης στην Ένωση, η άνοδος που κατεγράφη τον Μάιο έναντι του Απριλίου ήταν μόλις 0.6 μονάδες. Η βελτίωση αποδίδεται στις θετικές προσδοκίες των νοικοκυριών σε ό,τι αφορά την οικονομική τους κατάσταση στο μέλλον, αλλά και τη συνολική κατάσταση της χώρας τους. Ωστόσο, από την έκθεση διαφαίνεται ότι η πρόθεση των νοικοκυριών να προβούν σε μεγάλες αγορές στο μέλλον, μειώθηκε ελαφρώς.

Επίσης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εντόπισε πως η εμπιστοσύνη στον τομέα της βιομηχανίας επιδεινώθηκε για τέταρτο συναπτό μήνα, καθώς οι προσδοκίες των επικεφαλής της παραγωγής και οι εκτιμήσεις τους, για το τρέχον επίπεδο των παραγγελιών, επιδεινώθηκαν. Παράλληλα, τα αποθέματα έτοιμων προϊόντων θεωρούνται είτε μεγάλα, είτε υψηλότερα του φυσιολογικού.

Ακόμη, μείωση κατά 1.8 μονάδες σημειώθηκε στον δείκτη εμπιστοσύνης του τομέα των υπηρεσιών, αντανακλώντας ιδίως τις σχετικά απαισιόδοξες αξιολογήσεις για την τρέχουσα, αλλά και τη μελλοντική ζήτηση.

Ο δείκτης εμπιστοσύνης στον τομέα του λιανεμπορίου κατέγραψε «κατακόρυφη» πτώση 3.4 μονάδων, καθώς οι επικεφαλής αξιολογούν αρνητικά την κατάσταση της επιχείρησης εκείνων στο μέλλον και κυρίως, στο παρελθόν. Παράλληλα, τα αποθέματα των προϊόντων εξακολουθούν να παραμένουν υψηλά ή άνω του φυσιολογικού.

Τέλος, ήπια πτώση κατά 0.1 μονάδα κατέγραψε ο δείκτης εμπιστοσύνης στον κλάδο των κατασκευών, με τους επικεφαλής να θεωρούν ελαφρώς καλύτερη την κατάσταση των βιβλίων παραγγελιών τους και τις προσδοκίες απασχόλησης να υποχωρούν οριακά.

 

Πηγή: radar.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text