Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 253 | Δε μπορούμε να αγοράσουμε όλες τις μετοχές!

Δε μπορούμε να αγοράσουμε όλες τις μετοχές!

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Δε μπορούμε να αγοράσουμε όλες τις μετοχές!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Δε μπορούμε να αγοράσουμε όλες τις μετοχές!

 

Αυτές τις μέρες, η άνοδος της χρηματιστηριακής αγοράς, φέρνει στην επιφάνεια ένα ζήτημα που αντιμετωπίζουν οι περισσότεροι -συνήθως άπειροι- επενδυτές: Πώς, κάθε φορά, θα έχουν τις μετοχές που ανεβαίνουν πιο πολύ.

Το ζήτημα αυτό είναι “παγίδα”. Οδηγεί τους επενδυτές στο “κυνήγι” της μετοχής που -όπως πιστεύουν- θα “παιχτεί” και που θα ανέβει. Έτσι, καταλήγει κάποιος να ψάχνει διαρκώς να διαβάσει το “πονηρό” που θα γράψουν οι κουτσομπολίστικες στήλες των χρηματιστηριακών sites, την “πληροφορία” και το “μυστικό” που νομίζει ότι το ξέρει μόνον ο ίδιος και αυτός που του το ‘πε.

 

Τριάντα τέσσερα χρόνια στη χρηματιστηριακή αγορά, με έμαθαν ότι, στο χώρο αυτό, δεν υπάρχουν ούτε “μυστικά” (μυστικά υπάρχουν, αλλά ποτέ δε φθάνουν μέχρι τον απλό επενδυτή - ή καλύτερα, όταν φτάνουν δεν είναι μυστικά, αλλά το “τυράκι” της φάκας), ούτε “πληροφορίες”, ούτε κάτι το μαγικό που θα κάνει κάποιες μετοχές να ανέβουν. Υπάρχει μόνον η λογική -και μάλιστα, η χρηματιστηριακή λογική. Και το βασικό χρηματιστηριακό αξίωμα που λέει ότι, “η καλή μετοχή, η μετοχή της εταιρίας που αναπτύσσεται και που δίνει μέρισμα και που φέρεται έντιμα στους μετόχους της, θα έχει αυξημένη ζήτηση και, για το λόγο αυτό, θα ανέβει”.

 

Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν η επενδυτική λογική και η επενδυτική στρατηγική.

 

Η επενδυτική λογική λέει ότι, δε μπορούμε να έχουμε όλες τις μετοχές. Έτσι, αναγκαστικά, συχνά θα βλέπουμε κάποιες μετοχές που ανεβαίνουν επιθετικά, μετοχές που, ενώ “τις βλέπαμε”, δε τις αγοράσαμε. Δε μπορούμε να τις αγοράζουμε όλες. Και δε νομίζουμε ότι μπορούμε να κάνουμε με τον τρόπο αυτό διαχείριση του χαρτοφυλακίου μας.

 

Η επενδυτική στρατηγική, τουλάχιστον όπως εμείς την αντιλαμβανόμαστε, τη σχεδιάσαμε και τη διαχειριστήκαμε, όλο αυτό το διάστημα (διάστημα ετών),  βασίζεται στα παρακάτω:

 

α) Κύριο μέλημά μας είναι να πετύχουμε σωστό “timing” (χρονικό συγχρονισμό) για την είσοδό μας και την έξοδό μας από την αγορά.

Δε μας “τρομάζουν” οι διορθωτικές υποχωρήσεις ή κάποιες προσωρινές πτώσεις. Σ’ αυτή τη φάση της αγοράς, αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η εκδήλωση της “δομικής ανοδικής φάσης”. Ξέρουμε ότι, σε μια τέτοια φάση, θα υπάρξουν πολλές διορθώσεις, πολλά ανεβοκατεβάσματα και, συχνά, μεγάλη αβεβαιότητα, αμφισβήτηση και αγωνία -άλλωστε, αυτά τα χρόνια, τα ζήσαμε όλα αυτά και, οι περισσότεροι από σας, τα παρακολουθήσατε. Οδηγός μας, στην επίτευξη του timing είναι το “απόλυτο σύστημα συναλλαγών” και η ίδια μας η λογική, όπως προσδιορίζεται από τις γνώσεις μας για την αγορά και την πολυετή εμπειρία μας σ’ αυτή.

 

β) Γνωρίζουμε ότι, σε φάση ανόδου, “όλες οι βάρκες ανεβαίνουν” και σε φάση πτώσης “όλες οι βάρκες υποχωρούν”.

Αυτό, για τις αγορές, έχει την ισχύ “αξιώματος”. Έχει τη σημασία του στην άνοδο. Όμως, το να το γνωρίζουμε, είναι πιο σημαντικό στην πτώση. Όταν στην αγορά συμβαίνει κάτι πολύ αρνητικό και κυρίως όταν εισέρχεται σε μία “πτωτική φάση” (μπορούμε να αναγνωρίσουμε τις μακροχρόνιες πτωτικές φάσεις, όπως αναγνωρίζουμε και τις μακροχρόνιες ανοδικές), θα πρέπει να είμαστε βέβαιοι ότι, δεν θα υπάρξει ούτε μία μετοχή που δεν θα υποχωρήσει. Όλες οι μετοχές θα πληγούν. Μπορεί μερικές να υποχωρήσουν λιγότερο, όμως, θα υποχωρήσουν.

 

γ) Εντοπίζουμε τις μετοχές με καλά οικονομικά στοιχεία και καλά στοιχεία εμπορευσιμότητας, κεφαλαιοποίησης και διακράτησης από θεσμικούς επενδυτές. Συνήθως, τις εντοπίζουμε αρκετά έγκαιρα. Γνωρίζουμε ότι, οι μετοχές αυτές θα ανέβουν και ότι, σε πολλές περιπτώσεις, θα δώσουν μέρισμα, το οποίο, συχνά το εκτιμούμε με επιτυχία.

Παρακολουθούμε στενά την εξέλιξή τους, έτσι ώστε να μπορούμε να κάνουμε ασφαλείς προβλέψεις για την κερδοφορία τους στο μέλλον.

 

δ) Προσπαθούμε να “φανταστούμε” ποιά θα είναι η συμπεριφορά αυτών των μετοχών, σε μία φάση ανόδου. Ποιοί θα αγοράσουν τις μετοχές αυτές και γιατί θα τις αγοράσουν.

 

ε) Περιμένουμε την εξέλιξη της φάσης ανόδου. Αυτό το βήμα είναι πολύ σημαντικό. Περιμένουμε την εξέλιξη, παραμένοντας, ίσως και για μεγάλο διάστημα, άπρακτοι. Οι “στοχεύσεις” πρέπει να γίνονται πριν εισέλθει η αγορά στη φάση ανόδου της και οι κινήσεις, καθώς εισέρχεται στη φάση αυτή. Θυμάστε πώς χειριστήκαμε την περίπτωση των τραπεζών (σήμερα στο χαρτοφυλάκιό μας έχουμε τοποθετηθεί σε τράπεζες, κατά 50%). Εξηγούσαμε επί μήνες και περιμέναμε. Εισήλθαμε, όταν ήταν ο κατάλληλος χρόνος.

 

στ) Αν στο μεταξύ προκύψει κάποια περίπτωση μετοχής ή εμφανιστεί κάτι που δεν είχαμε “δει” νωρίτερα, τότε μπορεί να προχωρήσουμε σε κάποια αναδιάρθρωση του χαρτοφυλακίου μας -κάτι που αν γίνει, θα γίνει μετά από πολλή σκέψη.

 

Υπενθυμίζουμε ότι, από την 19/12/2022 που κάναμε την τελευταία μας είσοδο στην αγορά (σε τιμή Γενικού Δείκτη τις 916,48 μονάδες), δεν έχουμε προχωρήσει σε καμία αλλαγή στη σύνθεση του χαρτοφυλακίου μας, ακόμη και αν αυτό περιέχει μόλις τέσσερις μετοχές.

Όπως θα θυμάστε, είχαμε προβληματιστεί για το εάν θα έπρεπε να “αλλάξουμε” την ΦΡΛΚ με την ΙΝΚΑΤ. Τελικά αποφασίσαμε να μην κάνουμε την αλλαγή. Μέχρι στιγμής, κερδίζουμε κάτι περισσότερο από την ΦΡΛΚ. Ίσως, μέχρι το τέλος να συνεχίσουμε να κερδίζουμε περισσότερο.

Θα θέλαμε να είχαμε τοποθετήσει -στο χαρτοφυλάκιό μας- την ΕΧΑΕ (για την οποία επί χρόνια εξηγούσαμε πώς θα “εκτιναχθεί” αμέσως μόλις ξεκινήσουν να αυξάνονται οι συναλλαγές), τη CENER για την οποία γράψαμε αμέσως μετά από την επίσκεψή μας στο εργοστάσιό της στην Κορινθία, την ENTEΡ, την ΜΕΒΑ και τόσες η λίστα “top-25” -δείτε εδώ - η οποία σημειώνει εξαιρετική επιτυχία. Για να έχετε επιλογές.)

 

Να σας πω όμως την αλήθεια; Δε μας πολυνοιάζει. Πέντε πάνω, ή πέντε κάτω, δε μας πολυνοιάζει. Μας νοιάζουν τρία πράγματα: α) Να έχουμε απόδοση μεγαλύτερη από το Γενικό Δείκτη. β) Η μέση ετήσια απόδοσή μας να είναι διαχρονικά και σταθερά πάνω από το 20%. γ) Να έχουμε την ετοιμότητα και την ηρεμία, να ρευστοποιήσουμε όταν θα πρέπει.

 

Να σας πω και κάτι ακόμη; Ζω το χώρο του Χρηματιστηρίου επί 34 χρόνια -όσο περίπου και τα χρόνια λειτουργίας του Γενικού Δείκτη. Έχω δει τόσες, μα τόσες καταστροφές, έχω δει τόσα άτομα να πτωχεύουν και να καταρρέουν, που δε με νοιάζει αν θα πετύχουμε την καλύτερη απόδοση. Με νοιάζει να μην καταστραφούμε. Και αυτή είναι η έννοια μας, μέσα από την έκδοση του περιοδικού -και αυτό το γνωρίζετε καλά, όσοι μας παρακολουθείτε καιρό. Μας νοιάζει να γράφουμε με τέτοιο τρόπο, ώστε και να σας πληροφορούμε και να σας προφυλάσσουμε. Και ας μην πετύχουμε τις καλύτερες αποδόσεις -αν και νομίζω, οι αποδόσεις που πετυχαίνουμε, είναι ανάμεσα από τις καλύτερες, τουλάχιστον απ’ αυτές που δημοσιεύονται. Ξέρω -και πλέον το ξέρετε και σεις- πως, αν έχουμε μία “αξιοπρεπή” απόδοση κάθε χρόνο, οι διακυμάνσεις σ’ αυτή την αγορά είναι τόσο μεγάλες, ώστε, ακόμη και τις μισές να μπορέσει να εκμεταλλευτεί κάποιος, η τελική του μακροχρόνια απόδοση θα είναι τόσο, μα τόσο μεγάλη, ώστε θα μπορεί να αλλάξει τη ζωή των επόμενων δύο γενεών μετά απ’ αυτόν.

 

Γιατί τα γράφουμε αυτά; Επειδή, ήδη βρισκόμαστε στο ξεκίνημα της δεύτερης φάσης μιας νέας μεγάλης ανοδικής αγοράς. Και η εμπειρία έχει αποδείξει ότι, τα μεγάλα και τα “μοιραία” λάθη, γίνονται στη φάση της ανόδου. Και κυρίως, στα τελευταία στάδια της φάσης αυτής.

Μέχρι στιγμής, γράφαμε -επί χρόνια- για να αποδείξουμε ότι έρχεται κάτι μεγάλο. Τώρα, “μπήκαμε” σ’ αυτό το “μεγάλο”. Σήμερα μάλιστα, όλοι γράφουν για τη φάση αυτή, ωσάν να προέκυψε ξαφνικά και από το πουθενά.

 

Εμείς, θα πάμε ένα βήμα πιο πέρα. Στο εξής, θα αναφερόμαστε κυρίως στο πώς θα πρέπει να διαχειριστούμε αυτή τη φάση ανόδου. Πώς, θα περάσουμε τη φάση αυτή, χωρίς άγχος, χωρίς να πέφτουμε σε “παγίδες”, χωρίς να κάνουμε λάθη και με αρκετά κέρδη. Δε γνωρίζουμε εάν τα κέρδη που μπορούμε να πετύχουμε, με βάση τη στρατηγική μας, θα είναι τα υψηλότερα που θα μπορούσε κάποιος να πετύχει. Άλλωστε, πάντα ήμασταν συντηρητικοί στις προσδοκίες μας. Όμως, εκτιμούμε ότι θα είναι αξιοπρεπή και μέσα στους στόχους που έχουμε ορίσει.

 

Και όταν θα έρθει ο καιρός -εκτιμούμε ότι θα αργήσει αρκετά- θα αρχίσουμε να αναφερόμαστε στη φάση, στα σήματα και στους τρόπους “εξόδου”. Όμως, αυτά, στο μέλλον. Προς το παρόν, έχουμε να διαχειριστούμε -και ας απολαύσουμε- τη φάση της κερδοφορίας.

 

Γιάννης Σιάτρας

 

Το παρόν άρθρο, είναι τμήμα της ύλης του τεύχους 253 (Ιούνιος 2023) του περιοδικού ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ. Δείτε τα πλήρη περιεχόμενα του τεύχους 253, εδώ.

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text