Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 253 | Ο (δύσκολος) υπολογισμός της κερδοφορίας των κατασκευαστικών εταιριών

Ο (δύσκολος) υπολογισμός της κερδοφορίας των κατασκευαστικών εταιριών

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ο (δύσκολος) υπολογισμός της κερδοφορίας των κατασκευαστικών εταιριών

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ο (δύσκολος) υπολογισμός της κερδοφορίας των κατασκευαστικών εταιριών

 

Σε ανακοίνωση που δημοσίευσε την 30/5/2023 (εδώ), ο  Όμιλος ΑΒΑΞ ανακοίνωσε την υπογραφή σύμβασης με τον Όμιλο Mass Group για τη μελέτη, κατασκευή και θέση σε λειτουργία σταθμού παραγωγής ενέργειας συνδυασμένου κύκλου ισχύος 1.750 ΜW, συνολικού προϋπολογισμού € 673,5 εκατομμυρίων. Επίσης, η εταιρία αναφέρει ότι, μετά τη νέα αυτή σύμβαση, το ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων του Ομίλου (σε υπογεγραμμένες και προς υπογραφή συμβάσεις, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η εκτέλεση εντός του 2023) προσεγγίζει πλέον τα € 3,0 δισεκατομμύρια.

 

Αν μία εμπορική επιχείρηση, όπως για παράδειγμα η Jumbo (ΜΠΕΛΑ), ή μία βιομηχανική επιχείρηση, έστω η Πλαστικά Θράκης (ΠΛΑΘ) ανακοινώσουν το άνοιγμα ενός νέου μεγάλου καταστήματος ή την επίτευξη μιας νέας συμφωνίας, που θα δημιουργήσει ένα συγκεκριμένο κύκλο εργασιών, ένας αναλυτής, ή ένας επιμελής επενδυτής, θα μπορούσε να υπολογίσει την επίδραση αυτής της συμφωνίας στην κερδοφορία της εταιρίας. Όμως, αυτό δε μπορεί να γίνει στις κατασκευαστικές εταιρίες, ή τις εταιρίες που αναλαμβάνουν σύνθετα σύγχρονα έργα, στην Ελλάδα και -πολύ περισσότερο- στο εξωτερικό.

 

Τί σημαίνουν σε κερδοφορία, τα € 673,5 εκατομμύρια του έργου που ανέλαβε η ΑΒΑΞ, στη Ρουμανία; Τί σημαίνουν τα € 3,0 δισεκατομμύρια, σε ανεκτέλεστο υπόλοιπο. Πολλοί θυμούνται από την περίοδο της δεκαετίας του 1990, τις ανακοινώσεις των τότε κατασκευαστικών εταιριών. Ευημερούσαν τα νούμερα, ευημερούσαν τα ανεκτέλεστα υπόλοιπα, όμως, τα κέρδη δυστυχούσαν και μαζί τους δυστύχησαν και οι μέτοχοι.

 

Εκτίμησή μας είναι ότι οι μέτοχοι θα πρέπει να ζητούν από τις διοικήσεις των κατασκευαστικών εταιριών να παρέχουν περισσότερες λεπτομέρειες για κάθε έργο και κυρίως, τα στοιχεία κερδοφορίας του. Ένα έργο, έχει έναν προϋπολογισμό και ένα χρονοδιάγραμμα. Η διοίκηση της ΑΒΑΞ, γνωρίζει το πόσο θα κερδίσει από το έργο που ανακοίνωσε πρόσφατα. Μπορεί -και κατά την άποψή μας, οφείλει- να αναφέρει στο επενδυτικό κοινό και στοιχεία κερδοφορίας του, χωρίς βέβαια να διακινδυνέψει να αποκαλύψει κρίσιμα στοιχεία, αν και είμαστε βέβαιοι ότι, οι ανταγωνίστριες εταιρίες, γνωρίζουν τί συμβαίνει με το κάθε έργο, στην αγορά της δραστηριοποίησης και ενδιαφέροντός τους.

 

Εάν, ο αναλυτής ή ο μέτοχος, έχουν στη διάθεσή τους, τα χρονοδιαγράμματα των βασικών έργων που συνθέτουν το κύριο μέρος του ανεκτέλεστου υπολοίπου, αλλά και στοιχεία κερδοφορίας του κάθε έργου, τότε μπορούν να υπολογίσουν την εξέλιξη των βασικών μεγεθών της εταιρίας, μέσα στα επόμενα χρόνια.

Με δεδομένη τη σύνθετη φύση των κατασκευαστικών έργων, αντιλαμβανόμαστε το ρίσκο που υπάρχει για μια διοίκηση, όταν αυτή αναφέρει ένα μέγεθος αναμενόμενης κερδοφορίας. Όμως, σε μικρότερο ή σε μεγαλύτερο βαθμό, η ίδια αβεβαιότητα και οι ίδιοι κίνδυνοι, υπάρχουν σε όλες τις επιχειρήσεις. Οι διοικήσεις θα πρέπει να βρουν τρόπους αντιμετώπισης του ζητήματος.

 

Υποστηρίζουμε ότι, συμφέρει μία κατασκευαστική εταιρία, να έχουν οι μέτοχοί της και οι αναλυτές, μια σαφή και τεκμηριωμένη εντύπωση για την πορεία της στο προσεχές μέλλον. Οι εταιρίες αυτού του κλάδου, λόγω του είδους της δραστηριοποίησής τους, αλλά και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών τους, εμπεριέχουν μεγάλη αβεβαιότητα. Η ύπαρξη αυξημένης αβεβαιότητας, εκ των πραγμάτων, τιμολογείται αρνητικά στην τιμή των μετοχών τους. Συνεπώς, η μεγαλύτερη διαφάνεια και η μεγαλύτερη προβλεψιμότητα για την πορεία των μεγεθών μιας εταιρίας, μπορεί να οδηγήσει τους μετόχους σε μεγαλύτερη εμπιστοσύνη προς την εταιρία, μεγαλύτερο διάστημα διακράτησης της μετοχής της και συνεπώς, μείωση του παράγοντα “αβεβαιότητας” από την τιμή της μετοχής στο Χρηματιστήριο.

 

Άλλωστε, η αλήθεια, δε μπορεί να κρυφτεί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Είτε καλά, είτε προβληματικά, τα οικονομικά μεγέθη, κάποια στιγμή θα αποκαλυφθούν. Γιατί να μην έχουν οι μέτοχοι, έγκαιρα, μια πιο πλήρη και σαφή άποψη για την πορεία της εταιρίας στην οποία συμμετέχουν;

 

Το παρόν άρθρο, είναι τμήμα της ύλης του τεύχους 253 (Ιούνιος 2023) του περιοδικού ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ. Δείτε τα πλήρη περιεχόμενα του τεύχους 253, εδώ.

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text