Αρχική | Οικονομία | Ευρωπαϊκή Οικονομία | Γερμανία: Σημαντική πτώση στον πληθωρισμό καθώς η οικονομία επιβραδύνεται

Γερμανία: Σημαντική πτώση στον πληθωρισμό καθώς η οικονομία επιβραδύνεται

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Γερμανία: Σημαντική πτώση στον πληθωρισμό καθώς η οικονομία επιβραδύνεται

Στο ίδιο μήκος κύματος με αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, η Γερμανία ανακοίνωσε απότομη επιβράδυνση του πληθωρισμού, ενισχύοντας τα επιχειρήματα ορισμένων αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων πλησιάζουν στο τέλος τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας, οι τιμές καταναλωτή στη μεγαλύτερη οικονομία της περιοχής αυξήθηκαν κατά 6,3% τον Μάιο, από 7,6% τον Απρίλιο  κι έναντι εκτίμησης των αναλυτών για υποχώρηση του ποσοστού στο 6,7%.

Η πτώση αυτή είναι αποτέλεσμα της μείωσης του κόστους των καυσίμων και του πετρελαίου θέρμανσης, αλλά και της εισαγωγής ενός μειωμένου εισιτηρίου για τις δημόσιες συγκοινωνίες.

Γαλλία και Ισπανία έχουν ήδη ανακοινώσει καλύτερα από τα αναμενόμενα στοιχεία για την πορεία των τιμών, με τη Μαδρίτη να καταγράφει το χαμηλότερο ποσοστό σε σχεδόν δύο χρόνια.

Πτωτικά κινήθηκε ο πληθωρισμός και στην Ιταλία, αν και σε μικρότερη έκταση από ό,τι προέβλεπαν οι αναλυτές.

Αύριο Πέμπτη, η Eurostat αναμένεται να ανακοινώσει τα προκαταρκτικά στοιχεία για τον πληθωρισμός Μαΐου της ευρωζώνης.

Το βλέμμα στην ΕΚΤ

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό αποτελούν καθοριστική παράμετρο για την επόμενη απόφαση της ΕΚΤ σε δύο εβδομάδες: αναλυτές εκτιμούν ότι είναι πιθανό να αποφασιστεί μία ακόμα αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης στο 3,5%.

Ωστόσο, το ενδιαφέρον εστιάζεται στην ανακοίνωση που θα συνοδεύσει την απόφαση, καθώς οι αγορές θα αναζητήσουν σημάδια για του τι θα συμβεί από τον Ιούλιο και μετά.

Σε χαμηλό έτους στη Γαλλία

Περισσότερο από το αναμενόμενο, μειώθηκε ο πληθωρισμός στη Γαλλία  τον Μάιο, υποχωρώντας στο χαμηλότερο επίπεδο του τελευταίου έτους, καθώς οι αυξήσεις των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων μετριάστηκαν, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία την Τετάρτη.

Οι τιμές καταναλωτή μειώθηκαν κατά 0,1% σε διάστημα ενός μήνα, καταγράφοντας  ετήσιο ποσοστό πληθωρισμού 6,0% μετά το 6,9% τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα εναρμονισμένα στοιχεία της ΕΕ από τη στατιστική υπηρεσία INSEE, όπως αναφέρει το Reuters.

Πτώση και στην Ισπανία

Την πτωτική του πορεία για τρίτο διαδοχικό μήνα επέκτεινε ο πληθωρισμός τον Μάιο στην Ισπανία, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που δημοσιοποίησε η στατιστική υπηρεσία της χώρα, ΙΝΕ.

Ειδικότερα, ο δείκτης των τιμών καταναλωτή αναμένεται να διαμορφωθεί στο 3,2% τον Μάιο εν συγκρίσει με τον αντίστοιχο μήνα ένα χρόνο νωρίτερα, από 4,1%, τον Απρίλιο, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2021 και αρκετά χαμηλότερα των εκτιμήσεων που έκαναν λόγο για ελαφρά επιτάχυνσή του στο 4,4%.

 

Πηγή: ot.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text