Αρχική | Οικονομία | Ευρωπαϊκή Οικονομία | Ευάλωτες οι αγορές σε αρνητικά σοκ λόγω αυξήσεων στα επιτόκια

Ευάλωτες οι αγορές σε αρνητικά σοκ λόγω αυξήσεων στα επιτόκια

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Οι αυξήσεις επιτοκίων, στο πλαίσιο της μάχης έναντι του πληθωρισμού, αφήνουν τις αγορές ευάλωτες σε αρνητικά σοκ, με την αγορά των ακινήτων να κινδυνεύει με ανεξέλεγκτη πτώση, προειδοποιεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Οπως αναφέρεται στο εξαμηνιαίο Financial Stability Review της ΕΚΤ, οι αυξήσεις των επιτοκίων δοκιμάζουν την ανθεκτικότητα των νοικοκυριών, των επιχειρήσεων, των κυβερνήσεων και των αγορών ακινήτων, αφήνοντας τους επενδυτές εκτεθειμένους σε μια ανεξέλεγκτη προσαρμογή.

Ενώ οι τράπεζες έχουν δείξει έως τώρα αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα στις πρόσφατες αναταράξεις στις ΗΠΑ και στην Ελβετία, το υψηλότερο κόστος χρηματοδότησης και η χαμηλότερη ποιότητα ενεργητικού θα μπορούσαν να πλήξουν την κερδοφορία τους, προσθέτει η ΕΚΤ. Και προειδοποιεί ότι οι αρνητικές τάσεις στις αγορές θα μπορούσαν να ενταθούν εξαιτίας αναγκαστικών ρευστοποιήσεων τίτλων.

Υπενθυμίζεται πως η ΕΚΤ υλοποιεί την πιο επιθετική εκστρατεία νομισματικής σύσφιγξης στα 25 χρόνια της ιστορίας της. Παρά τους κινδύνους για τη χρηματοοικονομική σταθερότητα και την οικονομική ανάπτυξη, οι αξιωματούχοι λένε ότι οι αυξήσεις επιτοκίων που ξεκίνησαν τον περασμένο Ιούλιο δεν έχουν τελειώσει, καθώς η μάχη για τη μείωση του πληθωρισμού στον στόχο του 2% συνεχίζεται.

«Η σταθερότητα των τιμών παραμένει πιο κρίσιμη από ποτέ για τη διατήρηση της χρηματοοικονομικής σταθερότητας», σημείωσε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Λουίς ντε Γκίντος.

Οι κίνδυνοι σε διάφορους τομείς είναι μία «παρενέργεια» την οποία καλείται να αποδεχθεί η ΕΚΤ στη μάχη της έναντι του πληθωρισμού, με τον τομέα των ακινήτων να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή. Οι τιμές των κατοικιών έχουν επηρεαστεί σημαντικά σε σύντομο χρονικό διάστημα και θα μπορούσαν να σημειώσουν περαιτέρω πτώση εάν η αύξηση των επιτοκίων στα στεγαστικά δάνεια μειώσει τη ζήτηση.

Την ίδια στιγμή, και η αγορά εμπορικών ακινήτων παραμένει σε πτώση, λόγω των πιο δύσκολων συνθηκών χρηματοδότησης, των αβέβαιων οικονομικών προοπτικών και της ασθενέστερης ζήτησης μετά την πανδημία. Η διόρθωση αυτή ενδέχεται να δοκιμάσει τις αντοχές των επενδυτικών funds, σύμφωνα με την ΕΚΤ.

«Η διόρθωση στις αγορές ακινήτων θα μπορούσε να γίνει ανεξέλεγκτη στην περίπτωση αρνητικών μακροοικονομικών και χρηματοοικονομικών εκπλήξεων», τονίζει η ΕΚΤ.

Στο πλαίσιο αυτό, η έκθεση υπογραμμίζει μεν ότι η ανθεκτικότητα των τραπεζών της Ευρωζώνης είναι αξιοσημείωτη, προσθέτει όμως ότι δεν θα πρέπει να προκαλεί εφησυχασμό.

Οι τράπεζες στηρίζονται από τα ισχυρά κεφάλαια και την καλή ρευστότητά τους και αυτά θα πρέπει να διατηρηθούν, σημειώνει η ΕΚΤ, καλώντας τις Αρχές να διατηρήσουν τα κεφαλαιακά «μαξιλάρια», αλλά και να τα αυξήσουν σε κάποιες χώρες.

Ετσι, με δεδομένους τους αυξημένους κινδύνους για την οικονομική ανάπτυξη και τις πρόσφατες εντάσεις, οι τράπεζες πρέπει να αποφύγουν να αυξήσουν τη διανομή κεφαλαίων στους επενδυτές και να εστιάσουν στη διατήρηση της ανθεκτικότητάς τους.

«Η ενίσχυση της τραπεζικής ένωσης –και ιδίως η πρόοδος σε ένα κοινό ευρωπαϊκό σύστημα ασφάλισης καταθέσεων– θα ενισχύσει την ικανότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Eυρωζώνης να αντέχει τους κινδύνους στο μέλλον», δήλωσε ο Ντε Γκίντος.

Πηφή: kathimerini.gr

 

 

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text