Αρχική | Οικονομία | Ευρωπαϊκή Οικονομία | Ανησυχία Λαγκάρντ για δομικό πληθωρισμό, σήμα για περαιτέρω αύξηση επιτοκίων

Ανησυχία Λαγκάρντ για δομικό πληθωρισμό, σήμα για περαιτέρω αύξηση επιτοκίων

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ανησυχία Λαγκάρντ για δομικό πληθωρισμό, σήμα για περαιτέρω αύξηση επιτοκίων

«Δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο εάν ο δομικός πληθωρισμός έχει κορυφωθεί στην Ευρωζώνη», δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ, ενώ προανήγγειλε περαιτέρω αύξηση του κόστους δανεισμού. Και αυτό παρότι ο πληθωρισμός τον Μάιο στην Ευρωζώνη υποχώρησε στο 6,1%, από 7% τον Απρίλιο, για να διαμορφωθεί στα χαμηλότερα επίπεδα τουλάχιστον ενός έτους.

«Εχουμε ξεκαθαρίσει ότι έχουμε ακόμη δρόμο να καλύψουμε για να φθάσουμε τα επιτόκια σε επίπεδα που θα είναι αρκούντως περιοριστικά», δήλωσε η Λαγκάρντ την Πέμπτη, σε ομιλία της στο Αννόβερο.

Η Λαγκάρντ έκανε αυτές τις δηλώσεις στον απόηχο των στοιχείων για τον πληθωρισμό που έδειξαν αποκλιμάκωση, επαναφέροντας τα σενάρια για πιθανή χαλάρωση του πιο περιοριστικού κύκλου νομισματικής πολιτικής στην ιστορία της Ευρωζώνης.

Ωστόσο, ο δομικός πληθωρισμός, ο οποίος εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων και των καυσίμων, παραμένει υψηλός, πολύ μακριά από τον στόχο του 2%, παρότι μειώθηκε στο 5,3%, από 5,6%.

Η Λαγκάρντ είπε ότι οι αξιωματούχοι δεν είναι ικανοποιημένοι με τις προοπτικές για τον πληθωρισμό, αλλά ότι η νομισματική πολιτική μεταδίδεται «βίαια» στις πιστώσεις, με τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα να έχουν σημαντικό αντίκτυπο. «Αυτές οι αυξήσεις επηρεάζουν ήδη δυναμικά τον τραπεζικό δανεισμό», είπε. «Και ξέρουμε ότι –έχοντας αυξήσει τα επιτόκια τόσο πολύ και τόσο γρήγορα– έχουμε ακόμη μπροστά μας σημαντική σύσφιγξη».

Οι αναλυτές περιμένουν μία ακόμη αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης στις 15 Ιουνίου και θεωρούν ότι ο κύκλος αύξησης του κόστους χρήματος θα συμπληρωθεί με μία ακόμη κίνηση. Ηδη τα επιτόκια καταθέσεων στην Ευρωζώνη διαμορφώνονται στο 3,25%, από κάτω του μηδενός που ήταν τον περασμένο Ιούλιο.

Εξάλλου, το μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ Κλάας Κνοτ προειδοποίησε τους επενδυτές για το ενδεχόμενο να μη μειωθούν τα επιτόκια ούτε το 2024. «Οι αγορές προεξοφλούν ήδη μειώσεις επιτοκίων την επόμενη χρονιά», δήλωσε ο Κνοτ σε ομιλία του στις Βρυξέλλες. «Αν πρέπει να αλλάξουν τις εκτιμήσεις τους, το οποίο δεν είναι απίθανο, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέες διορθώσεις», είπε.

Στο πλαίσιο της ταχύτερης σύσφιγξης στην ιστορία της, η ΕΚΤ έχει αυξήσει τα επιτόκια στο 3,25%. Μόλις φθάσουν στην κορύφωσή τους, πρέπει να μείνουν εκεί για σημαντικό χρονικό διάστημα, ανέφερε ο Κνοτ.

Ο Ολλανδός κεντρικός τραπεζίτης δήλωσε επίσης ότι ο κρατικός δανεισμός, που αυξήθηκε ταχέως κατά τη διάρκεια της πανδημίας, θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα «σε συνδυασμό με τα υψηλά επιτόκια». «Αυτό ισχύει για μεγάλα χρέη που πρέπει να μετατραπούν και να επανεπενδυθούν βραχυπρόθεσμα», είπε.

Πηγή: www.kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text