Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Citigroup: «Μόνο το αξιόχρεο της Ελλάδας θα αναβαθμιστεί το επόμενο 9μηνο»

Citigroup: «Μόνο το αξιόχρεο της Ελλάδας θα αναβαθμιστεί το επόμενο 9μηνο»

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Citigroup: «Μόνο το αξιόχρεο της Ελλάδας θα αναβαθμιστεί το επόμενο 9μηνο»

Ενώ η Citigroup «βλέπει» πως η Ελλάδα θα είναι η μόνη από τις ευρωπαϊκές χώρες  που το αξιόχρεό της θα αναβαθμιστεί τους επόμενους εννέα μήνες, η Bank of America, προβλέπει πως η  πρώτη αναβάθμιση στο στάτους της  «επενδυτικής βαθμίδας» θα έρθει για την χώρα μας  στις 20 Οκτωβρίου από την S&P.

Να σημειωθεί πως  πριν από την κρίση χρέους και την εποχή των μνημονίων το ελληνικό αξιόχρεο είχε φθάσει στη βαθμίδα Α+, δηλαδή πέντε βαθμίδες πάνω από την επενδυτική βαθμίδα, η οποία χάθηκε την άνοιξη του 2010, όταν με το ξέσπασμα της κρίσης χρέους τελευταία η Moody’s υποβάθμισε το αξιόχρεο της χώρας κατά τέσσερις βαθμίδες σε μια μέρα.

Επενδυτική βαθμίδα: Τι είναι και γιατί αφορά νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις

Η κατηγορία «investment grade», περιλαμβάνει ομόλογα με αξιολογήσεις «ΒΒΒ-/Baa3» ή και καλύτερες, και για να την ανακτήσει εκ η Ελλάδα, θα πρέπει ένας από τους τέσσερις οίκους (DBRS, S&P, Moody’s, Fitch) που είναι αποδεκτοί από το ευρωσύστημα ως εξωτερικοί οργανισμοί αξιολόγησης (ECAIs) να αναβαθμίσει στην κατηγορία αυτή το Ελληνικό Δημόσιο. Σήμερα μετά από 12 αναβαθμίσεις τα τελευταία χρόνια, τρεις από αυτούς – στις 18.3.2022 ο οίκος DBRS, στις 22.4.2022 ο οίκος S&P και στις 28.1.2023 ο οίκος Fitch – αναβάθμισαν την πιστοληπτική αξιολόγηση του ελληνικού αξιόχρεου κατά μία βαθμίδα, σε BB-high, ΒΒ+ και ΒΒ+ αντίστοιχα από ΒΒ, απέχοντας έτσι ένα σκαλοπάτι από το στάτους του «investment grade».

Η ώρα της Fitch

Η επόμενη αξιολόγηση έρχεται από τη Fitch στις 9 Ιουνίου, πριν δηλαδή τις δεύτερες κάλπες, κάτι που περιορίζει τις πιθανότητες αναβάθμισης. Ο πρώτος οίκος που θα αξιολογήσει την Ελλάδα μετά τις εκλογές είναι ο γερμανικός Scope Rating στις 4 Αυγούστου, ο οποίος θα μπορούσε θεωρητικά  να αναβαθμίσει την Ελλάδα, αλλά ο συγκεκριμένος οίκος δεν είναι ακόμη δεκτός από το ευρωσύστημα.

Ακολουθεί η DBRS Morningstar στις 8 Σεπτεμβρίου, που θα μπορούσε να προχωρήσει στην πολυπόθητη κίνηση, ενώ λίγες ημέρες αργότερα, στις 15 Σεπτεμβρίου, έπεται η Moody’s, η οποία για να δώσει όμως την επενδυτική βαθμίδα θα πρέπει να προχωρήσει σε τριπλή αναβάθμιση – κάτι αρκετά δύσκολο.

Ακολουθούν η S&P που αξιολογεί εκ νέου την Ελλάδα στις 20 Οκτωβρίου και η Fitch την 1η Δεκεμβρίου, ημερομηνίες για τις οποίες η Societe Generale θεωρεί επίσης σίγουρη την αναβάθμιση και την ανάκτηση μετά από 13 χρόνια του στάτους της επενδυτικής βαθμίδας.

Τάσος Μαντικίδης

Πηγή: www.ot.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text