Αρχική | Οικονομία | Ευρωπαϊκή Οικονομία | ΕΚΤ: Πιο αισιόδοξοι για την πορεία του πληθωρισμού οι καταναλωτές

ΕΚΤ: Πιο αισιόδοξοι για την πορεία του πληθωρισμού οι καταναλωτές

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
ΕΚΤ: Πιο αισιόδοξοι για την πορεία του πληθωρισμού οι καταναλωτές

Περισσότερο αισιόδοξοι για την πορεία του πληθωρισμού εμφανίζονται οι καταναλωτές, βάσει της τακτικής έρευνας που πραγματοποίησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που δείχνει ότι έχουν μειωθεί σημαντικά οι εκτιμήσεις για την πορεία του δείκτη τιμών καταναλωτή τους επόμενους μήνες.

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΤ οι καταναλωτές ανέμεναν τον Απρίλιο ότι ο πληθωρισμός το επόμενο 12μηνο κατά μέσο όρο θα φθάσει στο 4,1% από 5% που εκτιμούσαν τον Μάρτιο. Παράλληλα οι αντιλήψεις και οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό συνέχισαν να είναι στενά ευθυγραμμισμένες μεταξύ των εισοδηματικών τάξεων, με τους νεότερους ερωτηθέντες (ηλικίας 18-34 ετών) να αναφέρουν χαμηλότερες εκτιμήσεις και προσδοκίες για τον πληθωρισμό και εντονότερες μειώσεις από ό,τι οι μεγαλύτεροι σε ηλικία ερωτηθέντες (ηλικίας 55-70 ετών).

Οι καταναλωτές ανέμεναν ότι το ονομαστικό τους εισόδημα τους επόμενους 12 μήνες θα αυξηθεί πιο αργά, κατά 1,1%, σε σύγκριση με 1,3% τον Μάρτιο. Οι προσδοκίες για την αύξηση των δαπανών κατά τους επόμενους 12 μήνες επανήλθαν κοντά στην τιμή του Φεβρουαρίου, πέφτοντας στο 3,8% τον Απρίλιο από 4,1% τον Μάρτιο. Οι εξελίξεις στις αντιλήψεις και τις προσδοκίες σχετικά με την αύξηση των δαπανών συνέχισαν να είναι σε γενικές γραμμές ευθυγραμμισμένες σε όλες τις ηλικιακές κατηγορίες.

Οι προσδοκίες για την οικονομική ανάπτυξη τους επόμενους 12 μήνες ήταν λιγότερο αρνητικές τον Απρίλιο, καθώς διαμορφώθηκαν στο -0,8% έναντι -1,0% τον Μάρτιο. Σύμφωνα με τις προσδοκίες για την οικονομική ανάπτυξη, οι προσδοκίες για το ποσοστό ανεργίας 12 μήνες πριν μειώθηκαν σε 11,2% τον Απρίλιο, από 11,7% τον Μάρτιο. Τα τριμηνιαία στοιχεία δείχνουν ότι τον Απρίλιο του 2023 οι άνεργοι ερωτηθέντες ανέφεραν ότι η αναμενόμενη πιθανότητα εύρεσης εργασίας τους επόμενους τρεις μήνες είχε μειωθεί στο 26,6%, από 28,1% τον Ιανουάριο του 2023. Οι απασχολούμενοι ερωτηθέντες ανέφεραν ότι η αναμενόμενη πιθανότητα να χάσουν τη δουλειά τους τους επόμενους τρεις μήνες είχε μειωθεί στο 7,8% τον Απρίλιο, από 8,1% τον Ιανουάριο.

Τον Απρίλιο οι καταναλωτές ανέμεναν ότι η τιμή της κατοικίας τους θα αυξηθεί κατά 2,2% τους επόμενους 12 μήνες - η χαμηλότερη τιμή που αναφέρθηκε εδώ και δύο χρόνια - σε σύγκριση με 2,7% τον Μάρτιο. Η μείωση των προσδοκιών ήταν ευρεία σε όλες τις ηλικιακές και εισοδηματικές τάξεις. Οι προσδοκίες για τα επιτόκια των ενυπόθηκων δανείων σε 12 μήνες υποχώρησαν στο 5,0% τον Απρίλιο. Το ποσοστό των καταναλωτών που ανέφεραν ότι υπέβαλαν αίτηση για πίστωση κατά τους τελευταίους τρεις μήνες, το οποίο ερευνάται σε τριμηνιαία βάση, μειώθηκε σε 13,4% τον Απρίλιο από 13,6% τον Ιανουάριο του 2023. Αυτό αντανακλά τη μείωση των νέων αιτήσεων πίστωσης που ανέφεραν οι νεότεροι ερωτηθέντες, η οποία αντισταθμίστηκε εν μέρει από την αύξηση εκείνων που ανέφεραν οι μεγαλύτεροι σε ηλικία ερωτηθέντες (ηλικίας άνω των 34 ετών).

Πηγή: www.businessdaily.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text