Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | ΟΟΣΑ: Στο 2,2% η ανάπτυξη το 2023 στην Ελλάδα

ΟΟΣΑ: Στο 2,2% η ανάπτυξη το 2023 στην Ελλάδα

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
ΟΟΣΑ: Στο 2,2% η ανάπτυξη το 2023 στην Ελλάδα

Η οικονομική ανάπτυξη θα παραμείνει ισχυρή στην Ελλάδα, με το πραγματικό ΑΕΠ να αναμένεται να αυξηθεί κατά 2,2% το 2023 και 1,9% το 2024, προβλέπει ο ΟΟΣΑ. Στην έκθεση του Οργανισμού, που δημοσιεύτηκε σήμερα, τονίζεται ότι η αύξηση της κατανάλωσης προβλέπεται να επιβραδυνθεί βραχυπρόθεσμα μετά τη διάβρωση από τον υψηλό πληθωρισμό της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών. Ωστόσο, η πραγματική αύξηση των επενδύσεων προβλέπεται να παραμείνει ισχυρή εν όψει του αυξανόμενου κόστους δανεισμού, καθώς αυξάνονται οι δαπάνες που σχετίζονται με τα Αμοιβαία Κεφάλαια Ανάκτησης και Ανθεκτικότητας.

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, η Ελλάδα έχει ανακάμψει πλήρως από την κρίση της COVID-19, έχοντας δημιουργήσει μια ισχυρή ανάπτυξη της απασχόλησης. Η αύξηση των επενδύσεων και των εξαγωγών, τα μέτρα κρατικής στήριξης, η εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» και οι μεταρρυθμίσεις της τελευταίας δεκαετίας στηρίζουν την οικονομία. Ωστόσο, η άνοδος των τιμών της ενέργειας και η αβεβαιότητα μετά τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας έχουν επιβραδύνει την ανάκαμψη και στη χώρα μας, τονίζει ο Οργανισμός. Ο δομικός πληθωρισμός προβλέπεται να συγκρατηθεί το 2023, μετά τις μειώσεις των τιμών στην ενέργεια, αλλά θα παραμείνει υψηλός.

© ΟΟΣΑ

Όπως αναφέρεται στην έκθεση του ΟΟΣΑ, η επίτευξη και η διατήρηση μέτριων πρωτογενών πλεονασμάτων του προϋπολογισμού, η καλύτερη στόχευση μέτρων ενεργειακής στήριξης και η διατήρηση των δημόσιων εσόδων με παράλληλη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και η βελτίωση της αποτελεσματικότητάς της θα ενισχύσουν περαιτέρω τις προοπτικές της Ελλάδας να επιτύχει την επενδυτική βαθμίδα. Η διατήρηση της δυναμικής των μεταρρυθμίσεων, η εξυγίανση των τραπεζών και η συνέχιση των προσπαθειών για τη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος μπορούν να διασφαλίσουν ότι η βιώσιμη ανάκαμψη θα συνεχιστεί μακροπρόθεσμα.

Αυτό θα βοηθήσει, επίσης, την Ελλάδα στην περαιτέρω αύξηση του βιοτικού επιπέδου, καθώς προσαρμόζεται σε ένα μεταβαλλόμενο κλίμα και επιτυγχάνει καθαρές μηδενικές εκπομπές. Όπως και αλλού, η κλιματική αλλαγή ήδη διαταράσσει τα προς το ζην και την ευημερία στην Ελλάδα, τονίζει ο ΟΟΣΑ. Ένας καλά επιλεγμένος συνδυασμός τιμολόγησης εκπομπών άνθρακα, επενδύσεων σε δημόσιες υποδομές, αύξηση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων και μετακίνηση των μεταφορών σε τρόπους χαμηλών εκπομπών, μπορεί να επιτύχει περικοπές εκπομπών με οικονομικά αποδοτικό τρόπο, βελτιώνοντας παράλληλα την ποιότητα της στέγασης και την κινητικότητα. Η συμμετοχή όλων των ενδιαφερομένων, η διατήρηση της συναίνεσης και η υποστήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών, που επηρεάζονται από τη μετάβαση στην «πράσινη» οικονομία, θα συμβάλουν στη διασφάλιση της συνέχισης της προόδου σε μακροπρόθεσμη βάση, επισημαίνεται.

Ο χαμηλότερος ετήσιος παγκόσμιος ρυθμός ανάπτυξης από το 2008

Ωστόσο, η αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ προβλέπεται να είναι 2,7% το 2023. Πρόκειται για τον χαμηλότερο ετήσιο ρυθμό από την παγκόσμια οικονομική κρίση το 2008, με εξαίρεση την περίοδο της πανδημίας του 2020, όπως αναφέρει ο Οργανισμός. Προβλέπεται μέτρια βελτίωση στο 2,9% για το 2024, καθώς ο πληθωρισμός μετριάζεται και τα πραγματικά εισοδήματα ενισχύονται.

Μαριάννα Μαρμαρά

Πηγή: www.powergame.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text