Αρχική | Απόλυτο Σύστημα | Απόλυτο Σύστημα - Ελεύθερη Πρόσβαση | Μας ανησυχεί ο ρυθμός που ανεβαίνει η αγορά;

Μας ανησυχεί ο ρυθμός που ανεβαίνει η αγορά;

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Γιατί ανεβαίνει η αγορά;

Αν θέλουμε να είμαστε ρεαλιστές, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι, δεν υπάρχει συγκεκριμένη απάντηση στο ερώτημα αυτό.

Η αγορά ανεβαίνει, επειδή εδώ και μερικά χρόνια, ολοκληρώθηκε ο κύκλος της πτώσης και σήμερα, εξελίσσεται η φάση της ανάπτυξης μιας οικονομίας που, κατά την περίοδο 2010 έως το 2016, είχε καταστραφεί. Παράλληλα, εξελίσσεται και μία φάση εκσυγχρονισμού της, ενώ η οικονομία βιώνει και τη θετική συγκυρία της ενεργοποίησης αναπτυξιακών ταμείων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα οποία συμβάλλουν, στην ανάπτυξη και στον περαιτέρω εκσυγχρονισμό της οικονομίας.

 

Μας ανησυχεί ο ρυθμός που ανεβαίνει η αγορά;

Αυτό που βιώνουμε σήμερα, δεν είναι ούτε αφύσικο, αλλά ούτε και πρωτοφανές.

Όμως, είναι κάτι αρκετά σπάνιο. Δεν υπάρχει μεγάλη προσωπική εμπειρία σε ένα τέτοιο φαινόμενο, αφού δεν εμφανίζεται συχνά, κατά τη διάρκεια της ζωής ενός επενδυτή.

Από την ιστορική εμπειρία, γνωρίζουμε ότι δε μπορεί να διαρκέσει για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Προσπαθώντας να συνδέσω ή να παραλληλίσω τα όσα συμβαίνουν σήμερα, με αντίστοιχες καταστάσεις του παρελθόντος, καταλήγω διαρκώς στην εκτίμηση που έχω αναφέρει και σε προηγούμενες δημοσιεύσεις.

 

Η αγορά, θα μπορούσε να πλησιάσει την περιοχή των 1.400 έως 1.500 μονάδων, την περίοδο του Σεπτεμβρίου, όταν θα υπάρξει η αξιολόγηση από την DBRS (8/9/2023) και την Moody’s (15/9/2023).

 

Οι αξιολογήσεις της χώρας, στο υπόλοιπο του 2023, έχουν ως εξής:

Στις 4 Αυγούστου, μετά τις εκλογές, θα έχουμε νέα αξιολόγηση από τη Scope η οποία, αν το τοπίο έχει ξεκαθαρίσει, είναι πιθανό να κάνει την κίνηση της, αναβαθμίζοντας την οικονομία στην επενδυτική βαθμίδα. Η εξέλιξη θα έχει θετικό αντίκτυπο ως κλίμα, ωστόσο ο συγκεκριμένος οίκος δεν αναγνωρίζεται από την ΕΚΤ.

Πιο κρίσιμη ημερομηνία θα είναι αυτή της 8ης Σεπτεμβρίου, με αξιολόγηση από τη DBRS, η οποία είναι αναγνωρισμένη από την ΕΚΤ και έχει κατατάξει στην Ελλάδα στη βαθμίδα ΒΒ high με θετική προοπτική. Από εκεί και πέρα:

Στις 15 Σεπτεμβρίου, έχουμε τη δεύτερη αξιολόγηση από τη Moody’s, η οποία έχει κατατάξει την Ελλάδα τρεις θέσεις κάτω από την επενδυτική (Ba3). Αν έχει προηγηθεί αναβάθμιση από άλλο οίκο σε επενδυτική βαθμίδα, αναμένεται να ακολουθήσει και η Moody’s, με αναβάθμιση μεγαλύτερη από μία βαθμίδα.

Στις 20 Οκτωβρίου, έχουμε τη δεύτερη αξιολόγηση από τον οίκο Standard & Poor's και τέλος, την 1η Δεκεμβρίου, ο κύκλος των αξιολογήσεων για φέτος κλείνει με την Τρίτη αξιολόγηση της Fitch.

Η σημερινή αξιολόγηση της χώρας, εμφανίζεται εδώ.

Κατά την άποψή μας, πολύ δύσκολα θα μπορούσαν να συνεχιστούν αυτοί οι ρυθμοί ανόδου, μετά από το Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο, καθώς τα κέρδη θα είναι ήδη αρκετά.

Δε μπορούμε να πούμε, σ’ αυτή τη φάση, ότι θα αναμέναμε μια πτώση σε εκείνη την περίοδο, όμως, θα πρέπει να αναμένουμε μία εξισορρόπηση στον τρόπο που κινείται η αγορά.

Προς το παρόν, δε βλέπουμε κάτι που να μας ανησυχεί. Είναι η φάση όπου, η αγορά “ανεβαίνει” μόνη της, λόγω της κεκτημένης ταχύτητας που έχει πάρει και της εισροής νέων κεφαλαίων σ’ αυτήν.

Προσοχή. Η βασική εκτίμησή μας είναι ότι, όλα αυτά τα κεφάλαια που εισρέουν στην αγορά και που θα εισρεύσουν, με μεγαλύτερο ρυθμό και μέγεθος, στην επόμενη διετία, δεν θα χάσουν. Η ώρα της πτώσης είναι ακόμη μακριά, όπως μακριά εξακολουθεί να είναι το ύψος και η ώρα της κορύφωσης.

 

(Επέστρεψα με καθυστέρηση από ένα ολιγοήμερο ταξίδι στην νότια Πελοπόννησο και τελικά δε μπόρεσα να δημοσιεύσω σχόλιο χθες, αλλά και αναλυτικό σχόλιο σήμερα. Αύριο, ο σχόλιασμός θα είναι πιο αναλυτικός. Καλό σας βράδυ.)


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text