Αρχική | Απόλυτο Σύστημα | Απόλυτο Σύστημα - Ελεύθερη Πρόσβαση | Πτωτική συνεδρίαση - πιθανό νέο χαμηλό 20 ημερών

Πτωτική συνεδρίαση - πιθανό νέο χαμηλό 20 ημερών

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Δυστυχώς, χθες, καθώς είχα προγραμματίσει να επιστρέψω από την Κορινθία στην Αθήνα, υπήρξα και γω θύμα αυτού του απίστευτου μποτιλιαρίσματος που συνέβη στην εθνική οδό Κορίνθου - Αθηνών. Για το λόγο αυτό, δε μπόρεσα να δημοσιεύσω απογευματινό σχόλιο.

 

Σήμερα το πρωί, η αγορά άνοιξε πτωτικά, όπως άλλωστε αναμενόταν μετά το χθεσινό αρνητικό κλείσιμο των αμερικανικών αγορών.

Όπως γίνεται σε παρόμοιες περιπτώσεις αρνητικών φάσεων, “φούντωσαν” τα αρνητικά σχόλια και οι αρνητικές προβλέψεις για την εξέλιξη των αγορών, τόσο στα διεθνή, όσο και στα ελληνικά ΜΜΕ.

 

Θέλω να σχολιάσω μερικά από τα δημοσιεύματα που “αλίευσα” χθες, περιμένοντας να ανοίξει η εθνική οδός.

 

α) “BofA: Όλοι οι δρόμοι οδηγούν σε sell-off – Έρχεται βουτιά 20% στις ευρωπαϊκές μετοχές” - δείτε εδώ.

Για να είμαι ειλικρινής, διαβάζοντας το άρθρο, δεν κατάλαβα και πολλά και κυρίως δεν κατάλαβα το πώς όλοι αυτοί οι συσχετισμοί που περιγράφονται, θα καταλήξουν σε μία “βουτιά” των ευρωπαϊκών μετοχών, κατά 20%.

Όμως, από την άλλη πλευρά, στη ζωή μου, έχω διαβάσει εκατοντάδες ή και χιλιάδες τέτοια άρθρα. Τα οποία, αφού αναλύσουν -με τον τρόπο τους- τη δική τους οπτική των πραγμάτων, αποφεύγουν να πουν ξεκάθαρα “τί να κάνω”.

Δε ξέρω πόση αλήθεια μπορούν να περιέχουν άρθρα όπως αυτό. Ξέρω ότι, σε εποχές που τα πράγματα στις αγορές είναι πτωτικά, κάνουν την εμφάνισή τους όλο και περισσότερο. Τα ΜΜΕ, αρέσκονται να τα προβάλουν, αφού έτσι πετυχαίνουν περισσότερα “κλικς”, άσχετο αν και οι ίδιοι οι αρχισυντάκτες δεν καταλαβαίνουν τί ακριβώς θέλουν να πουν και άσχετα αν αύριο, θα βάλουν κάτι εντελώς αντίθετο.

β) “Άμυνα και underweight θέσεις στις μετοχές συστήνει η JP Morgan – Η ευκαιρία στις αναδυόμενες αγορές και την Ελλάδα” - δείτε εδώ.

Η JP Morgan, τουλάχιστον είναι συνεπής στις θέσεις της. Εδώ και δύο χρόνια -από την έναρξη της περιπέτειας του πληθωρισμού- ομιλεί για μία επερχόμενη μεγάλη ύφεση και για καταστροφή των χρηματιστηριακών αγορών. Το σενάριο αυτό δε της βγαίνει, όμως επιμένει.

Εμείς όμως, θα πρέπει να κατανοήσουμε ότι, τέτοιες μελέτες, αποτελούν απόπειρες, των τμημάτων ανάλυσης των μεγάλων αυτών οίκων, για τη διάγνωση της κατάστασης της διεθνούς οικονομίας. Και αναφέρονται σε ένα απώτερο και -συχνά- αδιευκρίνιστο μέλλον.

 

Άποψή μου είναι ότι θα πρέπει να διαβάζουμε αυτές τις μελέτες και απλά να τις έχουμε  υπόψη, χωρίς κατ’ ανάγκη να τους δίνουμε μεγάλη σημασία. Εκτιμώ ότι, αν κάποιος επηρεάζεται σημαντικά από τα όσα διαβάζει στο διαδίκτυο, άσχετα του ποιός τα υπογράφει, θα καταλήξει να μην ασχολείται με τα χρηματιστήρια, αφού ποτέ δεν θα υπάρχει μία ξεκάθαρη “κοινή συνισταμένη” για το τί προβλέπεται να συμβεί.

 

Είναι τα όσα συμβαίνουν σήμερα στις αγορές, η αρχή μιας πτώσης;

Εκτίμησή μου -την οποία αναφέρω αρκετές μέρες τώρα- είναι ότι, δεν πρόκειται για την αρχή μιας πτώσης.

Σε προηγούμενα άρθρα μου, αναφέρω ότι, εκτιμώ πως πρόκειται για μία φυσιολογική υποχώρηση, μια μικρή διόρθωση, μετά από μία μεγάλη άνοδο των τιμών, με την ευκαιρία (συγκυρία) των διεθνών ανησυχιών.

Δε μπορώ να φανταστώ ότι, αιφνιδίως, όλοι μας, ξεχάσαμε ή απορρίπτουμε πλέον, τα όσα γράφαμε (εμείς) και διαβάζατε (εσείς) για τα αίτια που ωθούν τις τιμές των μετοχών και τους δείκτες προς τα πάνω. Όχι, τίποτα απ’ όλα τα θετικά που αναφέραμε δεν έχει ακυρωθεί. Όλα, εξακολουθούν να ισχύουν και η χώρα κινείται σε μία θετική οικονομική τροχιά που οδηγεί σε αυξημένα επίπεδα τα επιχειρηματικά κέρδη.

 

Συνεπώς, εξακολουθούμε να κινούμαστε πάνω σ’ αυτή τη γραμμή.

 

Και αν κάνουμε λάθος; Ή, εάν τελικά από κάπου έρθει η “καταιγίδα”;

Στην περίπτωση αυτή, χρησιμοποιούμε το σύστημα που ακολουθούμε -εμείς επιλέγουμε το “απόλυτο σύστημα”.

 

Αν έρθει η “καταιγίδα” και τελικά η αγορά υποχωρήσει τόσο πολύ, ώστε να φτάσει στις 1094 μονάδες (σημείο από το οποίο περνάει σήμερα η καμπύλη του ΚΜΟ-200 η οποία -ας σημειωθεί- ανεβαίνει με ρυθμό 2,3 μονάδων την ημέρα), θα ρευστοποιήσουμε.

“Και θα χάσουμε όλα αυτά τα κέρδη, από τις 1.285 μονάδες που βρίσκεται σήμερα ο ΓΔ”; θα ρωτήσει κάποιος.

Ναι, θα τα χάσουμε. Όμως, θα έχουμε κερδίσει τα κέρδη από τις 900 μονάδες, σημείο που μπήκαμε στην αγορά το περασμένο φθινόπωρο, δηλαδή θα έχουμε κερδίσει ένα 23%, σε τιμές Γενικού Δείκτη. Και κυρίως, θα έχουμε περισώσει και αυξήσει το κεφάλαιό μας και την ψυχολογία μας και θα έχουμε κεφάλαιο (και ψυχολογία) για τον “επόμενο γύρο” της αγοράς.

 

Η άλλη επιλογή είναι να βγούμε τώρα, όπως αφήνουν να εννοηθεί η Bank of America και η JP Morgan, ή και οι δεκάδες αναλυτές που γράφουν στα (ελληνικά) ΜΜΕ, να ξαναμπούμε σε κάποια φάση αργότερα (πιο ψηλά ή πιο χαμηλά, δε το γράφουν), να ξαναβγούμε, να ξαναμπούμε και να ξαναβγούμε κάθε φορά που κάποιος το εμπνέεται και στο τέλος, εάν έχουμε περισώσει κάτι από το κεφάλαιό μας, θα έχουμε χάσει το μυαλό και την ψυχολογία μας.

 

Συμπερασματικά,

Η αγορά συνεχίζει να διέρχεται μια δύσκολη στιγμή.

Στις 11/8 και στις 14/8 ο ΓΔ κατέγραψε νέο χαμηλό 20 ημερών, σε τιμές κλεισίματος. Σε μία (γρήγορη) μελέτη που έκανα σε προηγούμενες περιπτώσεις εμφάνισης χαμηλού 20 ημερών, σε φάσεις που το “σύστημα” βρισκόταν “εντός αγοράς”, δεν οδηγήθηκα σε κάποιο συμπέρασμα ότι, το “χαμηλό 20 ημερών” είναι πρόδρομος ενός σήματος εξόδου -όπως αντίστοιχα και το “υψηλό 20 ημερών” είναι κατ’ ανάγκη πρόδρομος ενός σήματος εισόδου.

Το ενδοημερήσιο χαμηλό αυτής της περιόδου είναι οι 1264,22 μονάδες (σημειώθηκε την 14/8/2023). Σήμερα, μπορεί να σημειωθεί νέο. Αυτό θα είναι αρνητικό. Όμως, δε θα είναι “καταδικαστικό” για την αγορά.

Το κρίσιμο σημείο είναι το -10,0% από το υψηλό της 27/7/2023 (1345,63 μονάδες), ή οι 1211,07 μονάδες. Αν επιτευχθεί εκείνο το σημείο, όντως θα υπάρξει ένα πρόβλημα στην αγορά, αφού αρκετά κεφάλαια θα “βγουν”.

Από την πλευρά μας, θα ακολουθήσουμε ενδεχόμενο σήμα το “απόλυτου συστήματος”. Αν υπάρξει τέτοιο, θα εμφανιστεί περί τις 1.130 με 1.140 μονάδες. Εκτίμησή μας είναι ότι δεν θα υπάρξει.

Με βάση το μέχρι τώρα τζίρο συναλλαγών (€ 25 εκατομμύρια στις 12:55 μμ), για το σύνολο της μέρας, μπορεί να προσεγγίσει τα € 70 εκατομμύρια, μέγεθος που, αν επιτευχθεί, θα είναι χαμηλό.

 

Θα υπάρξει σύντομο σχόλιο, μετά το κλείσιμο της αγοράς, γύρω στις 7:00 μμ.

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text