Αρχική | Χρηματιστήριο | Διεθνείς Αγορές | Πώς οι διοικήσεις των private equity απομυζούν τις εταιρείες τους

Πώς οι διοικήσεις των private equity απομυζούν τις εταιρείες τους

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Πώς οι διοικήσεις των private equity απομυζούν τις εταιρείες τους

Κολοσσοί του κλάδου των ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων (private equity) πλήρωσαν πάνω από 900 εκατ. δολάρια στους ιδρυτές τους, στο πλαίσιο φορολογικών συμφωνιών, μετά τη δημόσια εγγραφή τους. Πρόκειται για τις Apollo Global Management και Carlyle Group, εις βάρος των οποίων ασκήθηκαν αγωγές από επενδυτές και έτσι μπαίνουν στο μικροσκόπιο των δικαστικών Αρχών, αποκάλυψε η Wall Street Journal.

Οι tax receivable agreements (TRAs) είναι φορολογικές συμφωνίες που λαμβάνουν χώρα όταν μια εταιρεία προχωρεί στη δημόσια εγγραφή της (ΙΡΟ). Μια TRA είναι, ουσιαστικά, ένα συμβόλαιο ανάμεσα στους ιδιοκτήτες πριν από την εισαγωγή μιας εταιρείας στο χρηματιστήριο.

Συνήθως η εταιρεία συμφωνεί στην παραχώρηση ορισμένων φορολογικών οφειλών στο παλαιό ιδιοκτησιακό καθεστώς. Οι ιδρυτές, ιδιοκτήτες και αρχικοί χρηματοδότες πωλούν τα μερίδια τους μετά τη δημόσια εγγραφή της εταιρείας. Αυτά τα φορολογικά οφέλη μπορεί να προκύπτουν από εκπτώσεις που απορρέουν π.χ. από την προς τα κάτω αναθεώρηση πάγιων στοιχείων του ενεργητικού, καθαρές λειτουργικές ζημίες ή την απόσβεση άυλων περιουσιακών στοιχείων, όπως είναι η φήμη και η πελατεία, σύμφωνα με ανάλυση του περιοδικού Forbes.

Η Wall Street Journal τονίζει πως είναι χρήματα που πληρώνονται για το τίποτα στις περιπτώσεις των συγκεκριμένων εισηγμένων εταιρειών. Οι επενδυτές των Apollo Global Management και Carlyle Group έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη, υποστηρίζοντας πως στην πραγματικότητα δεν υπήρχαν φορολογικά οφέλη για να κατανεμηθούν από την αναδιάρθρωση των εταιρειών.

Η αμερικανική εφημερίδα αναφέρεται σε αγωγή που ασκήθηκε από τους επενδυτές της Apollo για την καταβολή 570 εκατ. δολαρίων τους ιδρυτές της, Λίον Μπλακ και Τζος Χάρις, στον νυν διευθύνοντα σύμβουλο, Μαρκ Ρόουαν, και άλλα στελέχη. Παρομοίως, η Carlyle δεσμεύτηκε με την πληρωμή 344 εκατ. δολαρίων σε εσωτερικούς παράγοντες, αναφέρει η Wall Street Journal. Στην περίπτωση της Apollo, η διοίκηση είχε συμφωνήσει στην παραχώρηση του 85% των φορολογικών οφελών στους ιδρυτές, τονίζοντας πως η απόφαση ελήφθη από επιτροπή ανεξάρτητων διευθυντικών στελεχών.

Οι πιθανότητες να δικαιωθούν ενισχύθηκαν έπειτα από δικαστική απόφαση υπέρ των επενδυτών της GoDaddy. Αν και η εταιρεία υπέστη απώλειες κατά τη δημόσια εγγραφή της και είχε χαμηλές φορολογικές υποχρεώσεις, το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας έδωσε το «πράσινο φως» σε μια συμφωνία για την πληρωμή του ιδρυτή και των συνεταίρων του, συμπεριλαμβανομένης της πολυεθνικής επενδυτικής εταιρείας KKR (Kohlberg Kravis Roberts). Ειδήμονες υποστηρίζουν πως η υπόθεση αυτή θα αποτελέσει σημείο αναφοράς ως δικαστικό προηγούμενο.

Αναλυτικά, η GoDaddy, μια εταιρεία φιλοξενίας ιστοτόπων (web hosting company), προχώρησε στη δημόσια εγγραφή της, με στόχο την εξασφάλιση φορολογικών οφειλών της τάξης του ενός δισ. δολαρίων. Όμως η εισαγωγή της GoDaddy στο χρηματιστήριο δεν ήταν επιτυχής και έτσι οι φορολογικές υποχρεώσεις της ήταν χαμηλές. Το 2020, ωστόσο, το διοικητικό συμβούλιο αποφάσισε να αποστείλει 850 εκατ. δολάρια στους ιδρυτές και τους χρηματοδότες της προ δημόσιας εγγραφής, συμπεριλαμβανομένης της KKR. Αφού οι επενδυτές άσκησαν αγωγή, το δικαστήριο του Ντελαγουέρ τους δικαίωσε και απέκρουσε το αίτημα της GoDaddy να απορριφθεί η υπόθεση.

Πηγή: www.powergame.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text