Αρχική | Χ&Α | Άρθρα - Θέσεις | Κινδυνεύει η τρέχουσα ανοδική φάση της χρηματιστηριακής αγοράς;

Κινδυνεύει η τρέχουσα ανοδική φάση της χρηματιστηριακής αγοράς;

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Κινδυνεύει η τρέχουσα ανοδική φάση της χρηματιστηριακής αγοράς;

Οι πρόσφατες διακυμάνσεις του Γενικού Δείκτη προκαλούν πολλά ερωτηματικά στους επενδυτές, οι οποίοι βλέπουν τις τιμές να απομακρύνονται από τα υψηλά επίπεδα του Ιουλίου.

 

Με το άρθρο αυτό, θέλουμε απλά να υπενθυμίσουμε ορισμένες έννοιες που αφορούν στην κίνηση της αγοράς, αλλά και να ξαναδούμε, μερικές από τις “μεγάλες” κινήσεις της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς, στο παρελθόν.

 

Πολλές φορές στο παρελθόν, έχουμε αναφερθεί στις έννοιες των μακροχρόνιων ανοδικών και πτωτικών φάσεων μιας αγοράς (bull και bear markets), καθώς και στην έννοια της διόρθωσης.

 

Πολύ σύντομα, επαναλαμβάνουμε ότι, μία ανοδική αγορά σημειώνεται, όταν ο δείκτης (ή η μετοχή) ανέβει 20% ή περισσότερο από το προηγούμενο χαμηλό και πτωτική αγορά σημειώνεται, όταν ο δείκτης ή η μετοχή υποχωρήσουν περισσότερο από 20% από το προηγούμενο υψηλό.

 

Με βάση αυτόν τον (διεθνώς αποδεκτό) ορισμό, η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, βρίσκεται σε ανοδική φάση, από την 16/3/2020, δηλαδή, την ημέρα της χαμηλότερης τιμής που σημειώθηκε κατά την κρίση του Covid (ως ημερομηνία έναρξης μιας ανοδικής ή πτωτικής αγοράς, λαμβάνουμε την ημερομηνία του προηγούμενου χαμηλού ή υψηλού, αντίστοιχα).

 

Δείτε τις ανοδικές και τις πτωτικές φάσεις (δηλαδή τις ανοδικές και πτωτικές αγορές), του Γενικού Δείκτη, από το 1988 (το έτος που καθιερώθηκε ο ΓΔ), έως και σήμερα:

 

Δείτε το διάγραμμα σε ιστοσελίδα (εδώ)



Δείτε τις φάσεις αυτές, σε πίνακα με τιμές και στατιστικά στοιχεία.

Αν συνδυάσουμε τα παραπάνω, με συγκεκριμένα ιστορικά στοιχεία τα οποία μπορούμε (τουλάχιστον οι περισσότεροι που ίσως ζήσαμε τις εποχές αυτές) να ανακαλέσουμε στη μνήμη μας, θα διαπιστώσουμε ότι, κάθε μία (ιδίως από τις μεγάλες) πτωτικές φάσεις της χρηματιστηριακής αγοράς, προκλήθηκε από συγκεκριμένα πολύ αρνητικά οικονομικά γεγονότα, ή ήταν η κατάληξη κάποιων πολύ μεγάλων ανόδων που προηγήθηκαν.

 

Προσπαθώντας να σχεδιάσουμε την επενδυτική μας στρατηγική (δηλαδή τις κινήσεις μας και την παραμονή μας ή όχι στην αγορά), μπροστά σ’ αυτή την αρκετά αρνητική φάση της αγοράς, θα πρέπει να αναρωτηθούμε: α) Υπήρξε ή εκτιμούμε ότι θα υπάρξει κάποιο πολύ σημαντικό αρνητικό γεγονός για την ελληνική οικονομία; Νιώθουμε ότι κάτι πολύ κακό πρόκειται να συμβεί; β) Έχουν ανέβει τόσο πολύ οι τιμές των μετοχών, ώστε να είναι αδικαιολόγητα υψηλές και ότι, η φυσική τους κατάληξη είναι η υποχώρησή τους;

 

Κατά τη διάρκεια μιας ανοδικής αγοράς (το αντίστροφο συμβαίνει κατά τη διάρκεια μιας πτωτικής αγοράς), πάντα υπάρχουν οι φάσεις “διόρθωσης”. Ως διόρθωση ορίζουμε την περίοδο εκείνη όπου ο Γενικός Δείκτης (ή ο οποιοσδήποτε δείκτης ή τιμή μιας μετοχής) υποχωρεί, από το υψηλό του, κατά 10%. Όταν ο δείκτης υποχωρήσει κατά 10%, τότε λέμε ότι, η αγορά εισήλθε σε “φάση διόρθωσης” (και αν η υποχώρηση φτάσει και ξεπεράσει το -20%, τότε η αγορά γίνεται πτωτική (bear market), όπως εξηγήσαμε παραπάνω).

 

Στην παρούσα ανοδική φάση, ο Γενικός Δείκτης πέτυχε την υψηλότερη τιμή του στις 25/7/2023, στις 1.345,95. Για να θεωρήσουμε ότι έχει βρεθεί σε φάση διόρθωσης, θα πρέπει να υποχωρήσει κάτω από τις 1.211,36 μονάδες (-10% από την ανώτατη τιμή του). Και για να θεωρήσουμε ότι βρέθηκε σε φάση πτώσης (bear market), θα πρέπει να υποχωρήσει κάτω από τις 1.076,76 μονάδες.

 

Όπως αναφέραμε, το να βρεθεί ένας δείκτης (ή η τιμή μιας μετοχής) σε φάση διόρθωσης, κατά τη διάρκεια μιας ανοδικής φάσης, είναι κάτι συνηθισμένο. Ήδη, στο Γενικό Δείκτη, από την ημέρα που ξεκίνησε η παρούσα ανοδική φάση της αγοράς, έχουν υπάρξει 5 διορθώσεις (δείτε τες, με κόκκινο χρώμα, στο παρακάτω διάγραμμα).

Δείτε το διάγραμμα σε ιστοσελίδα (εδώ)

Οι διορθώσεις αυτές ήταν άσχημες και προκάλεσαν πρόσκαιρες μειώσεις στις αποτιμήσεις του χαρτοφυλακίου μας, όμως, δεν κατέστρεψαν την ανοδική αγορά.

 

Το ζητούμενο, στην επενδυτική στρατηγική που θέλει να ακολουθήσει ο κάθε ένας μας, είναι το πώς εκτιμά το μέλλον. Και με απλά λόγια, πώς εκτιμά την πορεία της ελληνικής οικονομίας και των επειρηματικών κερδών: Εισέρχονται σε μία αρνητική φάση, ή οι προοπτικές είναι καλές και καλύτερες απ’ ότι στο παρελθόν;

 

Ο κάθε ένας δίνει τη δική του απάντηση, αφού είναι ο ίδιος υπεύθυνος για την εξέλιξη του χαρτοφυλακίου του. Εμείς, σε σειρά άρθρων μας, εδώ και χρόνια, έχουμε εκφράσει τη δική μας. Και για το λόγο αυτό, επιλέγουμε να παραμείνουμε εντός της αγοράς.

 

Γιάννης Σιάτρας


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text