Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έχει εμπλακεί σε deals που μπορεί να καταδικάσουν το μέλλον της – Μπορεί να υποστεί ζημία σχεδόν 1 δισεκ.

Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έχει εμπλακεί σε deals που μπορεί να καταδικάσουν το μέλλον της – Μπορεί να υποστεί ζημία σχεδόν 1 δισεκ.

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έχει εμπλακεί σε deals που μπορεί να καταδικάσουν το μέλλον της – Μπορεί να υποστεί ζημία σχεδόν 1 δισεκ.

Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ του επιχειρηματία Γιώργου Περιστέρη για την Παραχώρηση της Εγνατίας Οδού μαζί με συνεργάτη θα δώσει 1,5 δισεκ. και για την Παραχώρηση της Αττικής Οδού 3,27 δισεκ. σχεδόν 5 δισεκ. ευρώ.

Κανείς δεν έχει αναλύσει έως τώρα, εάν οι προσφορές που υπέβαλλε η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ είναι δυνητικά κερδοφόρες ή δυνητικά ζημιογόνες…

Υπολογίζεται ότι η ζημιά από την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ θα υποστεί ζημιά έως 300 εκατ και από την Παραχώρηση της Αττικής Οδού ζημιά έως 700 εκατ σχεδόν 1 δισεκ αθροιστικά.

Στελέχη της αγοράς που μίλησαν στο bankingnews ανέφεραν τα εξής «Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με υποσχετικές ότι θα πουλήσει την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή κατασκεύασε πλασματικές χρηματιστηριακές αποτιμήσεις ενώ στις παραχωρήσεις που πλειοδότησε… θα προκύψουν εκρηκτικές ζημιές»

Το αντεπιχείρημα που προβάλλεται είναι ότι η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ δεν έχει αυτοκτονικές τάσεις και προφανώς έχουν αναλύσει την σχέση τιμήματος μελλοντικών εσόδων για να καταλήξουν ότι τα 3,27 δισεκ. είναι συμφέρουσα προσφορά.

Όμως…

Δύο εταιρίες που συμμετείχαν στην διαγωνιστική διαδικασία της Αττικής Οδού δίνουν δύο όχι ταυτόσημες προσεγγίσεις…

Η μια εταιρία αναφέρει ότι με βάση τα μοντέλα ανάλυσης των μελλοντικών ταμειακών ροών, της απόδοσης του έργου και της εισπραξιμότητας από την κίνηση των εισιτηρίων, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ θα υποστεί ζημιά πάνω από 600 εκατ ευρώ.

Η άλλη εταιρία που επίσης συμμετείχε στην διαγωνιστική διαδικασία θέτει σε δεύτερη μοίρα την ζημιά και εστιάζει στο πως θα βρει η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ 3,27 δισεκ. ευρώ, θεωρώντας ότι ακόμη και εάν πωλήσει την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή θα συνεχίσει να έχει έλλειμμα…

Τα βασικά ερωτήματα

Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ δηλώνει ότι μπορεί να βρει τα 3,27 δισεκ.

Ωστόσο ακόμη δεν έχει αποκαλύψει το πώς…

Η στάση της εταιρίας την θεωρούμε ως μη επαγγελματική καθώς σε ένα τέτοιο μείζονος σημασία ζήτημα, η διοίκηση Περιστέρη θα έπρεπε να έχει απαντήσει στα δύο βασικά ερωτήματα της αγοράς

1)Που θα βρει την χρηματοδότηση μια υπερδανεισμένη εταιρία

2)Εάν οι προσφορές που έχει υποβάλλει σε Εγνατία και στην Αττική Οδό είναι οικονομικά συμφέρουσες για τους μετόχους…

Οι ελληνικές τράπεζες δηλώνουν ότι δεν θα χρηματοδοτήσουν την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ άπαξ και είναι υπερδανεισμένη σε όλους τους τομείς.

Είχαν υποβάλλει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο χρηματοδότησης για την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή αλλά έχει εξελιχθεί σε άπειρη παράταση…

Τα ερωτήματα είναι πολλά και όσο η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ δεν απαντάει σε αυτά τα ερωτήματα η μετοχή της δεν θα διαφοροποιηθεί και θα συνεχίσει να αμφισβητείται το επιχειρηματικό της πλάνο…

Ότι δεν έχουν αποκαλυφθεί σημαντικές πτυχές του deal μόνο προβληματισμό προκαλεί το όλο σκηνικό….

Υποσημείωση

Ακόμη και εάν πωλήσει την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή δεν επιλύει όλα τα προβλήματα της η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ αλλά συν τοις άλλοις μόνο στην Ελλάδα θα έχει συμβεί το αξιοθαύμαστο… πλειοδοσία σε έργο και τα λεφτά στο μέλλον και θα δούμε πως θα βρεθούν.

 

Πηγή: bankingnews.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text