Η σημερινή άνοδος, σήμανε τη λήξη του “συναγερμού” στο Χρηματιστήριο
Όταν είχε ξεκινήσει η ήπια διόρθωση αυτών των ημερών (επαναλαμβάνουμε ότι, καθώς η πτώση δεν ξεπέρασε το -10%, επισήμως, δε μπορεί να θεωρηθεί ως “διόρθωση”, είχαμε αναφέρει πως, ό,τι και αν συνέβαινε με την αξιολόγηση της χώρας (τότε ακόμη δε γνωρίζαμε το ζήτημα των πλημμυρών), δεν θα επρόκειτο για ένα “κύριο” γεγονός, δηλαδή απ’ αυτά που μεταβάλλουν τις μακροχρόνιες τάσεις των αγορών, αλλά θα ήταν ένα αρκετά σημαντικό “δευτερεύον” γεγονός, απ’ αυτά που επιδρούν μεν σε κάποιο βαθμό, αλλά που δε μεταβάλλουν την τάση και που γρήγορα ξεχνιούνται.
Το ίδιο είχαμε πιθανολογήσει ότι θα ήταν και το ζήτημα των καταστροφών στη Θεσσαλία, χωρίς βέβαια, μ’ αυτό, να θέλουμε να υποβαθμίσουμε το μέγεθος της καταστροφής και της δυστυχίας που έλαχε στους συμπολίτες μας αυτής της περιοχής.
Παράλληλα, δείχνοντας το μακροχρόνιο διάγραμμα (35 ετών - δείτε εδώ) είχαμε αναφέρει, ότι, καμία μεγάλη ή μικρή πτώση της αγοράς, δε ξεκίνησε χωρίς μία σοβαρή οικονομική αιτία και χωρίς να προβλέπεται μία επιδείνωση της οικονομικής δραστηριότητας, είτε στην Ελλάδα, είτε στο διεθνές περιβάλλον.
Και καταλήγαμε, για το πώς είναι δυνατό, σε μία στιγμή που οι μεγάλοι διεθνείς οίκοι, αναβαθμίζουν -μετά από 13 χρόνια- τη χώρα, εμείς να κινούμαστε επενδυτικά με βάση το σκεπτικό ότι, κάτι κακό θα συμβεί στην οικονομία της χώρας;
Ποτέ δεν κρύψαμε ότι, εμείς δεν είμαστε καλοί στο να προβλέπουμε αυτές τις βραχυχρόνιες διακυμάνσεις του -3%, ή του -5%, ή ακόμη και του -9% ή -10% -και κυρίως να στήνουμε “στρατηγικές” εκμετάλλευσής τους. Πιστεύουμε όμως ότι είμαστε καλοί στο να “βλέπουμε” πιο μακριά και να χαράσσουμε επενδυτική πολιτική που, χωρίς άγχος, χωρίς πολύ ρίσκο και χωρίς πολλά μέσα-έξω, να εκμεταλλευόμαστε τις μεγάλες κινήσεις της αγοράς. Όπως αυτή που εξελίσσεται αυτά τα χρόνια.
Άλλωστε, πάντα μας προβλημάτιζε το πώς, ένας απλός επενδυτής -και όχι τα άτομα που επιλέγουν να βρίσκονται όλη τη μέρα πάνω από μία οθόνη- μπορεί να εκμεταλλευτεί αυτές τις μικρές διακυμάνσεις του -3%, ή του -5% ή ακόμη και του -10% και αν, αυτός ο απλός επενδυτής, θα μπορούσε να επιτυγχάνει να εκμεταλλεύεται τις διακυμάνσεις αυτές, με μεγάλο ποσοστό επιτυχίας, ώστε να αξίζει το κόπο, όλο αυτό το άγχος και το ρίσκο.
Το θέμα αυτό το έχουμε συζητήσει πολλές φορές, έχουμε πραγματοποιήσει δεκάδες έρευνες με πάρα πολλά σενάρια και έχουμε καταλήξει ότι, ο απλός επενδυτής, είναι προτιμότερο να μη δοκιμάζει τέτοια ρίσκα και ότι, είναι προτιμότερο γι’ αυτόν, να ακολουθεί μία επενδυτική πολιτική, με λιγότερες και πιο απλές κινήσεις. Άλλωστε, ο “μέσος” συνδρομητής μας, είναι αυτός ο απλός επενδυτής.
Η σημερινή άνοδος, είναι πιθανό να σηματοδότησε τη λήξη αυτής της περιπέτειας. Αυτό θα επιβεβαιωθεί, αν απόψε, η Moody’s αναβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας, έστω κατά μία “βαθμίδα -σημειώνουμε ότι, στην αξιολόγηση της Moody’s είμαστε δύο βαθμίδες κάτω από την “επενδυτική”. Δείτε εδώ.
Ας ξαναδούμε το μακροχρόνιο διάγραμμα. Δείτε εδώ. Εδώ και χρόνια, υποστηρίζουμε ότι, από την περίοδο 2016-2017, έχει ξεκινήσει μία νέα “δομική” μακροχρόνια ανοδική τάση της αγοράς (δείτε εδώ για την έννοια της “δομικής τάσης”). Παράλληλα υποστηρίζουμε ότι βρίσκεται ακόμη στο ξεκίνημά της, ή καλύτερα, μόλις πριν από λίγο άρχισε να γίνεται αντιληπτή και πιστευτή από τους περισσότερους. Το “μικρό επεισόδιο” που ταλαιπώρησε την αγορά, αυτές τις μέρες, σε λίγο καιρό θα ξεχαστεί από τη μνήμη μας και θα χαθεί (ή καλύτερα, θα “πνιγεί”) από το διάγραμμα της μακροχρόνιας πορείας της αγοράς.
Η οικονομία, μόλις μετά βίας αρχίζει να “πιάνει” τα επίπεδα της δεκαετίας του 2000 (το ΑΕΠ, εξακολουθεί να βρίσκεται 13%, κάτω από το επίπεδο του ΑΕΠ του 2007 και μάλιστα, αυτό συμβαίνει σε ονομαστικές τιμές). Οι επενδύσεις, μόλις αρχίζουν να κινούνται. Οι τράπεζες, μόλις στο προηγούμενο εξάμηνο ξαναβρήκαν το βηματισμό τους και λειτουργούν σε ένα “κανονικό” περιβάλλον. Οι ελληνικές επιχειρήσεις, μόλις τώρα αρχίζουν και “κοιτάζουν” πάλι προς τα βαλκάνια. Και εμείς ανησυχούμε για το αν θα πέσει το Χρηματιστήριο; Κάτι τέτοιο, από εσωτερικά αίτια, μάλλον είναι απίθανο να συμβεί.
Εκτιμούμε ότι, ο “συναγερμός” έληξε. Σε λίγο καιρό, όλα αυτά, θα τα έχουμε ξεχάσει.
Σε δημοσιεύσεις μας, την Κυριακή το απόγευμα (στις συνδρομητικές σελίδες), θα εξετάσουμε το σύνολο των αποτελεσμάτων του α’ εξαμήνου, που έχουν δημοσιευθεί μέχρι σήμερα και θα δημοσιεύσουμε τις αναπροσαρμοσμένες -μετά τα αποτελέσματα του 6μήνου- προβλέψεις μας για την κερδοφορία των εταιριών, για το 2023.
Καλό Σαββατοκύριακο να έχετε.

- Το margin. Τα οφέλη και οι (πολλοί και μεγάλοι) κίνδυνοι.
- Η σημερινή άνοδος, σήμανε τη λήξη του “συναγερμού” στο Χρηματιστήριο
- Κινδυνεύει η τρέχουσα ανοδική φάση της χρηματιστηριακής αγοράς;
- Επαναλειτουργία των συνδρομών στις σελίδες της EuroCapital
- Πώς συγκρίνεται η παρούσα άνοδος της χρηματιστηριακής αγοράς, με παλαιότερες ανοδικές φάσεις;
- Η έννοια της “δομικής μακροχρόνιας τάσης”
- Τί είναι και γιατί σήμερα διανύουμε μία “δομική - μακροχρόνια ανοδική τάση της χρηματιστηριακής αγοράς”;
- Απόλυτο σύστημα συναλλαγών - Δελτίο της 29/11/2018
- Απόλυτο σύστημα συναλλαγών - Δελτίο της 28/11/2018
- Απόλυτο σύστημα συναλλαγών - Δελτίο της 27/11/2018
- Απόλυτο σύστημα συναλλαγών - Δελτίο της 26/11/2018
- Πολύφερνη "νύφη" η Eurobank Property Services μετά το deal Eurobank-Grivalia
- Φοροαπαλλαγές 150 εκατ. ευρώ για τον εξοπλισμό εταιρειών
- Ερχονται δάνεια 1 δισ. με εγγύηση δημοσίου για μικρές εταιρείες
- Μεγάλη κινητικότητα στην αγορά online τζόγου
- Ο νόμος που κατέστρεψε το Χρηματιστήριο: Δημόσιες προτάσεις αγοράς μετοχών
- Lockdown και Τουρκία πιέζουν τις Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες – Μεγάλες ζημιές για Σελόντα και Νηρέα
Σχολιάστε το άρθρο