Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Η Ελλάκτωρ χωρίς την Αττική Οδό

Η Ελλάκτωρ χωρίς την Αττική Οδό

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Η Ελλάκτωρ χωρίς την Αττική Οδό

Η απώλεια της Αττικής Οδού δημιουργεί νέα δεδομένα στον όμιλο Ελλάκτωρ, καθώς, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα 6μηνου, οι παραχωρήσεις με αιχμή του δόρατος την Αττική Οδό διαμορφώνουν στην ουσία τα οικονομικά μεγέθη του ομίλου. Από τον τζίρο των 186 εκατ. ευρώ, τα 135 ευρώ προέρχονται από τις παραχωρήσει,ς όπως και τα 85 εκατ. ευρώ EBITDA, επί συνόλου 94 εκατ. ευρώ. Ουσιαστικά σε ένα χρόνο από σήμερα, όταν θα λήξει η τρέχουσα σύμβαση παραχώρησης της Αττικής Οδού, ο όμιλος θα έχει στην κατοχή του την Ηλέκτωρ με δραστηριότητες στο περιβάλλον, τη Reds στα ακίνητα και τις υπόλοιπες παραχωρήσεις -με μειοψηφικά ποσοστά- σε Ολυμπία Οδό, Αυτοκινητόδρομο Αιγαίου και Γέφυρα και πλειοψηφικό στον Μορέα.

-- Ο όμιλος «κάθεται» πάνω σε καθαρή ρευστότητα 180 εκατ ευρώ, η οποία θα ενισχυθεί στο άμεσο μέλλον από τέσσερις κινήσεις: Από την πώληση της Άκτωρ στην Ιntrakat (100 εκατ. ευρώ), από την πώληση του Smart Park στον όμιλο Fourlis (περίπου 70 εκατ. ευρώ), από την αποζημίωση (οριστικός συμβιβασμός) για τη διακοπή της Σύμβασης Παραχώρησης της Υποθαλάσσιας Αρτηρίας Θεσσαλονίκης (85 εκατ. ευρώ) και από την πώληση του υπολοίπου 25% της Άνεμος στη Motor Oil.  Παράλληλα, ο όμιλος θα λάβει μέρισμα έως και το 2025 από την Αττική Οδό (χρήση 2024) και θα μοιραστεί μαζί με την Avax τα διαθέσιμα του δρόμου όταν γίνει εκκαθάριση, που σήμερα είναι πάνω από 150 εκατ. ευρώ.

-- Παραμένει άγνωστο αν  οι Ολλανδοί της Reggeborgh συνεχίσουν το κρεσέντο των πωλήσεων assets του ομίλου ή με τη ρευστότητα που έχουν θα επιδιώξουν την ενδυνάμωση του τομέα των παραχωρήσεων, αλλά και της Reds που έχει προς ανάπτυξη τις Γούρνες στην Κρήτη, το Καμπάς Project και τη Μαρίνα Αλίμου. Εν τω μεταξύ,  οι μέτοχοι αναμένουν κάποια ανταμοιβή από τη διοίκηση, λόγω της υψηλής ρευστότητας, αφού η εταιρεία δεν έχει μοιράσει μέρισμα εδώ και πολλά χρόνια. Προς το παρόν, με απόφαση του ΔΣ στις 14 Σεπτεμβρίου ξεκινά η περίοδος αγοράς ιδίων μετοχών -έως το 10% του ΜΚ- για τους επόμενους 24 μήνες με ανώτατη τιμή αγοράς τα 3 ευρώ.

Πηγή: www.businessdaily.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text