Αρχική | Εταιρίες | Τράπεζες | H κυβέρνηση στηρίζει τον πέμπτο τραπεζικό πυλώνα και τις νέες τράπεζες – Σε 3 χρόνια θα έχουν ενεργητικό 20 δισεκ.

H κυβέρνηση στηρίζει τον πέμπτο τραπεζικό πυλώνα και τις νέες τράπεζες – Σε 3 χρόνια θα έχουν ενεργητικό 20 δισεκ.

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
H κυβέρνηση στηρίζει τον πέμπτο τραπεζικό πυλώνα και τις νέες τράπεζες – Σε 3 χρόνια θα έχουν ενεργητικό 20 δισεκ.

Η κυβέρνηση, όπως δήλωσε και ο πρωθυπουργός στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκη στηρίζει την δημιουργία του πέμπτου τραπεζικού πυλώνα… που αποτελεί τον βασικό στόχο της Thrivest ως βασικού μετόχου των εφοπλιστών Μπάκου, Καυμενάκη και Εξάρχου μέσω της συγχώνευσης Attica bank, Παγκρήτιας και HSBC.

Να σημειωθεί ότι η ειδική αναφορά του πρωθυπουργού στον πέμπτο τραπεζικό πυλώνα αποτελεί και ψήφο εμπιστοσύνης στο εγχείρημα…

Ήδη με τον Ηρακλή 3 θα υποστηριχθεί το σχέδιο δημιουργίας 5ου πόλου με την εξυγίανση να ιεραρχείται ως βασικό προαπαιτούμενο και στο τέλος εκτιμάται ότι η νέα αύξηση κεφαλαίου με αναπτυξιακά χαρακτηριστικά θα είναι 300 εκατ ευρώ στην Attica bank.

Στον Ηρακλή 3 με παρεχόμενες κρατικές εγγυήσεις το ελληνικό δημόσιο θα πάρει το μέγιστο της ζημιάς αφήνοντας περίπου 100 με 150 εκατ στην Attica bank.

H νέα Attica bank υπό την διοίκηση της Ελένης Βρεττού θα διαχειρίζεται μια τράπεζα με ενεργητικό σχεδόν 8 δισεκ. αν και τα καθαρά δάνεια δεν θα ξεπερνούν τα 2 με 2,5 δισεκ. ευρώ.

Όπως έχει αναλυθεί σε εύλογο βάθος χρόνου η Attica bank θα έχει αξία 1 δισεκ. ευρώ.

Με δυναμική η Otpima Bank

Ωστόσο πρέπει να ληφθεί υπόψη και η έλευση στο χρηματιστήριο της Optima Bank που επίσης διαθέτει 2 δισεκ. δάνεια και 3,2 δισεκ. ενεργητικό και σχεδόν 300 εκατ κεφάλαια… με κέρδη σχεδόν 90 εκατ σε ετήσια βάση…

Η Optima Bank με κέρδη 44 εκατ και με αναγωγή 85 με 90 εκατ για το 2023 και σχεδόν 300 εκατ κεφάλαια τι αποτίμηση πρέπει να έχει;

Εάν δεχθούμε ότι η Eurobank έχει αποτίμηση P/BV περίπου 0,78 θα δεχθούμε ως νεοεισαγόμενη τράπεζα τέλη Σεπτεμβρίου 2023 να έχει P/BV 1 δηλαδή 300 εκατ.

Με όρους P/E 300 δια 85 εκατ κινείται στα όρια του 3,5 που είναι φθηνή σε σχέση με τις άλλες τράπεζες...

Να σημειωθεί ότι η Optima Bank έχει πραγματική πιστωτική επέκταση, δίνει πραγματικά δάνεια...

Εάν υποθέσουμε ότι οι άλλες τράπεζες είναι στο 5,5 P/E αυτό σημαίνει αποτίμηση 460 εκατ...

Ωστόσο οτιδήποτε πάνω από τα 300 εκατ χρηματιστηριακή αξία θα θεωρηθεί ακριβή επένδυση.

Η βασική μας ένσταση είναι ότι από τα 44 εκατ κέρδη στο α΄ 6μηνο 2023 – αυτό ισχύει για όλες τις τράπεζες – τα καθαρά έσοδα από τόκους ανέρχονται σε 66 εκατ λόγω Euribor στο 3,85% είναι συγκυριακή κερδοφορία που θα μεταβληθεί… με την πάροδο των τριμήνων.

Τα πραγματικά έντοκα έσοδα δεν είναι προφανώς 66 εκατ στο 6μηνο 2023 αλλά περίπου 40-43 εκατ… αφαιρώντας τον αέρα του Euribor 3 μηνών.

Η τιμή εισαγωγής των μετοχών θα είναι τα 6,9 ευρώ με 7 ευρώ και η αξία σχεδόν 300 εκατ.

Η κεφαλαιοποίηση της Optima Bank θα ανέρχεται στα 300 εκατ. που την θεωρούμε πολύ καλή με καλές προοπτικές…

Σχέδιο ανάπτυξης και από την Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων

Επίσης η Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων αρχίζει να αναπτύσσεται αυξάνοντας το χαρτοφυλάκιο δανείων, σχεδιάζοντας νέα αύξηση κεφαλαίου και εισαγωγή στο χρηματιστήριο…

Το χρονοδιάγραμμα εισαγωγής στο χρηματιστήριο της Τράπεζας Χανίων... τέλος 2024

Η Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων έχει αποφασίσει να αλλάξει και στην επικείμενη τακτική της Γενική Συνέλευση θα θέσει θέμα στους μεριδιούχους την μετατροπή της από Συνεταιριστική τράπεζα σε Ανώνυμη Εταιρία.

Στόχος είναι τα συνεταιριστικά μερίδια να μετατραπούν σε κοινές μετοχές έως το τέλος του 2023.

Α΄ τρίμηνο 2024 αύξηση κεφαλαίου 50 εκατ ευρώ

Στο α΄ τρίμηνο του 2024 η Τράπεζα Χανίων θα υλοποιήσει αύξηση κεφαλαίου 50 εκατ ευρώ.

Αξίζει να αναφερθεί ότι υπάρχουν πέραν των υφιστάμενων μεριδιούχων – μετόχων και νέοι επενδυτές που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον, από Dubai, Λονδίνο αλλά και από την Γερμανία ειδικά ο όμιλος που ειδικεύεται στις συνεταιριστικές τράπεζες.

Ωστόσο στόχος δεν είναι να πουληθεί η τράπεζα αλλά να αυξηθεί η διασπορά μετοχών, η Χανίων θέλει και ξένους μετόχους αλλά με μικρά ποσοστά όχι στρατηγικούς επενδυτές που θα αγοράσουν την τράπεζα.

Με την αύξηση κεφαλαίου θα διαθέτει περίπου 100 εκατ ευρώ κεφάλαια.

Με τα 50 εκατ κεφάλαια στοχεύει να χορηγήσει έως 500 εκατ νέα δάνεια αυξάνοντας τις συνολικές τις χορηγήσεις στο 1 δισεκ. ευρώ.

Έως τέλος του 2024 η εισαγωγή στο ελληνικό χρηματιστήριο

Στόχος της ριζικά αναμορφωμένης τράπεζας είναι να εισαχθεί στο ελληνικό χρηματιστήριο έως το τέλος του 2024 αντλώντας επιπλέον από 25 έως 50 εκατ

Αξίζει να αναφερθεί ότι η Παγκρήτια θα ενταχθεί στο χρηματιστήριο αυτομάτως δια της απορρόφησης της από την Attica bank, ενώ έως το τέλος του 2023 θα έχει ενταχθεί στο ελληνικό χρηματιστήριο και η Optima bank.

Θα υπάρχουν 7 εισηγμένες στο ελληνικό χρηματιστήριο εμπορικές τράπεζες, Εθνική, Eurobank, Alpha bank και Πειραιώς από τις συστημικές και από τις μη συστημικές, Attica bank, Optima Bank και Χανίων.

Το πλάνο μείωσης των NPEs

Τα NPEs αντιστοιχούν στο 44% των δανείων και η Χανίων έχει αποφασίσει να μην προβεί σε τιτλοποιήσεις ή πωλήσεις αλλά να μειώσει τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα με ίδια μέσα, ενεργητική διαχείριση και με αύξηση των δανείων.

Όταν αυξάνονται τα νέα δάνεια και δεν προστίθενται νέα NPEs το NPEs ratiο o δείκτης μειώνεται, να σημειωθεί ότι διατηρεί και πάνω από 90 εκατ σωρευμένες προβλέψεις.

Σε 3 χρόνια θα έχει μειώσει τα NPEs σε μονοψήφιο ποσοστό

Συμπέρασμα

Τα έσοδα που παράγει σήμερα η Χανίων δεν καταλήγουν στους 27.000 μεριδιούχους – δεν μπορεί να δοθεί και από τον νόμο μέρισμα – αλλά καλύπτουν τα NPEs με προβλέψεις.

Η στρατηγική αλλάζει, η Χανίων εξελίσσεται και από Συνεταιριστική Τράπεζα θα βρεθεί στο Ελληνικό Χρηματιστήριο.

Αν και είναι πολύ νωρίς να μιλάμε για αποτιμήσεις θα μπορούσε να εισέλθει στην χρηματιστηριακή αγορά με αποτίμηση εύρους 100 με 120 εκατ ευρώ…. οι 27.000 μεριδιούχοι μπορούν να προσβλέπουν σε υπεραξίες.

Επίσης η Χανίων διαθέτει οργανωμένη εταιρία Ακινήτων που θα ενταχθεί στο χρηματιστήριο αλλά και ισχυρές συμμετοχές σε βιομηχανίες προφανώς όλα αυτά θα αποτιμηθούν μαζί με τις επιδόσεις της τράπεζας σε κέρδη και διαχείριση NPEs.

Φαίνεται ότι υπάρχει μέλλον στην Τράπεζα Χανίων.

Κάτι αλλάζει στις μη συστημικές τράπεζες

Το άθροισμα αυτών των 3 προσπαθειών μπορεί να δημιουργήσει μια νέα κατηγορία τραπεζών που σε 3 χρόνια θα έχουν 20 δισεκ. ενεργητικό, θα διαθέτουν 1,3 δισεκ. κεφάλαια και χρηματιστηριακή αξία πάνω από 1,5 δισεκ. ευρώ…

Ο πέμπτος τραπεζικός πυλώνας υπό την Attica bank αλλά και η ενεργοποίηση ιδιωτικών τραπεζών όπως η Optima bank θα βελτιώσει το πεδίο του ανταγωνισμού…

Πηγή: www.bankingnews.gr

 

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text