Νέο σφυροκόπημα της αγοράς - Τίθενται ερωτηματικά για την αντοχή του δείκτη του "απόλυτου συστήματος"
Νέο “σφυροκόπημα” στην αγορά, μέσα σε ένα “δύσκολο” πολιτικό κλίμα, μέσα σε μία οικονομία που αυτό το καιρό κυριαρχείται από νέα μέτρα και κυβερνητικές αποφάσεις, αλλά και χαμηλή ορατότητα σχετικά με το μέγεθος των ζημιών από τις φυσικές καταστροφές, μία αβεβαιότητα για την εξέλιξη των επιτοκίων, αλλά και αρνητικές εκτιμήσεις για την πορεία αρκετών μεγάλων οικονομιών.
Η αγορά απέφυγε να σχηματίσει νέο χαμηλό κλείσιμο περιόδου (ως χαμηλό, παραμένει το κλείσιμο της 13/9/2023, στις 1225,25 μονάδες, αλλά και να βρεθεί σε περιβάλλον “διόρθωσης” (κάτω από τις 1.211,36 μονάδες, δηλαδή, -10%, κάτω από το υψηλό της 25/7/2023, στις 1345,95 μονάδες).
Δεν είναι βέβαιο ότι, θα τα αποφύγει και στις επόμενες συνεδριάσεις.
Μετά και τη δεύτερη αναβάθμιση από τη Moody’s, πιστέψαμε ότι, το σενάριο της υποχώρησης θα μπορούσε να αποφευχθεί. Όμως, μετά και τη σημερινή πτώση, εκφράζουμε επιφυλάξεις.
Η καμπύλη του ΚΜΟ-200 βρίσκεται στις 1137,77 μονάδες, δηλαδή, βρίσκεται κατά 7,3% υψηλότερα από το Γενικό Δείκτη (δείτε εδώ).
Δείτε το διάγραμμα του Γενικού Δείκτη και του ΚΜΟ-200, κατά τις τελευταίες 52 εβδομάδες, εδώ.
Δύσκολα θα μπορούσαμε να φανταστούμε ότι, σήμερα θα συζητούσαμε για το εάν η καμπύλη του “απόλυτου συστήματος” θα αντέξει από μια πιθανή υποχώρηση της αγοράς, όμως σήμερα, δυστυχώς, τίθεται και τέτοιο θέμα.
Καθώς η καμπύλη του ΚΜΟ-200 εξακολουθεί να ανεβαίνει με ρυθμό ανάμεσα στις 1,5 και 1,7 μονάδες ημερησίως, εκτιμάται ότι, σε 10 συνεδριάσεις, θα βρίσκεται στις 1153 με 1154 μονάδες.
Η προσωπική μας άποψη είναι ότι ο Γενικός Δείκτης θα αντέξει και σταδιακά θα μπορέσει να προβάλει αντιστάσεις. Σε κάθε περίπτωση όμως, εάν δεν αντέξει, θα ακολουθήσουμε το σήμα του “απόλυτου συστήματος”.
Τράπεζες
Από το πουθενά, ο κ. Χατζηδάκης ανακοίνωσε σήμερα ότι, “Προκειμένου να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός στον κλάδο, ώστε να επιτευχθούν καλύτεροι όροι δανεισμού για ιδιώτες και επιχειρήσεις, αναμένεται να διευρυνθεί το πλαίσιο αδειοδότησης. Εκτός από τις κατηγορίες δανείων που έχουν προβλεφθεί, εξετάζεται περαιτέρω διεύρυνση για πρόσθετες κατηγορίες δανείων, όπως τα στεγαστικά δάνεια”. Δηλαδή, θα γίνεται χορήγηση δανείων και από μη τραπεζικά ιδρύματα.
Μετά απ’ αυτό, ανέμενε κάποιος να μην καταρρεύσει ο τραπεζικός δείκτης, αλλά και ολόκληρη η αγορά;
Δε γνωρίζουμε τί ακριβώς έχει στο νου της η Κυβέρνηση, ή για πότε προγραμματίζει όλες αυτές τις αλλαγές. Όμως, για όσους αντιδρούμε στις εξελίξεις, θα πρέπει να αποδεχτούμε ότι, ο φιλελευθερισμός, δεν είναι αλά καρτ, αλλά κινείται σε πολλούς τομείς και θίγει πολλά συμφέροντα.
Προσωπικά, δε νομίζω ότι αυτά που σχεδιάζονται, θα αλλάξουν πολύ το τραπεζικό σύστημα, ώστε να ρίξουν τις συστημικές τράπεζες “έξω”.
Βεβαίως, ενδεχομένως, αρνητικό ρόλο έπαιξε και μία είδηση από το Reuters, για αύξηση των υποχρεωτικών διαθεσίμων των τραπεζών, κάτι που θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στα κέρδη τους (δείτε εδώ).
Τιμές στόχοι
Είδατε πώς “εξαφανίστηκαν” από το προσκήνιο, οι τιμές στόχοι που τόσο συχνά - πυκνά δημοσιεύονταν μέχρι πριν από μερικές εβδομάδες;
Το έχουμε γράψει πολλές φορές. Ο μηχανισμός των “τιμών - στόχων” παίζει ένα συγκεκριμένο ρόλο στην αγορά -τον έχουμε αναλύσει πολλές φορές- και τον οποίο θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας.
ΑΛΜΥ
Διάβασα σήμερα στον Τύπο, μερικά πολύ καυστικά -έως και ειρωνικά- σχόλια για τη συνέντευξη του κ. Γ. Μυλωνά, για το θέμα των servicers. Δείτε τη συνέντευξη (δημοσιεύτηκε το Σάββατο) εδώ.
Είναι αλήθεια ότι, δε γνωρίζω εάν η συγκεκριμένη συνέντευξη έκανε καλό ή κακό στη μετοχή. Εκτιμώ ότι, μάλλον έκανε κακό, αφού ο κ. Μυλωνάς, έδειξε μια αδυναμία, αφού παρουσίασε την εταιρία του ως δέσμια των servicers και τη δική του θέση, ως εξαιρετικά αδύναμη.
Ο κ. Μυλωνάς, παρά τα 25 χρόνια της παρουσίας της εταιρίας του στο Χρηματιστήριο, δεν κατάλαβε ότι, στη Λεωφόρο Αθηνών, εδρεύει ο “ναός του Μαμωνά” και όχι “ο ναός του Θεού”, όπου ίσως θα μπορούσαν να τον λυπηθούν.
(Σημειώνω ότι, τα ίδια πράγματα είχε αναφέρει και στην Τακτική Γενική Συνέλευση των Μετόχων, μετά από πιέσεις των μετόχων και τα στοιχεία αυτά τα είχα αναφέρει σε σχόλιό μου, είτε στις 30/6, είτε στις πρώτες μέρες του Ιουλίου).
Βέβαια, ο κ. Μυλωνάς, με τη συνέντευξή του, ίσως θυμήθηκε τη συνδικαλιστική του δραστηριότητα ως πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος. Και προσπαθεί, μέσω αυτής του της δράσης, να συμβάλλει στον περιορισμό της δράσης των servicers, κάτι που θα εξυπηρετήσει πολλές εταιρίες και δανειολήπτες. Δε γνωρίζουμε εάν, οι αποκαλύψεις και οι παραστάσεις (προς τις αρχές) του κ. Μυλωνά, συνέβαλαν στο να διατυπωθεί σήμερα, από τον κ. Κ. Χατζηδάκη, μέτρο για τη δράση των servicers, όπως άλλωστε ανακοινώθηκε στο σημερινό “πακέτο μέτρων” (δείτε εδώ).
Σε κάθε περίπτωση, μετά και τη σημερινή της πτώση, η μετοχή της ΑΛΜΥ, κινείται και πάλι στο χώρο της υπερβολής (στα € 2,25, με πτώση -13,13%).
Να σημειώσω ότι και άλλες κυκλικές εταιρίες (τους προηγούμενους μήνες, είχαμε κουραστεί να αναφέρουμε για τους κινδύνους των κυκλικών εταιριών), υπέστησαν καθίζηση των πωλήσεων και των κερδών τους (πχ η ΕΛΧΑ). Όμως, σε καμία, η αγορά δε συμπεριφέρθηκε έτσι. Εκτιμούμε ότι σταδιακά θα υπάρξει εκλογίκευση και ανάκαμψη.
Σημειώνω τέλος ότι, κατά τη διάρκεια της Γ. Συνέλευσης, ο κ. Μυλωνάς είχε αναφέρει ότι, μέχρι το τέλος του χρόνου, η εταιρία θα απαλλαγεί από την κηδεμονία των servicers. Μάλιστα, το ανέφερε με βεβαιότητα και περισσότερες από μία φορά. Στην προχθεσινή του συνέντευξη, δεν ανέφερε κάτι παρόμοιο. Να δούμε…
Πάντως, αν όντως εκλογικευτεί η λειτουργία των servicers (κάτι που ίσως γίνει και με το νομοσχέδιο που προανήγγειλε ο κ. Χατζηδάκης), θα πρόκειται για μία “νίκη” (και όχι “πύρρειο”) τόσο για την ΑΛΜΥ, όσο και για τον κ. Μυλωνά.
Τα στατιστικά
Αντιλαμβάνομαι ότι, τα στατιστικά που είχαμε αναπτύξει στην προηγούμενη φάση λειτουργίας μας (μέχρι τον Ιούλιο), αλλά και αυτά που αναπτύξαμε πρόσφατα, έχουν δημιουργήσει μία “χαώδη” κατάσταση στις σελίδες μας. Όμως, εκτιμώ ότι, καθώς ολοκληρώσαμε αυτό που θέλαμε να κάνουμε, μέσα στο Σαββατοκύριακο θα δημιουργήσουμε έναν εύκολο “οδηγό” για το πού θα βρίσκεται το κάθε τι και κυρίως για το πώς θα το χρησιμοποιείτε.
Αυτό, το έχω υποσχεθεί και στο παρελθόν, όμως, αποκαλύφθηκε ότι, πριν προχωρήσουμε στην ολοκλήρωσή τους, έπρεπε να γίνουν πάρα πολλές αλλαγές, οι οποίες ήταν χρονοβόρες. Επ’ αυτού, θα επανέλθουμε τη Δευτέρα.
Σήμερα, είχα μια συζήτηση με ένα συνδρομητή, που χρησιμοποιεί μεγάλο (πολύ μεγάλο) margin και, το διάστημα αυτό, βρίσκεται σε μία πολύ δύσκολη κατάσταση.
Με την άδειά του, αύριο, θα σας μεταφέρω μερικά σημεία της συζήτησης και των προβληματισμών που αναπτύχθηκαν.
Καλό σας απόγευμα.

- Αρνητικές οι αγορές σε όλο το κόσμο - Αρνητική, αναμένεται και η συνεδρίαση στην Αθήνα
- Το σχόλιο του κ. Γιάννη Σιάτρα, θα δημοσιευθεί αύριο 26/10/2023, πριν από το άνοιγμα της αγοράς
- Το Χρηματιστήριο της Αθήνας, συνεχίζει να διαφοροποιείται θετικά, σε σχέση με τις κυριότερες ευρωπαϊκές αγορές
- Το διεθνές κλίμα και η πορεία των διεθνών αγορών, εμπόδια στην ανοδική κίνηση του ελληνικού χρηματιστηριακού δείκτη
- Σχολιασμός για τη λειτουργία του "Απόλυτου Συστήματος", στην παρούσα (δύσκολη) φάση
- Θετικό άνοιγμα, όμως η αγορά εξακολουθεί να είναι επιφυλακτική, λόγω διεθνούς περιβάλλοντος
- Το σχόλιο του κ. Γιάννη Σιάτρα, θα δημοσιευθεί αύριο, μέχρι την 10:30 πμ
- Καθημερινές χρηματιστηριακές Επισημάνσεις
- Εισηγμένες εταιρίες - Πληροφορίες και σύνδεσμοι
- Ευρωπαϊκή Ένωση: ΑΕΠ και ρυθμός αύξησης ΑΕΠ (2008 - σήμερα)
- FTSE Large Cap: Διάγραμμα παραμέτρων "απόλυτου συστήματος"
- Μετοχές σε επιτήρηση και σε αναστολή διαπραγμάτευσης
- Τουρισμός: Τα ρεκόρ του 2022 φέρνουν νωρίτερα τη σεζόν του 2023
- H.I.G. Capital: Επενδύει άλλα 500 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα
- Κεφάλαιο 2: Το Χρηματιστήριο στη δεύτερη φάση του κύκλου του
- Γιώργος Μυλωνάς (Alumil): Είμαι σε ομηρία από τους servicers- Πνίγουν τις υγιείς επιχειρήσεις
- Καθημερινές χρηματιστηριακές Επισημάνσεις
Σχολιάστε το άρθρο