Αρχική | Απόλυτο Σύστημα | Απόλυτο Σύστημα - Ελεύθερη Πρόσβαση | Ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται -και επισήμως- σε φάση διόρθωσης

Ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται -και επισήμως- σε φάση διόρθωσης

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Όλοι προσπαθούν να απαντήσουν στο “γιατί πέφτει το Χρηματιστήριο”.

Αφού ξεπεράσαμε την αιτιολογία της προεξόφλησης που είχε υπάρξει επί της επερχόμενης αναβάθμισης, αφού ξεπεράσαμε το πρόβλημα της οικονομίας από τις φυσικές καταστροφές, αφού ξεπεράσαμε το “στρίμωγμα” που πάει να γίνει στις τράπεζες, φτάσαμε σήμερα στο “κενό” που υπάρχει μεταξύ των διεθνών επενδυτών που αποχωρούν (λόγω της αναβάθμισης) και αυτών που θα έρθουν, πάλι λόγω της αναβάθμισης.

Σ’ αυτό θα μπορούσαμε να προσθέσουμε και την προβλεπόμενη επιδείνωση των συνθηκών της διεθνούς οικονομίας, αλλά και το ζήτημα των επιτοκίων.

 

Θα μπορούσε να είναι μερικά απ’ αυτά, ή ακόμη και όλα απ’ αυτά.

Θα μπορούσε απλά να είναι μία “κακή περίοδος” για την αγορά, λόγω αβεβαιοτήτων που νιώθει, τόσο λόγω των οικονομικών, όσο και λόγω των πολιτικών εξελίξεων.

Η αλήθεια είναι ότι, όλο το καλοκαίρι, το κλίμα είναι λίγο βαρύ.

 

Η καμπύλη του Γενικού Δείκτη, έφτασε να απέχει μόλις 5,09% από την καμπύλη του ΚΜΟ-200, κάτι που κάνει το ενδεχόμενο διάσπασης, ορατό. Δείτε εδώ.

 

Παράλληλα, ο Γενικός Δείκτης, εισήλθε σήμερα, σε φάση διόρθωσης, αφού υποχωρεί κατά 10,8% από το υψηλό της 25/7/2023 (1345,95 μονάδες).

Αυτό, είναι κάτι αρκετά αρνητικό, αλλά από μόνο του δε λέει κάτι. Άλλωστε, πρόκειται για την 6η διόρθωση που συμβαίνει από την 16/3/2020, δηλαδή από τη στιγμή που ξεκίνησε η τελευταία μεγάλη ανοδική κίνηση της αγοράς. Δείτε εδώ.

 

Όταν η απόσταση μεταξύ του ΓΔ και της καμπύλης του ΚΜΟ-200 ημερών, είχε (στα τέλη Ιουλίου) ξεπεράσει το +20%, είχαμε κάνει μια αναφορά για τη “δυσκολία” που συναντούσε -επί χρόνια- ο ΓΔ, να ξεπεράσει το επίπεδο του +25%.

Πριν από μέρες, είχαμε αναφέρει ότι, όταν η απόσταση αυτή, έφτανε στο +20% έως +25% και στη συνέχεια υποχωρούσε, τα μηνύματα για την αγορά, συνήθως δεν ήταν καλά. Δείτε το σχετικό διάγραμμα, μεταξύ των ετών 1989 έως σήμερα, εδώ.  Δείτε την ίδια καμπύλη, για το διάστημα από το 2020 έως και σήμερα, εδώ.

Θέλουμε να δούμε τα στατιστικά. Δηλαδή, όχι στο “περίπου”, αλλά με ακρίβεια, τί συνέβη στο παρελθόν, στις περιπτώσεις που η διαφορά μεταξύ των δύο καμπυλών έφτανε μέχρι το +25% και στη συνέχεια υποχωρούσε. Ως πού υποχωρούσε; Τί ιστορικά γεγονότα βρίσκονται πίσω από τις παρελθούσες πτώσεις.

Δε γνωρίζω το χρόνο αυτής της μελέτης, όμως, θα προσπαθήσω να το εξετάσω, άμεσα.

 

Συμπερασματικά, για πολλούς λόγους, ή “δικαιολογίες”, η αγορά υποχωρεί.

Επαναλαμβάνουμε τη θέση μας ότι, καθώς δεν υπήρξε κάποιο “κύριο” γεγονός, το οποίο θα μπορούσε να αποτελέσει ένα σημείο “καμπής”, για να αλλάξει τη μακροχρόνια τάση, δε θα πρέπει να ανησυχούμε για μία μακρά ή μεγάλη πτώση και μία νέα “νύχτα” στην αγορά μας.

Βεβαίως, η κατάσταση δεν είναι ευχάριστη και ούτε το γεγονός ότι πρόκειται για την 6η διόρθωση, μπορεί να μας παρηγορήσει.

 

Σε κάθε περίπτωση, αρχίζουμε και “προθερμαίνουμε” τα αντανακλαστικά μας για την περίπτωση που υπάρξει σήμα εξόδου. Επαναλαμβάνουμε, όσα είπαμε και χθες, ότι, εάν υπαρξει σήμα εξόδου, αυτό -υπό κανονικές συνθήκες- θα το αναμένουμε στα επίπεδα των 1150 μονάδων.

 

Θα επανέλθουμε νωρίς το πρωί. Καλό σας βράδυ.

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text