Αρχική | Απόλυτο Σύστημα | Απόλυτο Σύστημα - Ελεύθερη Πρόσβαση | Η άνοδος της Παρασκευής, επιβεβαιώνει την ισχυρή θέση της αγοράς - Μεγάλης σημασίας η εισαγωγή της Optima

Η άνοδος της Παρασκευής, επιβεβαιώνει την ισχυρή θέση της αγοράς - Μεγάλης σημασίας η εισαγωγή της Optima

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Καθώς, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, διαχειριζόμουν στατιστικά περασμένων ετών (τελικά, η “τακτοποίησή” τους, δεν ολοκληρώθηκε - μάλλον, το ανέβασμά τους θα γίνει τμηματικά, από αύριο), ξαναθυμήθηκα, τα όσα πέρασε η αγορά στα προηγούμενα χρόνια. Τις πτώσεις της και τους λόγους της πτώσης της.

Αν τα δείτε και σεις σε μία δική σας αναδρομή, θα συμφωνήσετε ότι, τότε ήταν μία εντελώς διαφορετική εποχή από το σήμερα.

Δε μπορούμε να βλέπουμε την αγορά, με τους όρους ή την ψυχολογία του τότε.

 

Σήμερα μιλάμε για μία διαφορετική οικονομία, ένα διαφορετικό τραπεζικό σύστημα και μία εντελώς διαφορετική κρατική υπόσταση.

 

Όλα αυτά που ακούγονται για μεταβατική περίοδο από την αναχώρηση των επενδυτών που επενδύουν σε αναδυόμενες αγορές και οικονομίες, μέχρι την άφιξη επενδυτών που επενδύουν σε ώριμες αγορές και οικονομίες με “επενδυτική βαθμίδα”, ή “διαχείριση ρευστότητας” για να έχουν οι επενδυτές κεφάλαια για να αγοράσουν τις μετοχές του ΤΧΣ, ή “εκβιασμός” του ΤΧΣ για να πουλήσεις τις τραπεζικές μετοχές σε χαμηλότερες τιμές, κάποιος θα μπορούσε να τα χαρακτηρίσει ως “αφελή κουτσομπολιά” ή “κουτσομπολιά για αφελείς” ή, στην καλύτερη περίπτωση, ως “μικροπράγματα” που δεν επηρεάζουν τη μεσομακροπρόθεσμη πορεία της αγοράς.

 

Η εισαγωγή μιας νέας τράπεζας στο Χρηματιστήριο (Optima Bank) την ερχόμενη εβδομάδα, έχει τεράστια σημασία για την Κεφαλαιαγορά. Για τρεις λόγους: α) Το μέγεθος της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, που θα ξεπεράσει (σε έσοδα) τα € 150 εκατομμύρια. Αυτό είναι ένα μεγάλο ποσό και θα ήταν μεγάλο, ακόμη και στις “καλές” μέρες της αγοράς. β) Το ότι μία νέα -καθαρή από “αμαρτίες”- τράπεζα εισέρχεται στο Χρηματιστήριο. Ο Τραπεζικός κλάδος, ήταν ανέκαθεν ο κυρίαρχος στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά. Όταν ο κλάδος είχε καλή πορεία και η αγορά είχε καλή πορεία. Όταν ο κλάδος κατέρρεε (η τελευταία κατάρρευση σημειώθηκε στην περίοδο 2009-2018) και η χρηματιστηριακή αγορά κατέρρεε. Σήμερα, η Optima, θα είναι η 45η Τράπεζα που θα έχει εισέλθει στο Χρηματιστήριο της Αθήνας. Η είσοδός της, δε μπορεί παρά να σηματοδοτεί κάτι σημαντικό, τόσο για ουσιαστικούς, όσο και για συμβολικούς λόγους. Κατά την άποψή μας, η είσοδος της Optima, είναι ίσης ή και μεγαλύτερης σημασίας από την επενδυτική αναβάθμιση της DBRS.

 

Άν, έχοντας κάνει μια σύντομη αναδρομή στις οικονομικές και χρηματιστηριακές εξελίξεις της τελευταίας 15ετίας ή 20ετίας, ξαναδιαβάσει κάποιος τα όσα γράφτηκαν για την πτώση των προηγούμενων ημερών, θα αντιληφθεί ότι αυτά δεν έχουν κάποια ουσιαστική υπόσταση.

 

Η άνοδος της Παρασκευής, απρόβλεπτη για τους περισσότερους, ήρθε να επιβεβαιώσει ότι, στην ουσία, δεν υπήρχε ουσιώδης λόγος για την πτώση που προηγήθηκε. Μπορεί η άνοδος της αγοράς να “κολλήσει” για κάποιο διάστημα, μπορεί να “ταλαιπωρηθεί”, αλλά, κατά την άποψή μας, εξακολουθεί να μην υπάρχει αιτία υποχώρησής της.

 

Δείτε τις μεταβολές μεταξύ του “υψηλού” της περιόδου (25/7/2023) και της Παρασκευής 22/9/2023. Δείτε εδώ.

Επιμένουμε ότι η μετοχή της ΑΛΦΑ, έχει υποχωρήσει περισσότερο απ’ ότι θα έπρεπε να είχε υποχωρήσει. Επίσης, βρίσκουμε θετικές τις τιμές των ΑΡΑΙΓ, ΔΕΗ, ΕΧΑΕ, ΙΑΤΡ, ΚΟΥΕΣ και ΣΠΕΙΣ.

 

Εξακολουθούμε να διανύουμε μία ανοδική αγορά. Ο ΓΔ “βγήκε” από την κατάσταση “διόρθωσης” που είχε βρεθεί για δύο μέρες (κάτω από τις 1211 μονάδες).  Δείτε το διάγραμμα των 52 εβδομάδων του ΓΔ, εδώ και των 104 εβδομάδων, εδώ.

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text