Αρχική | Απόλυτο Σύστημα | Απόλυτο Σύστημα - Ελεύθερη Πρόσβαση | Δεν κρίνουμε ως "αρνητική" τη σημερινή συνεδρίαση (Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου 2023)

Δεν κρίνουμε ως "αρνητική" τη σημερινή συνεδρίαση (Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου 2023)

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Η σημερινή συμπεριφορά της αγοράς, δείχνει ότι: α) Έχει την ικανότητα, με τη βοήθεια του κατάλληλου “καταλύτη”, να κινηθεί σε ανώτερα επίπεδα, χωρίς μεγάλη δυσκολία. β) Η ψυχολογία των μεγάλων επενδυτών, παραμένει στάσιμη και υπάρχει διστακτικότητα για αγορές. γ) Το ενδεχόμενο υποχώρησης σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα, μάλλον μειώνεται αρκετά.

 

Εκτιμούμε ότι, υπάρχουν πολλές πιθανότητες, η αγορά να παραμείνει στάσιμη, γύρω από τα παρόντα επίπεδα, για αρκετό ακόμη διάστημα. Αυτό, δεν είναι κατ’ ανάγκη αρνητικό.

 

Τα αποτελέσματα των επιχειρήσεων, δεν είναι τόσο θετικά, όσο εκτιμούσαμε να είναι ή όσο είχε αφεθεί να νομίζουμε, κατά τη διάρκεια των Γενικών Συνελεύσεων της άνοιξης και των αρχών του καλοκαιριού (δείτε εδώ). Ο στόχος της αύξησης των κερδών για το 2023, για το σύνολο των επιχειρήσεων, σε ποσοστό 10% έως 15%, με βάση τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα των επιχειρήσεων, δείχνει πιο δύσκολος, απ’ ότι έδειχνε στις αρχές του καλοκαιριού. Μεγάλη επίδραση στα αποτελέσματα, είχε το “γύρισμα του κύκλου” στις κυκλικές εταιρίες, κάτι που αναμέναμε (καθώς επί μήνες αναφερόμασταν στους κινδύνους των κυκλικών εταιριών), αλλά που όμως εκδηλώνεται με μεγαλύτερη ένταση από την αναμενόμενη. Βεβαίως, βρισκόμαστε ακόμη στα μέσα του έτους. Εκτιμούμε ότι, η βελτίωση των μεγεθών των τραπεζών, σε συνδυασμό με την εξισορρόπηση των μεγεθών των διυλιστηρίων, αλλά και άλλων κυκλικών εταιριών, στο γ’ και κυρίως το δ’ τρίμηνο του έτους (δηλαδή, καθώς τα μεγέθη ήδη είχαν αρχίσει να υποχωρούν από το γ’ και δ’ τρίμηνο του 2022, η σύγκριση στα τρίμηνα αυτά, δε θα αναδείξει τόσο μεγάλες διαφορές) τελικά, θα βελτιώσει την εικόνα κατά το δεύτερο μισό του έτους.

Βεβαίως, σε καμία περίπτωση δε θα πρέπει να εκφράζουμε παράπονα από την οικονομική δραστηριότητα των επιχειρήσεων. Ακόμη και αν δεν επιτευχθεί ο στόχος που -βάσιμα- είχαμε θέσει, η δυναμική της ελληνικής οικονομίας παραμένει θετική και η πορεία των εταιριών, τουλάχιστον κατά την επόμενη διετία, θα είναι θετική.

 

Πρέπει επίσης να επισημάνουμε ότι, καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, η πορεία των ευρωπαϊκών αγορών ήταν αρνητική (δείτε εδώ), όπως ήταν και την Παρασκευή.

Στις 7:00 μμ, οι αμερικανικές αγορές εμφανίζονταν ελαφρά θετικές.

 

Η αξία των συναλλαγών, έφτασε στα € 107 εκατομμύρια, με τις συναλλαγές πακέτων, να φτάνουν στα € 29,3 εκατομμύρια.

 


Ευχή όλων είναι η νέα κακοκαιρία που ήδη “χτυπάει” αρκετές περιοχές της Ελλάδας, να μην προκαλέσει ζημιές σε κάποια περιοχή της χώρας. Αν προκαλέσει, αυτό θα είναι κάτι που ίσως προκαλέσει ανησυχίες και αρνητικό αντίκτυπο στο ψυχολογικό κλίμα και το Χρηματιστήριο.

 

Τέλος, αναφορικά με την εκλογή νέου αρχηγού στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εκτιμούμε ότι, το αποτέλεσμα της εκλογής, θα απομακρύνει το κόμμα αυτό από ακραίες πολιτικές και ότι, θα συμβάλλει στη μείωση των διακυμάνσεων στην άσκηση της οικονομικής πολιτικής, για αρκετά χρόνια, κάτι που αναμφισβήτητα είναι θετικό.

 

Συμπερασματικά, δεν “χρεώνουμε” τη σημερινή συνεδρίαση ως αρνητική, παρά το ελαφρά πτωτικό κλείσιμό της. Μετά από μία “ανησυχητική” φάση κατά το μεγαλύτερο μέρος του Σεπτεμβρίου, η αγορά δείχνει ότι μπορεί να ισορροπήσει γύρω από τα παρόντα επίπεδα, έως ότου βρει τη νέα αφορμή για άνοδο.

 

Η κατάσταση του “απόλυτου συστήματος” παραμένει ικανοποιητική σε όλους τους βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες (δείτε εδώ) και η ανησυχία που είχε υπάρξει στην προηγούμενη εβδομάδα, δείχνει να κοπάζει.

 

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text