Αρχική | Απόλυτο Σύστημα | Απόλυτο Σύστημα - Ελεύθερη Πρόσβαση | Με μια πιο "ήρεμη" ματιά, δε βλέπουμε κάτι "αφύσικο" να συμβαίνει στην αγορά.

Με μια πιο "ήρεμη" ματιά, δε βλέπουμε κάτι "αφύσικο" να συμβαίνει στην αγορά.

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Κανέναν δε “χαλάει” το ότι η αγορά παραμένει στάσιμη, στα επίπεδα γύρω από τις 1220 μονάδες. Άλλωστε, μια “στάσιμη” αγορά, είναι καλύτερη από μία πτωτική αγορά.

 

Αν κάποιος, μετά από κάποιους μήνες, γυρίσει πίσω το ημερολόγιό του και προσπαθήσει να εξηγήσει τη στάση της αγοράς κατά το τρέχον διάστημα, θα τη βρει απόλυτα φυσιολογική και καθόλου παράξενη.

Η αγορά ανέβηκε κατά τους πρώτους 7 μήνες του έτους, με τους υψηλότερους ρυθμούς στο κόσμο, λόγω της θετικής πορείας της οικονομίας, του θετικού εκλογικού αποτελέσματος, των υψηλών επιχειρηματικών κερδών και λόγω της προεξόφλησης της επερχόμενης αναβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας.

Στη συνέχεια, υποχώρησε, έως και 11% από το υψηλό του α’ 7μήνου και αναμένει τα νέα “καύσιμα” που θα την επαναφέρουν σε ανοδική τροχιά (η μακροχρόνια ανοδική τροχιά παραμένει σαφέστατα και εξαιρετικά ανοδική). Παρά τη διόρθωσή της και τη στασιμότητά της, η επίδοσή της κατά το 2023, παραμένει ως μία από τις υψηλότερες στον κόσμο, για το έτος (δείτε εδώ).

Κακώς αγχωνόμαστε, κακώς φωνάζουμε και κακώς γκρινιάζουμε.

Η αγορά παραμένει ανοδική και κινείται προς τη δημιουργία της πιο ανοδικής φάσης, των τελευταίων 2-3 δεκαετιών.

Άλλωστε, έχει κάποιος την εντύπωση ότι η ανοδική κίνηση της δεκαετίας του 1990, έγινε “απνευστί”;

 

Η σημερινή συνεδρίαση υπήρξε -και αυτή- θετική, καθώς “ηρεμεί” όσους είχαν ανησυχήσει από την πρόσφατη πτώση (η αλήθεια είναι ότι, σε κάποια στιγμή, ανησυχήσαμε και μεις).

Η αξία συναλλαγών ήταν μέτρια (γύρω στα € 75 εκατομμύρια), αλλά αυτή δεν έχει και τόση σημασία στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

Η απόσταση από το υψηλό του έτους (1345,95 μονάδες, στις 25/7/2023) βρίσκεται στο -9,4%, δηλαδή, η αγορά κινείται στα όρια της περιοχής της “διόρθωσης” (όταν υποχωρεί πάνω από 10% από το υψηλό της περιόδου).

 

Η απόσταση του ΓΔ από την καμπύλη του ΚΜΟ-200  (1145,30 μονάδες σήμερα) βρίσκεται στο 6,09%. Δε θα λέγαμε ότι δεν εμπνέει ανησυχία (άλλωστε, η καμπύλη του ΚΜΟ-200 εξακολουθεί να ανεβαίνει με ρυθμό 1,50 μονάδων ημερησίως), όμως η κατάσταση δείχνει να ελέγχεται.

 

Τα κέρδη των εταιριών, είναι μεν ικανοποιητικά, αλλά χαμηλότερα απ’ ότι είχε αφεθεί να πιστέψει η αγορά. Από την άλλη πλευρά όμως, παραμένουν ικανοποιητικά (δείτε εδώ). Διατηρούμε την εκτίμηση ότι, καθώς θα αλλάξει η βάση σύγκρισης, μέχρι το τέλος του έτους, θα επιτευχθεί, ή έστω θα πλησιαστεί ο στόχος του +10% από το προηγούμενο έτος.

 

Σήμερα, σε μία από τις “κουτσομολίστικες” στήλες των οικονομικών sites, διαβάσαμε το παρακάτω: Μόνο σαμπάνιες που δεν άνοιξαν στο ΤΧΣ μετά την πρόταση της Eurobank να αγοράσει το 1,4% των μετοχών της που ελέγχει σήμερα το ΤΧΣ, προσφέροντας 1,8 ευρώ ανά μετοχή. Η τράπεζα δίνει premium 18% σε σχέση με το κλείσιμο της μετοχής την περασμένη Παρασκευή και premium 9% σε σχέση με το υψηλό 52 εβδομάδων.

(Πηγή: εδώ)

Αυτό, μπορεί να εξηγεί την καθίζυση των τραπεζών, κατά το προηγούμενο διάστημα. Άλλωστε, είχαμε γράψει κάτι σχετικό. Και έχει βάση και είναι λογικό.

Οι τράπεζες, ψάχνουν να βρουν επενδυτές να αγοράσουν τις μετοχές τους, ή τις αγοράζουν οι ίδιες, όπως έκανε η ΕΥΡΩΒ.

Από την άλλη πλευρά, το ΤΧΣ, ενώ έχει χάσει δεκάδες δισεκατομμύρια, θέλει να περισώσει τα προσχήματα και να πει ότι, “να, πουλήσαμε με premium, από την τρέχουσα τιμή της αγοράς). Έτσι, η ΕΥΡΩΒ, από € 1,65 που είχε βρεθεί πριν από μερικές εβδομάδες, υποχώρησε στο 1,45 και έδωσε προσφορά για € 1,80, τιμή που έχει premium +18%. Και έτσι, και το ΤΧΣ …μοσχοπούλησε και η ΕΥΡΩΒ αγόρασε φθηνότερα και όλοι είναι ευχαριστημένοι.

Συμβαίνουν αυτά.

 

Σήμερα, λάβαμε ένα ερώτημα, από έναν επενδυτή. Είναι σοβαρό το ερώτημα και είναι και ο συνδρομητής μας σοβαρός. Παραθέτω ένα μέρος του μηνύματος: “Ποιος ειναι ο προτεινομενος τροπος δρασης οταν μια μετοχη μας  ( σοβαρης υποτιθεται εταιριας) τραυματιζεται βαρια ( περιπτωσεις  ΑΛΜΥ ή ΕΠΣΙΛ);”

Επί του ζητήματος αυτού, θα προσπαθήσω να εκφράσω τις απόψεις μου αύριο.

(Χρωστάω απαντήσεις σε αρκετούς ακόμη συνδρομητές, για διάφορα ζητήματα -γενικά, πολλά “χρωστάω” αυτή την περίοδο. Πιστεύω όμως ότι θα “ξεχρεώσω” όλους.)

 

Καλό σας βράδυ.

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text