Αρχική | Απόλυτο Σύστημα | Απόλυτο Σύστημα - Ελεύθερη Πρόσβαση | Πώς αντιδρούμε όταν μια μετοχή υφίσταται μία “βίαιη” πτώση;

Πώς αντιδρούμε όταν μια μετοχή υφίσταται μία “βίαιη” πτώση;

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Πώς αντιδρούμε όταν μια μετοχή υφίσταται μία “βίαιη” πτώση;

Τί γίνεται όταν μία μετοχή υφίσταται μία “βίαιη” πτώση;

Όπως για παράδειγμα συνέβη στην ΑΛΜΥ ή στην ΕΠΣΙΛ, κατά τις προηγούμενες μέρες;

 

Η αρχική επισήμανση που θέλουμε να κάνουμε είναι ότι, λαμβάνουμε ως βασική “υπόθεση εργασίας”, ότι, πριν αγοράσουμε τη μετοχή, έχουμε πραγματοποιήσει μία έρευνα για αυτή και έχουμε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι, αυτή πληροί κάποια επενδυτικά κριτήρια που έχουμε θέσει.

 

Όταν συμβεί η πτώση, σε σύντομο χρόνο, μαθαίνουμε, τί την προκάλεσε. Τις περισσότερες φορές, η πληροφόρηση που κυκλοφορεί στην αγορά (και συνεπώς και στα ΜΜΕ), αναφορικά με τα αίτια, είναι ορθή (αν και όχι πάντα πλήρης).

 

Εφ’ όσον πληροφορηθούμε το αίτιο που προκάλεσε την πτώση, καλούμαστε να κρίνουμε εάν, η εξέλιξη αυτή (το αίτιο), επιδρά σημαντικά στην πορεία της εταιρίας και, συνεπώς, αλλάζει τη φυσιογνωμία της και τα οικονομικά της μεγέθη.

Μία τέτοια περίπτωση, μπορεί να είναι, για παράδειγμα, η καταστροφή των παραγωγικών εγκαταστάσεων μιας εταιρίας (όπως είχε συμβεί με την πυρκαγιά στο εργοστάσιο της Frigoglass στη Ρουμανία), η διακοπή μιας βασικής συνεργασίας (όπως είναι συμβεί με την Σαράντης και την Estee Lauder), η απώλεια μιας πατέντας για μια φαρμακευτική εταιρία κλπ.

Και πάλι, θα πρέπει να συλλέξουμε πληροφορίες, ώστε να έχουμε μία συνολική εικόνα της κατάστασης, ώστε να κάνουμε επανεκτίμηση για την πορεία της εταιρίας και την επίδραση που θα έχει στην τιμή της μετοχής.

 

Παράλληλα, θα πρέπει να έχουμε μια εικόνα για την προηγούμενη χρηματιστηριακή πορεία της μετοχής. Αν, κατά το προηγούμενο διάστημα η τιμή είχε καταγράψει μεγάλη άνοδο, η πτώση που θα προκαλέσει η “αρνητική είδηση”, εκ των πραγμάτων θα είναι μεγάλη.

 

Αν κρίνουμε ότι, το αίτιο που προκάλεσε την πτώση, μεταβάλλει, για κάποιο διάστημα, ή για πάντα, τη φυσιογνωμία και την εξέλιξη της, θα πρέπει να εκτιμήσουμε το μέγεθος των μεταβολών και να ξανασκεφτούμε εάν θα πρέπει να τη διατηρήσουμε στο χαρτοφυλάκιό μας.

 

Αν κρίνουμε ότι το αίτιο που προκάλεσε την πτώση, δεν μεταβάλλει τη φυσιογνωμία και τα οικονομικά μεγέθη της εταιρίας, θα πρέπει να σκεφτούμε την αντίδραση της αγοράς, επειδή στην αγορά, συχνά δρουν γρήγορα, χωρίς πολλή σκέψη και μιμητικά (φαινόμενο της “αγέλης”). Εδώ χρειάζεται να σταθμίσουμε και τον παράγοντα “προηγούμενη άνοδος” της μετοχής. Αν η μετοχή έχει ανέβει αρκετά στο προηγούμενο διάστημα και αν πολλοί κερδίζουν από τη μετοχή, τότε θα πρέπει να αναμένουμε σημαντική πτώση στη μετοχή.

 

Συνεπώς, το κριτήριο που θα πρέπει να προσδιορίσει την επενδυτική μας θεώρηση και στάση, απέναντι στη μετοχή, είναι ο βαθμός που η εταιρία επηρεάζεται από το αίτιο που προκάλεσε τη χρηματιστηριακή πτώση της.

 

Αν αγοράσαμε την εταιρία επενδυτικά και με μακροπρόθεσμο ορίζοντα, δεν υπάρχει λόγος να ρευστοποιήσουμε τις θέσεις μας (αφού δε θα επηρεαστούν βασικά μεγέθη ή το μέρισμα), εκτός εάν κρίνουμε ότι, το “τραύμα” που υπέστη στο Χρηματιστήριο, είναι “βαθύ” και ότι θα έχει μακροπρόθεσμη χρηματιστηριακή επίδραση.

 

Αν αγοράζουμε βραχυχρόνια, οι κανόνες είναι διαφορετικοί και περισσότεροι σύνθετοι. Στις περιπτώσεις αυτές, κρίνουμε από το βαθμό της πτώσης, τον όγκο και τη γενικότερη πορεία της αγοράς.

 

Ας δούμε πώς συνδέονται τα παραπάνω με τις δύο αναφερόμενες περιπτώσεις, της ΕΠΣΙΛ (Epsilon Net) και της ΑΛΜΥ (Alumil).

 

Στην περίπτωση της ΕΠΣΙΛ, οι λόγοι που προκάλεσαν την πτώση, ούτε βασίζονται, αλλά ούτε και επηρεάζουν την πορεία των θεμελιωδών μεγεθών της εταιρίας. Βεβαίως, φανερώνουν αμέλεια και -ενδεχομένως- δόλο της διοίκησης, κάτι που επίσης είναι σοβαρό.

Εκτίμησή μας είναι ότι, το αίτιο, δεν θα επιδράσει άμεσα στην πορεία της εταιρίας, ενώ μακροχρόνια, μπορεί να έχει παρενέργειες, λόγω της αρνητικής φήμης που δημιουργείται.

Για το λόγο αυτό, η μετοχή αντέδρασε γρήγορα ανοδικά.

 

Στήν περίπτωση της ΑΛΜΥ, η κατάσταση είναι διαφορετική. Η μείωση των αποτελεσμάτων προκλήθηκε από την κυκλικότητα του κλάδου δραστηριοποίησης της εταιρίας. Το ίδιο συνέβη και σε πολλές άλλες “κυκλικές” εταιρίες -κάτι για το οποίο είχαμε προειδοποιήσει πολλές φορές στο πρόσφατο παρελθόν.

Η πτώση της μετοχής, υπήρξε τόσο έντονη, λόγω των δηλώσεων του Προέδρου της εταιρίας, κ. Γ. Μυλωνά, ο οποίος, σε άρθρο του, υποστήριξη ότι η εταιρία είναι δέσμια των “servicers” (δηλαδή των εταιριών που αγόρασαν με τεράστιο discount τα δάνεια της εταιρίας).

Ο κ. Μυλωνάς, πιθανότατα, είπε αυτά που είπε, επειδή θεώρησε ότι έτσι θα “πολεμήσει” τους servicers, συγκινώντας την κοινή γνώμη. Τα ίδια ακριβώς είχε αναφέρει και στη Γενική Συνέλευση.

Όμως, η αγορά δε λειτουργεί με “συγκινητικά λόγια”. Η αγορά είναι ωμή και δε βλέπει θετικά την περίπτωση που κάποιος πρόεδρος εταιρίας λέει ότι η εταιρία του είναι “δέσμια”.

 

Η μετοχή της ΑΛΜΥ, θα ταλαιπωρηθεί αρκετά περισσότερο. Οι εργασίες της επηρεάζονται, αφού μέσα από το καθεστώς λειτουργίας της, εμποδίζεται η δυνατότητα να χαράσει εμπορική και επενδυτική πολιτική.

Θα θυμάστε ότι, στις αρχές Ιουλίου, είχαμε αναφέρει ότι, την ημέρα που η διοίκηση θα ανακοινώσει ότι “απαλλάχθηκε από τους servicers” (κάτι που ο κ. Μυλωνάς είχε διαβεβαιώσει τους μετόχους ότι θα γίνει μέσα στο τρέχον έτος), η μετοχή θα “απογειωθεί”.

 

Αυτό είναι το πρόβλημα της εταιρίας και όχι τόσο λειτουργικό. Τα λειτουργικά της θέματα, τα έχει λύσει, με αρκετή επιτυχία και για το λόγο αυτό τα μεγέθη της κινήθηκαν ανοδικά.

 

Η άποψή μας, η οποία βασίζεται στα μεγέθη και τις εργασίες της εταιρίας και όχι στο πώς η αγορά εκλαμβάνει τις δηλώσεις του προέδρου της, είναι ότι η εταιρία θα συνεχίσει να κινείται ανοδικά (στα πλαίσια ενός κυκλικού κλάδου και μιας κυκλικής αγοράς) και ότι, θα ανακάμψει χρηματιστηριακά, αλλά όσο παραμένει το πρόβλημα με τους servicers, η απόδοσή της θα υπολείπεται της δυνητικής απόδοσης που θα είχε αν απουσίαζε το συγκεκριμένο πρόβλημα.

 

Πώς χειρίζεται κάποιος μετοχικά τις δύο αυτές περιπτώσεις;

Δεν υπάρχει μία απάντηση για όλους (δεν ισχύει το one size fits all). Εξαρτάται από την ιδιοσυγκρασία του καθενός και από τον τρόπο που αντιμετωπίζει το ρίσκο και που αντιδρά σ’ αυτό.

 

Η βασική αρχή που εμείς ακολουθούμε και την οποία συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε είναι ότι, εάν αγοράσαμε τη μετοχή με επενδυτικά κριτήρια, τότε, τη διατηρούμε εάν το αίτιο της πτώσης δε μεταβάλλει τη φυσιογνωμία ή τα οικονομικά της εταιρίας και τη ρευστοποιούμε, εάν τα μεταβάλλει.

 

 

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text