Τι προβλέπει ο προϋπολογισμός 2024 για πλεόνασμα, ανάπτυξη, χρέος
Μια ακόμα ευχάριστη έκπληξη για τις αγορές επιφυλάσσει το προσχέδιο προϋπολογισμού το οποίο θα κατατεθεί τη Δευτέρα στη Βουλή.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το φετινό πρωτογενές πλεόνασμα εκτιμάται «γύρω στο 1% του ΑΕΠ», όπως μεταφέρει πηγή με γνώση των τελικών προβλέψεων, παρά το γεγονός ότι χρειάστηκαν στη διάρκεια του έτους δύο συμπληρωματικοί προϋπολογισμοί για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πληθωριστικής έκρηξης και των φυσικών καταστροφών. Το δε ΑΕΠ του χρόνου, αναμένεται να κάνει άλμα στα 235 δισ. ευρώ.
Στο τελικό κείμενο του προϋπολογισμού τον Νοέμβριο, δεν αποκλείεται και μια ευχάριστη έκπληξη για τους καταναλωτές. Το οικονομικό επιτελείο ζυγίζει τα δημοσιονομικά περιθώρια και τις πληθωριστικές επιδράσεις προκειμένου να λάβει τις τελικές του αποφάσεις για την παράταση ή μη των μειωμένων συντελεστών σε εστίαση (καφές- αναψυκτικά), μεταφορές, τουρισμό και πολιτισμό και σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείεται για ορισμένα προϊόντα και υπηρεσίες να υπάρξει παράταση και για το 2024.
Το σενάριο παράτασης των μειωμένων συντελεστών και στις τέσσερις πτυχές της παρέμβασης, συγκεντρώνει περιορισμένες πιθανότητες καθώς το δημοσιονομικό κόστος ανέρχεται σε 250 εκατ. ευρώ στο εξάμηνο, με το μεγαλύτερο «βάρος» να φέρουν οι μειωμένοι συντελεστές στις μεταφορές και τον καφέ. Αντίθετα, μερική παράταση για ορισμένες υπηρεσίες και προϊόντα δεν αποκλείεται, χωρίς να έχουν ληφθεί ακόμα οριστικές αποφάσεις.
Επί του παρόντος, το προσχέδιο αποκαλύπτει τους στόχους για τα δημοσιονομικά και την πορεία της οικονομίας ενσωματώνοντας προβλέψεις για ρυθμό ανάπτυξης 2,3% φέτος και 3% του χρόνου, με πρωτογενή πλεονάσματα κοντά στο 1% φέτος και 2,1% του ΑΕΠ το 2024.
Το δημόσιο χρέος θα συνεχίσει τη θεαματική του βουτιά, για να προσγειωθεί στο τέλος του 2024 στο 152,2% του ΑΕΠ, από 159% του ΑΕΠ φέτος και σε απόλυτα μεγέθη θα διαμορφωθεί κοντά στα 358 δισ. ευρώ, ενώ με την αποπληρωμή των διμερών δανείων GLF στο τέλος του 2023, η φετινή χρονιά θα κλείσει με ταμειακά διαθέσιμα μεταξύ 25 και 30 δισ. ευρώ.
Οι προβλέψεις του προσχεδίου, στη γραμμή τήρησης και ενδεχόμενης υπέρβασης των δημοσιονομικών στόχων, αναμένεται πως θα συμβάλλουν στη διατήρηση του θετικού momentum στο μέτωπο των αναβαθμίσεων της ελληνικής οικονομίας. Μετά την κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από την DBRS και τη διπλή αναβάθμιση από τη Moody’s τα κρίσιμα ραντεβού είναι στις 20 Οκτωβρίου όταν αναμένεται η ετυμηγορία της Standard and Poor’s και την 1η Δεκεμβρίου όταν «μιλάει» η Fitch. Και στους δύο οίκους αρκεί αναβάθμιση κατά ένα σκαλοπάτι για την σφραγίδα της επενδυτικής βαθμίδας.
Έλενα Λάσκαρη
Πηγή: euro2day.gr

- Alpha Bank: Σταθερή ανάπτυξη και το 2024 – Ο ρόλος των επενδύσεων
- Άνοδος 3,3% στον τζίρο στο λιανικό εμπόριο τον Σεπτέμβριο, πτώση πωλήσεων
- Ελλάδα: Πρόωρη αποπληρωμή δανείων 5,3 δισ. ευρώ
- COP 28: Για πρώτη φορά οργανωμένη ελληνική αποστολή με πρωθυπουργό και επιχειρηματίες
- Τράπεζα της Ελλάδος: Μειώθηκαν δάνεια και καταθέσεις τον Οκτώβριο
- Ελληνική οικονομία: Εκρηκτικό κοκτέιλ χαμηλών μισθών και ακρίβειας
- Εξαγωγές: Οι αβεβαιότητες εν μέσω πολλαπλών κρίσεων
- Γιατί οι επενδυτές αγαπούν τις εξαγορές;
- Εισηγμένες εταιρίες - Πληροφορίες και σύνδεσμοι
- Ευρωπαϊκή Ένωση: ΑΕΠ και ρυθμός αύξησης ΑΕΠ (2008 - σήμερα)
- FTSE Large Cap: Διάγραμμα παραμέτρων "απόλυτου συστήματος"
- Μετοχές σε επιτήρηση και σε αναστολή διαπραγμάτευσης
- Τουρισμός: Τα ρεκόρ του 2022 φέρνουν νωρίτερα τη σεζόν του 2023
- H.I.G. Capital: Επενδύει άλλα 500 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα
- Κεφάλαιο 2: Το Χρηματιστήριο στη δεύτερη φάση του κύκλου του
- Γιώργος Μυλωνάς (Alumil): Είμαι σε ομηρία από τους servicers- Πνίγουν τις υγιείς επιχειρήσεις
- Γιατί οι επενδυτές αγαπούν τις εξαγορές;
Σχολιάστε το άρθρο