Αρχική | Απόλυτο Σύστημα | Απόλυτο Σύστημα - Ελεύθερη Πρόσβαση | Πτώση του δείκτη, χαμηλές συναλλαγές και επιβάρυνση του κλίματος

Πτώση του δείκτη, χαμηλές συναλλαγές και επιβάρυνση του κλίματος

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Η πολύ χαμηλή αξία συναλλαγών (η 5η χαμηλότερη του 2023) είναι το κύριο χαρακτηριστικό της σημερινής συνεδρίασης. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι, συνολική αξία των συναλλαγών ήταν σήμερα € 53 εκατομμύρια, ενώ, η μέση αξία συναλλαγών για το σύνολο του έτους, φτάνει στα € 106,2 εκατομμύρια.

 

Είναι σαφές ότι, η ψυχολογία των επενδυτών έχει επιβαρυνθεί. Η αρχική πτώση, μπορεί να προκλήθηκε λόγω της προεξόφλησης (αγοράζω στη φήμη και πουλώ στο γεγονός) της επενδυτικής αναβάθμισης της χώρας, όμως αυτό συνέβη σε μία φάση όπου, για διάφορους λόγους, υπήρξε επιβάρυνση του πολιτικού, αλλά και του οικονομικού κλίματος. Παράλληλα, στην ίδια περίοδο υπάρχει ασάφεια ως προς τις δυνατότητες ανάπτυξης της Ευρωζώνης, αλλά και ως προς τη διατήρηση των ικανοποιητικών ρυθμών ανάπτυξης από τις ΗΠΑ, ή και τη διεθνή οικονομία ως σύνολο.

Το επιστέγασμα των ανησυχιών -κατά την άποψή μας- προκλήθηκε από τα αποτελέσματα του 6μήνου, τα οποία είναι ελαφρά κατώτερα των προσδοκιών.

 

Η πτώση από το υψηλό κλείσιμο της 25/7/2023 (1345,95 μονάδες) φτάνει πλέον στο -11,5%. Δεν είναι κάποιο “τεράστιο” μέγεθος, όμως, διατηρεί το Γενικό Δείκτη μέσα σε ένα περιβάλλον διόρθωσης.

 

Το πρόβλημα, όπως το διακρίνουμε εμείς, είναι ότι, προς το παρόν, δε φαίνεται στον ορίζοντα, κάτι που θα μπορούσε να λειτουργήσει ως “καταλύτης” για να επανέλθει η αγορά σε τροχιά ανόδου.

Ο “καταλύτης” δεν είναι πάντα “αναγκαία συνθήκη” για να κινηθεί ανοδικά μια αγορά, όμως, συχνά βοηθάει.

 

Η αγορά πραγματοποίησε σήμερα νέο Χαμηλό Κλείσιμο 20 ημερών. Είναι το 10 χαμηλό κλείσιμο, από την ημέρα του “Υψηλού κλεισίματος” της 25/7/2023, δηλαδή, στις τελευταίες 48 συνεδριάσεις. Σ’ αυτές τις συνεδριάσεις, ο ΓΔ έκλεισε ανοδικά 21 φορές και πτωτικά 27.

 

Η καμπύλη του ΚΜΟ-200 βρίσκεται στις 1151,02 μονάδες. Απέχει από την καμπύλη του Γενικού Δείκτη, μόλις 3,42%. Το ενδεχόμενο σχηματισμού σήματος πώλησης, είναι υπαρκτό. Αν θα συμβεί κάτι τέτοιο, θα συμβεί μεταξύ των 1.155 - 1.160 μονάδων. Μία άνοδος, στην αυριανή συνεδρίαση και επιστροφή στα επίπεδα πάνω από τις 1.200 μονάδες, θα ήταν ενισχυτική για την ψυχολογία της αγοράς. Αν η αγορά υποχωρήσει σε νέο χαμηλό περιόδου, το κλίμα θα επιβαρυνθεί δυσανάλογα.

 

Απόψε, παρακολουθούμε τις αγορές των ΗΠΑ (έχουν συμβάλει στην επιβάρυνση του κλίματος στις ευρωπαϊκές αγορές). Αν κλείσουν ανοδικά, θα είναι ένα σοβαρό “πρόκριμα” για τον ελληνικό Γενικό Δείκτη, αύριο.

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text