Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Γιατί βλέπει μεγάλη μείωση της φοροδιαφυγής το ΥΠΟΙΚ

Γιατί βλέπει μεγάλη μείωση της φοροδιαφυγής το ΥΠΟΙΚ

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Γιατί βλέπει μεγάλη μείωση της φοροδιαφυγής το ΥΠΟΙΚ

Νέες φοροελαφρύνσεις δεν υπάρχουν. Οι όποιες αλλαγές έχουν ήδη ψηφισθεί και για να έρθουν καινούργιες θα πρέπει να περιορισθεί η φοροδιαφυγή. Ήδη η κυβέρνηση πριν τις εκλογές είχε ανακοινώσει το προεκλογικό της πρόγραμμα το οποίο αναλύεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού και το οποίο θα κοστίζει 2,13 δισ. ευρώ.

Μέχρι το 2027 τα μόνα μέτρα, τα οποία ενδεχομένως να συνοδευτούν και από πόρους που θα προέλθουν από τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, είναι η μείωση των τεκμηρίων διαβίωσης, η σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά μία ποσοστιαία μονάδα. Τα δύο τελευταία μέτρα κοστίζουν περίπου 1 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση. Από την άλλη πλευρά η κυβέρνηση αναζητά διπλάσια χρήματα και συγκεκριμένα περί τα 2 δις. ευρώ έως το 2026. "Λεφτόδένδρο" δεν υπάρχει και οι προσπάθειες πλέον έχουν στραφεί στα μέτρα που μπορούν να οδηγήσουν στον περιορισμό της φοροδιαφυγής.

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές το ποσό αυτό θα προκύψει από τον εντοπισμό και εν τέλει τη φορολόγηση αδήλωτων εισοδημάτων που εκτιμώνται σήμερα μεταξύ 8 και 10 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση. Αυτά μετά τη φορολόγηση τους θα "δώσουν" περίπου 2 δις. ευρώ στον προϋπολογισμό.   Όπως ανέφερε και ο υπουργός Οικονομικών Κ. Χατζηδάκης, για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής θα υλοποιηθούν ποικίλες δράσεις, που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων:

- την ολοκλήρωση της διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών με τα POS,

- την καθολική εφαρμογή των ηλεκτρονικών βιβλίων (myData),

- την επέκταση της υποχρέωσης κατοχής συστήματος ηλεκτρονικών πληρωμών (EFT/POS) στους λοιπούς κλάδους της λιανικής αγοράς,

- την πληρωμή των προνοιακών επιδομάτων μέσω πιστωτικών καρτών και

- την υποχρέωση αγοραπωλησίας ακινήτων μόνο με τραπεζικά μέσα πληρωμής και την αύξηση του προστίμου για αγορές με μετρητά άνω των 500 ευρώ.

Παράλληλα. στόχος είναι να περιορισθεί το κενό ΦΠΑ από περίπου 15% που υπολογίζεται σήμερα θα στο 9% έως το 2026, όσο δηλαδή είναι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος. Σημειώνεται ότι  το 2019, το κενό ΦΠΑ σύμφωνα με τις σχετικές εκθέσεις της Κομισιόν ήταν στην Ελλάδα 23,4% και τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι το 2020 είχε υποχωρήσει στο 19,7%. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου Οικονομικών, σήμερα βρισκόμαστε κοντά στο 15% και στόχος είναι να φτάσουμε στο 9% το 2026. Η κάλυψη της απόστασης από το 23,4% στο 15% μεταφράζεται σε πρόσθετα έσοδα της τάξεως των 2 δισ. ευρώ από ΦΠΑ έως σήμερα , με επιπλέον 500 εκατ. ευρώ από την εμφάνιση περισσότερων εισοδημάτων από τα νομικά πρόσωπα. Δηλαδή έχουν ήδη προστεθεί στον κρατικο κορβανά περί τα 2,5 δις. ευρώ. Το πρώτο βήμα έγινε μέσω της αύξησης των ηλεκτρονικών συναλλαγών.

Για να φθάσουμε σε νέες ελαφρύνσεις και στο δεύτερο βήμα, θα πρέπει να μειωθεί περαιτέρω το κενό ΦΠΑ από το 15% στο 9%.

- Σε ό,τι αφορά στον προϋπολογισμό του επόμενου έτους αυτό προβλέπει πρόσθετα φορολογικά έσοδα 1,576 δισ. ευρώ, με τη μεγαλύτερη αύξηση να καταγράφεται στις  εισπράξεις από ΦΠΑ  (+1,147 δισ. ευρώ) αλλά και στο  φόρο εισοδήματος  φυσικών προσώπων (+739 εκατ. ευρώ). Παρά την αύξηση του αφορολόγητου ορίου κατά 1.000 ευρώ στους φορολογούμενους με ένα ή περισσότερα εξαρτώμενα τέκνα που θα οδηγούσε στη μείωση των εσόδων από το φόρο εισοδήματος ωστόσο, η αύξηση των αμοιβών που αναμένεται το 2024 και οι αυξήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους αναμένεται να τονώσουν τα έσοδα από την εν λόγω πηγή.

- Σε ό,τι αφορά στις εισπράξεις από τον ΕΝΦΙΑ αυτές θα είναι μειωμένες κατά  53 εκατ. ευρώ έναντι του 2023, κυρίως λόγω της έκπτωσης 10% στους ιδιοκτήτες που θα ασφαλίσουν τις κατοικίες τους για φυσικές καταστροφές.

- Σε ό,τι αφορά στις εισπράξεις από τον ΦΠΑ που θα καταγράψουν αύξηση 1,147 δισ. ευρώ, θα προέλθει κατά 550 εκατ. ευρώ από την αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης, κατά 350 εκατ. ευρώ από τον τουρισμό και τα υπόλοιπα 247 εκατ. ευρώ από τον πληθωρισμό.

Προκόπης Χατζηνικολάου

Πηγή: www.capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text