Αρχική | Απόλυτο Σύστημα | Απόλυτο Σύστημα - Ελεύθερη Πρόσβαση | Η ικανότητα χειραγώγησης της ελληνικής αγοράς και η αντίληψη της υπερβολής

Η ικανότητα χειραγώγησης της ελληνικής αγοράς και η αντίληψη της υπερβολής

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Η εικόνα της υπερβολικής πτώσης (την Παρασκευή 6/10/2023 -15,5% σε σχέση με το υψηλό των 1346 μονάδων της 25/7/2023), είχε ήδη αρχίσει, στην αρθρογραφία του Σαββατοκύριακου, να αναφέρεται σε μια εικόνα πτωτικής υπερβολής στη χρηματιστηριακή αγορά.

Είναι αλήθεια ότι, μια αγορά, όσο και αν μπορεί να χειραγωγηθεί, δύσκολα υποχωρεί τόσο πολύ και μάλιστα χωρίς ξεκάθαρο αντικειμενικό λόγο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, η υποχώρηση του Γενικού Δείκτη την Παρασκευή, επιδεινώθηκε, μετά τις 3:30 μμ, δηλαδή ευθύς μετά την ανακοίνωση του δείκτη ανεργίας στις ΗΠΑ, η οποία ερμηνεύτηκε με δύο τρόπους: α) Είτε ήταν “κακή” επειδή η παραμονή της σε χαμηλά επίπεδα (3,8%) ίσως οδηγήσει την κεντρική τράπεζα να αυξήσει περαιτέρω το επιτόκιο. β) Είτε ήταν “κακή”, επειδή οι αναλυτές προέβλεπαν υποχώρησή της στο 3,7% και συνεπώς, η αυξημένη ένδειξή της, θα μπορούσε να θεωρηθεί ως απαρχή μιας υποχώρησης της αμερικανικής οικονομίας.

Αρχικά, μετά την ανακοίνωση, οι αμερικανικοί δείκτες υποχώρησαν, παρασύροντας και την (υπερευαίσθητη) ελληνική αγορά.

Στη συνέχεια όμως και ενώ η ελληνική αγορά είχε κλείσει, οι αγορές στις ΗΠΑ …άλλαξαν γνώμη, θεώρησαν ως “καλή” την ένδειξη της ανεργίας και ανέβηκαν.

Το θέμα με τις αντιλήψεις των αγορών για το δείκτη της ανεργίας, το έχουμε ξαναδεί και δε μας προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση.

Εκτιμήσαμε όμως ότι, η άνοδος στη Wall Street, θα επιδρούσε θετικά τη Δευτέρα στην ελληνική αγορά, όπως άλλωστε είχε επιδράσει και στις ευρωπαϊκές αγορές.

 

Βέβαια, το Σάββατο είχαμε το ξέσπασμα του πολέμου στο Ισραήλ. Όμως, παρά την απίστευτη ανθρωπιστική καταστροφή, σε οικονομικό επίπεδο, δε φαίνεται να  υπάρχουν σημαντικές επιδράσεις, αφού τα αραβικά κράτη δεν έχουν αντιδράσει και, κατά τα φαινόμενα, δε θα αντιδράσουν με οξύτητα.

 

Άλλωστε, αυτό δείχνει και η κίνηση των αμερικανικών παραγώγων και το άνοιγμα των ευρωπαϊκών αγορών.

 

Εν τούτοις, η ελληνική αγορά, άνοιξε με μία θεαματική πτώση, που, σε κάποια στιγμή, έφτασε και στο -2,10%, στις 1113,10 μονάδες.

 

Αποδεχόμαστε ότι, η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, χειραγωγείται. Κάποιοι μεγάλοι “παίκτες” (συνήθως ξένοι), γνωρίζουν ότι, με λίγα κεφάλαια, μπορούν να κινήσουν τη ρηχή αγορά μας, προς όποια κατεύθυνση θέλουν. Και μάλιστα, στο “κενό επενδυτών” που βρέθηκε η αγορά μετά την επενδυτική αναβάθμιση της χώρας (δηλαδή, αποχωρούν αυτοί που επενδύουν σε αναπτυσσόμενες αγορές, ενώ δεν έχουν αφιχθεί ακόμη αυτοί που επενδύουν σε χώρες που έχουν επενδυτική αξιολόγηση και ώριμες αγορές), αλλά και με την ευκαιρία των φυσικών καταστροφών και της “πτώσης” της κυβερνητικής αξιοπιστίας, η χειραγώγηση ήταν ακόμη πιο εύκολη.

Όμως, σε κάποια στιγμή, το ίδιο αίσθημα της απληστίας, δείχνει ότι, η υπερβολή έγινε μεγάλη. Και ότι, θα πρέπει να υπάρξει αντίδραση, ίσως και από τους ίδιους που οδήγησαν στην πτώση. Ενδεχομένως βρισκόμαστε κοντά σ’ αυτό το σημείο. Η αγορά, ήδη χάνει -17,1%, από το υψηλό της περιόδου, χωρίς η πορεία της χώρας, να δείχνει ότι έχει αλλάξει, αλλά και χωρίς να υπάρχουν ουσιώδεις μεταβολές και επιδείνωση στη διεθνή οικονομία.

 

Η στήλη “χρηματιστηριακές επισημάνσεις”, σήμερα θα δημοσιευθεί το απόγευμα.

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text