Αρχική | Απόλυτο Σύστημα | Απόλυτο Σύστημα - Ελεύθερη Πρόσβαση | Σημαντική η χθεσινή ανοδική αντίδραση, αλλά δε δικαιολογεί πανηγυρισμούς

Σημαντική η χθεσινή ανοδική αντίδραση, αλλά δε δικαιολογεί πανηγυρισμούς

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Η χθεσινή -σχεδόν παγκόσμια- αναπήδηση των αγορών, τουλάχιστον ακόμη, δεν επιτρέπει πανηγυρισμούς. Οι διεθνείς αγορές, εξακολουθούν να βρίσκονται σε μία δύσκολη φάση, το πρόβλημα των επιτοκίων παραμένει ισχυρό και απειλεί την ανάπτυξη. Οι αγορές, θα συνεχίσουν για αρκετό ακόμη διάστημα να διακυμαίνονται και να ταλαιπωρούνται. Και αυτό, επηρεάζει την ψυχολογία και το σχεδιασμό των επενδυτών που επενδύουν και στην Ελλάδα. Και συνεπώς, επιδρά και θα συνεχίσει να επιδρά και στην εξέλιξη του ελληνικού Γενικού Δείκτη.

 

Στην αγορά της Αθήνας, η εκρηκτική χθεσινή άνοδος, έδειξε ότι η υπερβολή προκαλεί αντίδραση, όμως αυτό δε σημαίνει ότι, κρίθηκε η μελλοντική κίνηση του Γενικού Δείκτη. Σημαίνει απλά ότι, ούτε η άνοδος, αλλά ούτε και η πτώση θα είναι εύκολη.

 

Η θεαματική άνοδος μερικών μετοχών με καλά θεμελιώδη (ενδεικτικά αναφέρουμε ΜΥΤΙΛ, CENER, ΑΡΑΙΓ κλπ), δείχνει ότι, όντως, τα ισχυρά θεμελιώδη στοιχεία, μπορούν να συγκρατήσουν την πτώση και να συγκινήσουν τους επενδυτές.

 

Εκτίμησή μας είναι ότι, η αγορά θα μπορέσει να ισορροπήσει σε ελαφρώς υψηλότερα επίπεδα από τα παρόντα (περί τις 1.200 μονάδες), μέχρις ότου αποκατασταθεί η ηρεμία στις αγορές του εξωτερικού.

Η μακροχρόνια τάση της αγοράς θα παραμείνει ανοδική και δε θα κινδυνέψει να εισέλθει σε περιοχή “πτωτικής αγοράς” (δείτε εδώ το διάγραμμα ανοδικών και πτωτικών φάσεων του Χρηματιστηρίου).

 

Η σημερινή συνεδρίαση ξεκίνησε διστακτικά ανοδικά (το ίδιο και η Ευρώπη), χωρίς ακόμη να είναι βέβαιο ότι, στο τέλος της ημέρας, ο ΓΔ θα είναι ανοδικός.

Είναι όμως βέβαιο ότι, μετά τη χθεσινή αντίδραση, η οποιαδήποτε πτώση, δε θα είναι εύκολη υπόθεση.

 

Ο ΓΔ βρίσκεται περί τις 1.160 μονάδες και έχει διασπάσει ανοδικά τον ΚΜΟ-200 ημερών. Σημειώνουμε ότι, αυτό δεν αποτελεί σήμα εισόδου για τους ακολουθούντες τη παραλλαγή ΚΜΟ-200 και Υψηλό/Χαμηλό κλείσιμο 20 ημερών, αφού το Υψηλό 20 ημερών για τον ΓΔ, βρίσκεται στις 1258,58 μονάδες (δείτε εδώ) και, όπως υπολογίζουμε με βάση τα παλαιότερα κλεισίματα, θα βρίσκεται στις 1209,34 μονάδες, στις 26/10/2023, ενώ, μόλις στην επόμενη συνεδρίαση, θα υποχωρήσει στις 1191,77 μονάδες, εκτός εάν βεβαίως έχει ο ΓΔ κινηθεί σε ανώτερα επίπεδα μέχρι τότε.

 

Κατά τα φαινόμενα, ο ΓΔ, αυτή την περίοδο, καλύπτει το “χάσμα” που είχε δημιουργηθεί στη φάση ανόδου, στην περιοχή 1150 - 1200 μονάδες. Από το σχετικό στατιστικό πίνακα (εδώ), παρατηρούμε ότι, στη συγκεκριμένη περιοχή, ο ΓΔ έχει κλείσει μόλις επί 7 συνεδριάσεις. Συνήθως, τα “κενά” αυτά καλύπτονται.

 

Στο απογευματινό μας σχόλιο, θα εξηγήσουμε, για ακόμη μία φορά, γιατί όταν ο ΓΔ πλησίαζε να διασπάσει πτωτικά τον ΚΜΟ-200, επιλέξαμε να ακολουθήσουμε τα σήματα του Εξομαλυντή - 3 ημερών, ενώ, θα δούμε πώς κινήθηκε η αγορά, σε αντίστοιχες περιπτώσεις του παρελθόντος.

 

Καλή σας μέρα.

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text